miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да научим глухо куче да изпълнява команди

Как да научим глухо куче да изпълнява команди

Нина НордНина Норд
Джедай
226141
Глухи кучета
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Някои кучета имат сериозен проблем със слуха, а други са направо глухи - по рождение или вследствие на заболяване или инцидент. Но това не означава, че глухото куче не може да се превърне в перфектно обучено - стига да положите усилия за това.

Обучението на глухо куче изисква голямо търпение. Много помага използването на жестомимичния език. От разнообразните сигнали могат да се използват команди и кучето да се учи от жестовете и изражението на лицето вместо от думите и интонацията.

Първите команди, които са необходими на кучето са браво, при мен, седни и не. След това могат да се добавят останалите. Глухите кучета трябва да се разхождат винаги на повод. Това осигурява тяхната безопасност. Върху каишката на глухия ви любимец освен името на кучето и вашия телефонен номер е добре да се отбележи и че то е глухо.

Ако кучето не се отделя надалеч от стопанина, може да бъде пускано и без повод, но обстановката трябва да е безопасна, защото освен че няма да ви чуе, ако го викате, животното няма да чуе и приближаващата опасност. То може да подгони котка и да бъде ударено от кола, защото няма да я чуе.

Винаги трябва да помните, че кучето ви е глухо, но това не означава, че не трябва да му говорите, защото тогава лицето ви изразява емоциите ви, а това е нужно на кучето, за да ви разбира по-добре. Ако кучето спи и трябва да го събудите, можете да го докоснете внимателно или да сложите ръка пред носа му, за да ви усети по миризмата. Винаги предупреждавайте своите познати и гостите си, че не трябва да закачат кучето, докато спи. Децата в семейството също трябва да са наясно с това, за да не стреснат любимеца ви.

Кучета

Поощрявайте животното с лакомства, каквито обича, и си определете жест, който да показва вашето одобрение. Това може да e вдигнат палец или пляскане с ръце. Някои кучета имат нужда да ги предупреждавате, когато излизате от стаята, защото в противен случай изпадат в паника, откривайки, че ви няма наблизо. Развийте навик, винаги когато излизате от помещението, леко да докосвате кучето, за да може то да проследи движението ви с поглед.

За да развиете този навик в кучето, използвайте лакомство. Първо го сложете пред носа на животното, а после към своя. Направете жест за одобрение и дайте лакомството на кучето. Смисълът е в това да привлечете вниманието му към лицето си. След няколко упражнения поднасяйте лакомството на кучето и после го дръжте настрани, докато то не ви погледне в очите, и едва тогава му го дайте. Така то ще установи връзката, че получава похвала и лакомство, ако ви следи с поглед.

Към зрителния контакт винаги добавяйте похвала и се усмихвайте, но не забравяйте и лакомството. Така кучето ще развие навик винаги да сте пред очите му. Постепенно увеличавайте броя на командите и тяхната сложност и ще откриете, че дори при липса на слух кучето ви ще може да бъде перфектно обучено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest