miau.bg»Статии»Живини»Най-невероятните прозрачни животни в света

Най-невероятните прозрачни животни в света

Нина НордНина Норд
Джедай
226141
Най-невероятните прозрачни животни
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

На планетата ни живеят странни животни с необичаен външен вид - едни от тях са прозрачните създания, чиито тела напомнят за стъкло, като позволяват да се видят всичките им вътрешни органи. Природата ги е дарила с прозрачно тяло, за да се слеят с околната среда и да не бъдат забелязани от хищници.

Прозрачната медуза ушата аурелия е получила наименованието си заради четири едри израстъка около устата си, които приличат на уши на магаре. Тялото на медузата е прозрачно и от него започва много пипала с парещи клетки, които помагат на медузата да убива или парализира дребни водни обитатели.

Ето още от най-невероятните животни на планетата!

Прозрачният октопод, наречен още стъклен, е известен като едно от най-загадъчните същества на планетата. Прозрачният октопод живее на около 100 метра дълбочина. Тъй като е прозрачен, отдалече той прилича на медуза.

Медуза

През прозрачното му тяло може да се види храносмилателната му система и гигантският му мозък. Стъкленият октопод е най-умното безгръбначно на цялата планета. Мозъкът на този октопод може да анализира, помни и да се обучава.

Морският прозрачен гребен мнемиопсис прилича на медуза, но за разлика от нея се придвижва във водата с помощта на специални пластини, приличащи на гребени. На светлината тялото му се прелива в красиви цветове. Това животно няма очи и мозък и се смята за опасен хищник.

Съществуват и прозрачни скариди - като далекоизточната скарида палемонетес, която е много популярна точно заради прозрачното си тяло. То е толкова прозрачно, че самата скарида може да разгледа храната в стомаха си. Тези скариди се използват за почистване на аквариуми.

Големият калифорнийски скат се гмурка на дълбочина до 800 метра. Лицето му прилича на човешко, затова е много популярен. През прозрачното му кожа се виждат вътрешните му органи. По същия начин се виждат и органите на прозрачната саламандра, която няма бял дроб, тъй като диша през кожата си.

Стъклената жаба е невероятно животно

Стъклените жаби са с много интересен външен вид, тъй като кожата на коремчетата им е напълно прозрачна. Тя спада към така наречените прозрачни животни. През нея могат да се видят сърцето, черният дроб, храносмилателната система и зрънцата хайвер. Тези жаби са зелени на цвят и освен по прозрачния си корем, по нищо друго не се различават от останалите.

Едно от най-прозрачните животни на планетата е индийското стъклено сомче. То живее в Тайланд и Индонезия и е дълго около 15 сантиметра. През прозрачната му кожа може да се види как бие сърцето му. Ако светлината озари това сомче, то засиява в цветовете на дъгата.

Това бяха някои от най-невероятните животни в света, които все още изумяват човечеството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest