miau.bg»Статии»Животински Свят»Разкриха тайната на морските кончета

Разкриха тайната на морските кончета

Морските кончета, които живеят в крайбрежните ивици по целия свят, могат да се похвалят с множеството си странности. На първо място това е единственият животински вид, при който мъжките индивиди, а не женските износват и раждат следващото поколение. Също така наподобяващите риби морски създания имат способността да плават изправени. Това е умение, което не притежава нито един друг обитател на световния океан.

Тези и ред други особености от години вълнуват научната общност. Учените обаче не можеха да разкрият каква е тайната на морските кончета за изключително необичайните им особености. Това обаче се промени наскоро, след като изследователски екип от университета Констанц, Германия успя да разчете за първи път генома на създанията, като по този начин можа да си обяснят много от особеностите им.

Освен необикновеното им плуване и мъжката бременност, другите особености на морските кончета са самите им глави, които буквално наподобяват тези на конете. Създанията имат тръбовидни муцуни и никакви зъби. Телата им са покрити с костни плочи и за разлика от повечето риби нямат опашка и тазови перки. Друга тяхна особеност е, че очите им могат да гледат както напред, така и назад. Не на последно място е способността на морските кончета да променят цветовете си, за да се прикрият.

Морските кончета са емблематични животни. Те са един най-ярките примери за изобилието на еволюцията, казва еволюционният биолог и изследовател на генома им Аксел Майер.

Изследователите анализирали генома на тигровото морско конче, обитаващо топлите води на Югоизточна Азия. Този подвид има най-бързи темпове на молекулярната еволюция не само сред рибите, а и сред събратята си.

Мъжките морски кончета притежават торбичка в коремната си област. По време на чифтосването женските депозират яйца в торбичката на мъжките. Мъжкият опложда яйцата вътрешно и ги носи в торбичката, докато не се излюпят. След това той освобождава напълно оформеното поколение в морето.

Учените установили, че така наречените A гени са отговорни за повечето странности при морските кончета. Този вид ген съществува както при другите морски обитатели, така и при хората. Неговата функция обаче там играе роля за оформянето на зъбите и крайниците. При морските кончета обаче генът е загубил тази функционалност.

Кончетата нямат зъби, а се хранят с планктон. При тях липсват и тазови перки, а се движат с перка на гърба. Това е и причината те да плуват изправени.

Макар и да се установили причината за странностите при морските кончета, учените сега ще се опитат да разберат каква е причината за рязката промяна в техните гени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest