Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Котка Наполеон

Котка Наполеон

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Котка Наполеон
Снимка: ThenapoleoncatCom

Котка Наполеон е изключително красива и със сигурност ще привлече вниманието на всеки, който я види. Муцунката на котка Наполеон изглежда умилително дори при възрастните екземпляри, поради което те приличат на малки котенца и това е част от очарованието на породата.

История на котка Наполеон

Историята на породата започва през 1995 г., когато селекционерът на кучета от породата Басет Хаунд Джоузеф Смит прочел статия за котките от породата Манчкин и бил толкова очарован от тези създания, че решил на всяка цена да започне създаването на нова порода котки. Като разбирал, че не е възможно да се получи напълно късокрака котка, като се използва в качеството на родител един екземпляр Манчкин, Джо заложил на сладката муцунка, за което избрал втората котка за кръстоската – класическа Персийска котка. Така било сложено началото на създаването на породата, кръстена на името на френския император Наполеон, който между другото бил известен с паническия си страх от котки.

Породата Наполеон първоначално била разделена на два вида в зависимост от дължината на лапите – класик и екстрим, които според замисъла на селекционера трябвало да са еднакво ценни. В процеса на развъждане на породата били използвани и екзотични късокосмести котки. По време на селекционирането Джоузеф Смит се натъкнал на множество трудности. Манчкин и Персийската котка се оказали с капризни гени и потомствата им загивали или се раждали с деформации. Изхарчвайки последните си средства в опит да регистрира породата, селекционерът признал поражението си и кастрирал всички живи екземпляри.

Манчкин

Но трудът му бил забелязан и група ентусиасти се въодушевила от необичайната външност на породата. Те продължили селекцията оттам, където бил спрял Джоузеф Смит. От екзотичните породи и персийските котки представителите на новата порода получили заоблени форми, изразителни очи, добре развит скелет и плътна козина. От Манчкин са наследили естествената мутация, отговорна за късите крака. Ниският ръст на Котка Наполеон е резултат от естествена мутация, която не оказва пагубно влияние на активния и пълноценен живот на екземплярите.

Стандарт на котка Наполеон

Съществуват две разновидности на породата Наполеон: екстрим – късокрака разновидност, чиито представители са високи наполовина на обикновените котки и класик – котки със стандартна, пропорционална дължина на крайниците, които не са особено ценени.

Независимо от ръста си Котка Наполеон е миниатюрна, теглото на възрастна женска котка е до 2 кг, а на мъжките - до 3 кг.

Тялото на Котка Наполеон е компактно и пропорционално, ако не се взима предвид дължината на крайниците. Костната система е едра, гърбът и шията са мощни. По строежа на тялото котките Манчкин се сравняват с дакелите, а Котка Наполеон - с пекинезите. Друга отличителна черта е детското или учудено изражение на муцуната, за сметка на огромните кръгли очи. Главата на Котка Наполеон е кръгла, с леко сплескана муцуна, малки уши с остри върхове, силна, но елегантна брадичка.

Носът е малък. Умилителната външност на тези котки не пречи на силното им телосложение. Опашката на котка Наполеон е разположена високо. Лапите са кръгли и с малки пръсти, задните крака са по-дълги от предните. Козината на котка Наполеон може да е във всеки цвят и шарка. Породата се смята за късокосместа, но се разделя на два вида: късокосместа и дългокосместа, с развит пухкав подкосъм и лека, пухкава козина.

Грижи за котка Наполеон

Грижите за козината на дългокосместите представители на породата изискват всекидневно сресване, а за късокосместите е достатъчно това да става два пъти седмично. Очите и ушите се почистват веднъж седмично. Важно е котка Наполеон да има много играчки, за да не скучае, докато стопанинът ѝ го няма. Котка Наполеон трябва да има свое кътче в жилището, където да се чувства защитена, но винаги ще предпочита да е в близост до някой от семейството.

Обучение на котка Наполеон

Котка Наполеон може лесно да бъде научена на много трикове, тъй като е умна, но не се препоръчва да се учи да скача през обръч и отвисоко, защото може да повреди гръбнака си при прекалено силен скок. Котка Наполеон може да се обучава, след като навърши четвъртия месец от раждането си.

Хранене на котка Наполеон

Котка Наполеон
Снимка: ThenapoleoncatCom

Храненето на котка Наполеон се препоръчва да е с гранулирани или консервирани храни от премиум клас. Но тъй като котките от тази порода са много лакоми, трябва да се ограничават в храненето, за да не развият затлъстяване. На дългокосместите представители трябва да се дава храна, която разтваря козината, попаднала в стомаха. Не се препоръчва да давате на котка Наполеон прекалено студена и прекалено гореща храна, сурова риба, сурово месо и субпродукти, мазно месо, пържени и пикантни храни, тестени и захарни изделия. Ако храните котка Наполеон с натурални продукти, допълвайте редовно менюто ѝ с витамини и минерали, а също така с твърдо сварени яйца, сварен ориз, различни видове зеленчуци за котки и дори плодове.

Заболявания на котка Наполеон

Котка Наполеон може да има проблеми със здравето, които да засягат храносмилателната ѝ система, сърдечно-съдовата система и ставите. Възможно е котка Наполеон да има котешки проблеми с очите и носа.

Любопитно за котка Наполеон

Котка Наполеон е добър приятел на децата и в игрите ги пази и внимава. Разрешава на малчуганите всичко, което не би позволила на възрастни хора. Котка Наполеон обикновено си избира един човек от семейството, в което живее, към когото се привързва най-силно и това обикновено е дете.

Недостатъци на котка Наполеон

За съжаление котка Наполеон не се разбира добре с кучета и не се препоръчва съвместното им отглеждане, за да не се стигне до инциденти.

За котка Наполеон не се препоръчват разходки на оживени места. Ако смятате, че любимецът ви има нужда от разходка, намерете безлюдна поляна без високи храсти. Разхождайте го на повод и не забравяйте, че няма да може бързо да избяга от нападнало го куче или да се качи на дърво. Освен това тези котки са изключително доверчиви и лесно ще отидат при непознати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати