miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Как да оцелеем при нападение от диви животни

Как да оцелеем при нападение от диви животни

Нина НордНина Норд
Джедай
226143
Крокодил

Независимо от интелектуалното си превъзходство, хората се оказват доста безпомощни пред лицето на опасността, която може да идва от страна на диви животни. Съществуват много видове животни, започвайки от лъвовете в саваната и акулите в океана, до паяци и змии, които могат да причинят сериозни вреди на хората. Най-добрият начин за защита зависи от това, от точно какъв вид животно, идва опасността, тъй като различните видове атакуват по различни причини и по различен начин и това трябва да се има предвид, за да може адекватно да им се противопоставим.

При нападение на лъвове се препоръчва да се поддържа зрителен контакт с животното. Съвсем бавно и внимателно трябва да се отстъпва назад, но в никакъв случай не трябва да се обръщате с гръб към животното или да бягате. Това само ще събуди инстинкта му за нападение. Лъвовете често имитират нападение няколко пъти преди атака. Приближават агресивно и спират на няколко крачки, за да преценят реакцията на противника. При подобни фалшиви атаки трябва да вдигнете ръцете си високо, за да изглеждате по-високи и страшни. Добре е да издавате силни звуци и шум, които могат да стреснат животното и да го накарат да размисли и да смени посоката си.

Вероятността да се срещнете отблизо с леопард е малка, но ако все пак това се случи, няколко са нещата, за които трябва да сте подготвени. За разлика от поведението при нападение от страна на лъв, когато става въпрос за нападение на леопард, не трябва да го гледате в очите, защото ще сметне това за предизвикателство и ще ви атакува. Предполага се, че ако стоите неподвижно, животното може да загуби интерес. Леопардите рядко имитират атака, но и при сблъсък с това животно е по-добре да изглеждате по-едри, затова ръцете трябва да са вдигнати нагоре и трябва да издавате силни звуци, които да смутят хищника.

Слоновете избягват близък контакт с хората, но ако имат малки и преценят, че съществува някаква опасност за тях, стават много агресивни. При нападение на слонове трябва да се държите непоколебимо и смело. Слоновете агресивно пляскат с уши и издават предупредителни звуци, също така няколко пъти имитират атака, преди да осъществят реалната. Издавайте силни звуци, стойте срещу вятъра, за да не могат да ви надушат останалите членове на стадото. По някое време на слона ще му омръзне да ви слуша и като прецени размерите ви спрямо неговите, най-вероятно ще си тръгне.

Кафърските биволи, които са разпространени в Африка, живеят в стада и се опълчват на опасностите заедно. Тъй като ще ви атакува не едно животно, а цялото стадо, опасността е много по-голяма. Биволите никога не имитират атака, нито дават предупредителни знаци за нея. Стотици килограми мощ и рога тръгват и помитат всичко по пътя си. Тъй като развиват голяма скорост, не можете да се спасите с бягане. Препоръчва се да се качите на високо дърво и да изчакате животните да изгубят интерес и да се отдалечат на безопасно разстояние.

Хипопотамите са вегетарианци, но това в никакъв случай не ги прави кротки и безопасни животни. Тъй като са изключително териториални, всяко навлизане в пространството им може да предизвика атака от тяхна страна. Дори лодката не може да гарантира безопасността на хората. Тези тромави на вид животни могат да тичат доста бързо, така че спасение с бягство е невъзможно. Единственият вариант е да намерите дърво, на което да се качите и да изчакате в безопасност отдалечаването на агресивното животно.

Крокодилът е най-едрото влечуго на света и успешен хищник, който убива средно около 2500 човека годишно. При нападение във вода шансовете не са на страната на хората, но въпреки това трябва да се има предвид, че не всяка атака е успешна. Често крокодилите не успяват да захапят жертвата си. Захапката им е една от най-силните в животинското царство, но ако крокодилът вече ви е захапал, често прави опит да захапе по-добре и бъдете подготвени в този момент да отдръпнете ранената част на тялото си и да се опитате да се спасите с бягство от мястото.

Ако ръцете ви са свободни, трябва да се опитате да бръкнете в очите на животното и да се възползвате от объркването му, за да избягате. Ако започне да се върти трябва да се въртите с него, за да не се разкъса тялото ви. Това въртене има за цел да разкъса жертвата, тъй като крокодилите не могат да дъвчат. На сушата шансовете са на страната на хората и крокодилите не се държат много нападателно. Тяхна скорост на сушата е едва 16 км в час, което е достатъчно условие да можете да се спасите с бягство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати