miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Какви са здравословните ползи от отглеждане на аквариумни рибки?

Какви са здравословните ползи от отглеждане на аквариумни рибки?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k730
Какви са здравословните ползи от отглеждане на аквариумни рибки?

Отдавна се знае, че отглеждането на котки и кучета допринася за нормализиране на кръвното налягане, освобождаване от стреса и подобряване на общото здравословно състояние на стопаните и тяхното настроение. Оказва се обаче, че четириногите домашни любимци не са единствените, които могат да повлияят благотворно на здравето ни. Същото може да се каже и за цветните папагалчета.

Според учените една от причините за това е разнообразните цветове, в които са обагрени животните. Различната форма на рибките също оказва влияние. Не по-слабо е и въздействието на плавните движения, които те извършват.

Аквариум с риби може да внесе не само екзотика в дома ни, но и да ни пренесе на едно съвсем различно място, и да ни откъсне от напрегнатото ни ежедневие. Дори и само една пъстра рибка е в състояние да ни предостави интересна и релаксираща гледка. Наслаждавайки ѝ се само за 30 минути, ще се чувстваме по-заредени и отпочинали. Забравяме за всички пререкания през дългия ден и трудностите от ежедневието си.

Според последните проучвания редовното взиране в аквариум с рибки подобрява състоянието на хора, страдащи от диабет, високо кръвно налягане, депресивни състояния. Освен това подобрява паметта и вниманието.

Учените обясняват, че за цялостното въздействие допринасят не само пъстрите животни, но също водораслите в аквариума и шумът на движещата се филтъра вода. Именно това е причината съоръжения с рибки да се поставят в ресторанти, хотели, офиси, болници и др. Те са добро допълнение към всеки интериор.

Рибките са и сред най-предпочитаните домашни любимци, защото те изискват минимални грижи, не се разхождат из дома ни и не го цапат. Достатъчно е да им осигурите нужното оборудване на аквариум и оптимални условия, за да ви радват с красотата си. Подходящи са и за пръв домашен любимец, така че деца на 7 и повече години биха се справили с отглеждането им с известна помощ и от родителите, разбира се.

Най-предпочитаните рибки от младите акваристи са гупи, хелери, бети, молинезии, неонови рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest