Мраморна Котка

Нина 2Нина 2
Новак
345167
Мраморна Котка
Снимка: o-klooun
Компактен бинокъл 30x60-24%
Препоръчано за теб:
Компактен бинокъл 30x60
30.20 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Мраморна Котка е красив хищник, който се среща само в дивата природа. Мраморна Котка прилича на леопард по външен вид, но е с доста по-дребен размер от този едър хищник - тя е голяма колкото едра домашна котка, но далеч не е така безобидна.

История на Мраморна Котка

Смята се, че Мраморна Котка се е появила на планетата ни преди около 10 милиона години. Мраморна Котка днес се среща на островите Суматра, Борнео, както и в горите на Югоизточна Азия. Според последните ДНК-изследвания Мраморна Котка е пряк роднина на лъвовете и тигрите. Мраморна Котка предпочита места, които се намират в близост до водоизточник и са с изобилие от високи дървета и гъсти храсти, където това красиво животно да може да се крие от по-едрите от него хищници.

Характеристики на Мраморна Котка

Тялото на Мраморна Котка е с дължина 45-53 см, а височината на животното е 30-40 cантиметра. Опашката е дебела и дълга от 35 до 55 сантиметра. Теглото на Мраморна Котка варира от 4 до 8 килограма. Черепът на Мраморна Котка е заоблен, с къса муцуна.

Козината на Мраморна Котка е мека и много гъста, тя е с жълто-златист цвят с едри, черни, неравномерни петна. Петната по гърба на Мраморна Котка са доста едри, по крайниците и опашката те са доста по-дребни. Всяка Мраморна Котка е с различен брой петна, които са разположени по различен начин по тялото и крайниците на животното.

Брадичката и горната устна на Мраморна Котка са бели, а коремът е по-светъл от основния цвят. Ушите на Мраморна Котка са черни, с бели петна отзад. Козината около ушите на Мраморна Котка е доста по-тъмна, отколкото по останалата част на главата. Очите на Мраморна Котка са кехлибарено-жълти и с овална форма, около тях има черен кант. Носът на Мраморна Котка е черен, с червеникаво розово петно с формата на пеперуда в средата. Мустаците на Мраморна Котка са бели и много дълги.

Зъбите на Мраморна Котка са сравнително дребни, но изключително остри, челюстите са силни. Крайниците на Мраморна Котка не са много дълги, със сравнително малки, но много силни лапи, които завършват с остри едри нокти.

С какво се храни Мраморна Котка

Мраморна Котка

Мраморна Котка е хищник, който се храни с дребни гризачи - катерици, плодоядни прилепи, мишки, плъхове, жаби, риба, гущери, птици и техните яйца, както и с по-едри насекоми. Мраморна Котка излиза на лов по тъмно, но ако е прекалено гладна, може да излезе на лов и през светлата част на денонощието. При липса на подходящи жертви и в периоди на глад Мраморна Котка може да се храни с някои части на растения. Случва се Мраморна Котка да се храни дори с мравки и други дребни насекоми, с които да се опита да засити глада си. В периоди на суша Мраморна Котка си осигурява течности от вътрешностите на жертвите си.

Размножаване на Мраморна Котка

Половото съзряване на Мраморна Котка настъпва, когато това красиво животно навърши 21-22 месеца. Размножителният период на Мраморна Котка трае целогодишно, няма установен любовен период, за да се увеличи шансът за поява на нови екземпляри от вида. Бременността при Мраморна Котка трае между 66 и 81 дена. Женската ражда от 1 до 4 котенца, които са с тегло до 100 грама. На петия ден малките на Мраморна Котка започват да чуват, а след две седмици и половина те проглеждат. Около двадесетия ден след раждането си малките на Мраморна Котка прохождат. Петната по тялото на Мраморна Котка се появяват едва на 4-месечна възраст. Малките на Мраморна Котка започват да се хранят с твърда храна на възраст между третия и четвъртия месец след раждането си. Само женската се грижи за потомството и дори го пази от мъжкия, който може да прояви агресия към малките и да ги нарани.

Любопитни факти за Мраморна Котка

Мраморна Котка води активен нощен живот по дърветата и се придвижва много бързо по клоните им. Мраморна Котка има добре развит слух, който ѝ помага при откриване на потенциални жертви. Мраморна Котка води самотен живот и територията на едно животно от този вид е около 6 квадратни километра. Това красиво животно е внесено в Червената Книга, тъй като е заплашено от изчезване. Причините за това се крият в бракониерството и в застрояването на районите, където живее този красив хищник. В днешно време в дивата природа има не повече от 10 000 представители на този животински вид.

Напоследък става популярно Мраморна Котка да се отглежда като домашен любимец. Причината за това е в желанието на хората с усет към екзотичните котки да имат красив домашен любимец с необикновена външност. Това, от своя страна, може да спомогне за запазването на вида.

Когато се отглеждат като домашни любимци, тези красиви хищници трябва от ранна възраст да се учат да ядат от ръка. Така ще усетят, че човешкото присъствие е безопасно и дори полезно за тях. При игри е желателно да се използват играчки, за да не свикват да хапят и драскат ръцете на стопаните си. Не трябва да се забравя, че Мраморна Котка преди всичко е хищник, който има силно развити диви инстинкти.

Мраморна Котка

Когато Мраморна Котка е домашен любимец, категорично не се допуска физическото наказание на тези животни. Специалистите препоръчват на стопаните на Мраморна Котка да я наказват, като я пръскат с пулверизатор, тъй като това красиво животно не обича вода. Мраморна Котка е изключително умна и ако обучението ѝ стартира от третия месец след раждането ѝ, тя ще се превърне в послушен и добродушен домашен любимец.

Когато Мраморна Котка е отглеждана като домашен любимец, тя изисква внимание от всички членове на семейството, и ако го получи, отвръща с благодарност и обич. Мраморна Котка лесно се научава да използва котешка тоалетна като домашна котка, но е желателно тя да е напълнена с дървени стърготини.

Когато се отглежда като домашен любимец, Мраморна Котка трябва да се храни със сурово месопилешко и телешко, като трябва да се добавят специални витамини и калциеви добавки. Възрастните котки трябва да изяждат от 300 до 800 грама месо дневно, разпределено на две порции.

Мраморна Котка живее до 12 години. В дивата природа Мраморна Котка е застрашена не само от бракониери, но също така и от по-едри хищници, на които често става жертва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest