Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Бразилски Териер

Бразилски Териер

Нина 2Нина 2
Новак
34519
Бразилски Териер
Снимка: BreedinfoRu

Бразилски Териер е красиво и умно куче, което е готово на всичко, за да е близо до стопанина си през цялото време. Бразилски Териер е подходящ за семейства с деца, както и за хора, които имат активен начин на живот. За Бразилски Териер е важно да е заедно със семейството, с което живее, затова той ще се радва на всяко пътуване с любимите си хора.

История на Бразилски Териер

Бразилски Териер, известен още с наименованието Териер Бразилейро, е порода, селектирана в Бразилия в началото на ХХ век. Селекционерите са кръстосвали местни аборигенни породи с Фокстериер, Пинчер и Чихуахуа. По-късно за доусъвършенстване на качествата на породата Бразилски Териер са използвани кръстоски с Поденко.

Дълго време кучетата от породата Бразилски Териер са били използвани за намаляване на броя на гризачите. След известно време обаче ловците забелязали колко са умни кучетата от тази порода и колко е силен ловният им инстинкт, затова тези Бразилските Териери започнали да се използват и за спортен лов.

Стандарт на Бразилски Териер

Височината на мъжките екземпляри от породата Бразилски Териер достига до 40 см, а на женските - до 38 см. Кучетата от тази порода тежат около 10 килограма, като при женските е допустимо да са един килограм по-слаби заради по-крехката костна структура.

Главата на Бразилски Териер е с клиновидна форма. Очите са кръгли и големи, тъмнокафяви, почти черни на цвят. Ушите на Бразилски Териер са с триъгълна форма и са разположени на сравнително голямо разстояние едно от друго, приповдигнати на хрущяла и прегънати над главата, като краищата им стигат до нивото на външния ъгъл на очите. Носът винаги е тъмен, челюстите са силни, с остри зъби.

Крайниците на Бразилски Териер са силни, изключително мускулести, и завършват с овални лапи. Опашката на кучетата от породата Бразилски Териер е къса по рождение, но се купира. Козината на Бразилски Териер е къса, гладка и тънка. Косъмът е прав и прилепва плътно по тялото. Липсва долен слой козина. Основният цвят на козината на Бразилски Териер е бял, с черни, кафяви или сиви петна. Над очите, на скулите и по вътрешната част на ушите има и рижаво или кафяво. Допустими са бели петна по муцуната.

Грижи за Бразилски Териер

Бразилски Териер
Снимка: BreedinfoRu

Козината на Бразилски Териер не изисква много грижи - достатъчно е да се сресва веднъж седмично или да се минава с влажна кърпа за отстраняване на излишните мъртви косъмчета. Кучетата от тази порода са много игриви и могат да работят или да играят с часове, тъй като са изключително издържливи. Къща с добре оградена територия е идеалното място, където може да се отприщят нуждата от двигателна активност и инстинктите на кучето от порода Бразилски Териер. През нощта обаче кучетата от тази порода трябва да спят в къщата, тъй като не могат да оцелеят, ако температурите са прекалено ниски. Освен това за Бразилски Териер е много важно да е възможно най-близо до стопаните си и той ще се чувства зле, ако е навън, докато те спят вътре.

Бразилски Териер има нужда и от умствена активност. Стопаните трябва често да играят с кучето, да му хвърлят топка, да го учат на номера. Това ще донесе здраве и радост на кучето от тази порода.

Обучение на Бразилски Териер

Кучетата от тази порода са изключително съобразителни, умни и паметливи и се подават на по-сложна дресировка. Тя трябва да е от опитен дресьор, тъй като, както повечето териери и тези кучета могат да проявят доста голям инат. Водени от своите интереси, те реагират много добре на обучение с лакомства и похвали. Усвояват лесно трикове и добре се справят в кучешките спортове.

Хранене на Бразилски Териер

Можете да храните Бразилски Териер с висококачествени храни за кучета - консервирани и гранулирани, както и с натурални продукти. Ако решите да храните кучето от тази порода с натурални продукти, допълвайте менюто им с витамини и минерали, които обаче трябва да са съобразени с риска от алергия у тази порода. Не се препоръчва да давате на Бразилски Териер тръбни кокали, сурово месо и сурова риба, мазно месо, пържени и тестени храни, прекалено студени и прекалено горещи храни, сладки изделия и шоколад, сурови яйца, прясно мляко, пикантни храни, пушени меса и салами.

Заболявания на Бразилски Териер

Бразилски Териер
Снимка: BreedinfoRu

Като цяло Бразилски Териер е доста здраво куче, но има заболявания, които могат да се срещнат при представителите на тази порода. Бразилски Териер може да страда от демодекоза, проблеми с ушите - инфекции и дори оглушаване. Освен това при Бразилски Териер съществува риск от тазобедрена дисплазия, както и от дисплазия на лакетната става. Бразилски Териер може да прояви алергия към някои лекарства, както и към хранителни добавки.

Любопитни факти за Бразилски Териер

Бразилски Териер е игриво, обичливо и много подвижно куче. Тази порода се смята за универсална, тъй като Бразилски Териер се използва за лов, като овчарско куче, за борба с гризачи, спортен компаньон и за мил домашен любимец. Освен това, може да се разчита и на качествата му на пазач, но в тези случаи е наистина доста шумен.

Бразилски Териер се разбира добре с деца, но не търпи некоректно отношение, затова малчуганите трябва да знаят как да се държат с животното, така че да не го нараняват. Към непознати са недоверчиви и се успокояват едва когато се убедят, че стопаните им са дружелюбно настроени. С други кучета обикновено няма проблеми при съвместно съжителство, тъй като Бразилски Териер обича глутницата и има навик за работа в група.

Недостатъци на Бразилски Териер

Бразилски Териер не може да се сприятели с по-дребни домашни любимци като хамстери, морски свинчета и порчета, както и с малки котенца, тъй като може да ги помисли за плячка. Не се препоръчва да се разхожда Бразилски Териер без повод, тъй като ловният му инстинкт може да го накара да подгони котка или друго дребно животинче.

Ако не изразходва огромния си запас от енергия, Бразилски Териер може да прояви деструктивно поведение. Бразилски Териер много зле понася раздялата със стопанина си и ако смени собственика си, може дори да се откаже да се храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни