Морски Таралеж

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Морски Таралеж
Снимка: catalinaop

Морският Таралеж е известен като бодливото прасе на подводното царство. Но въпреки това не всеки Морски Таралеж е покрит с опасни за човека остри игли. Някои Морски Таралежи са покрити с миниатюрни ситни иглички и при докосване са като кадифени и не са опасни за човека.

История на Морски Таралеж

Морски Таралеж принадлежи към клас иглокожи. Това интересно животно с екзотичен вид е изключително древно - то е обитавало планетата ни още преди 500 милиона години. В миналото са били познати около 2 000 вида Морски Таралежи, а днес са останали само над 900 различни вида.

Морски Таралеж се среща доста дълбоко - на дълбочина до 10 000 м, той е разпространен в моретата и океаните по цял свят. Морски Таралеж не може да бъде открит единствено в слабо солените Каспийско море, Черно море и в някои части на Балтийско море. това се дължи на факта, че Морски Таралеж е много чувствителен към солеността на водата. Морски Таралеж обитава сред водорасли, камъни, коралови рифове и скали.

Характеристики на Морски Таралеж

Морски Таралеж се среща в различни размери - от 3 см в диаметър до 20 см в диаметър. Най-големите Морски Таралежи, откривани на планетата, са били с диаметър 32 сантиметра. Тялото на Морски таралеж изглежда като сфера, а понякога и като диск. Срещат се Морски Таралежи, чиято форма на тялото прилича на яйце. Морски Таралеж може да бъде с различни цветове, а също така и да ги променя като хамелеон.

Тялото на Морски Таралеж е покрито с хитинови пластини, които са прикрепени една към друга. Има само две меки места по тялото на Морски Таралеж, които го правят уязвим - около устата и ануса. Всеки Морски Таралеж има по 20 реда пластини. Пет реда от пластините завършват с миниатюрно око, което е чувствително към светлината. Устата на Морски Таралеж се намира от долната страна на тялото му. Морски Таралеж има стотици миниатюрни крачета, с които се прикрепва към дъното и се придвижва. Морски Таралеж има специални органи за равновесие, които се намират до устата му и се наричат сфериди.

Дъвкателният апарат на Морски Таралеж, известен в научните среди като аристотелов фенер, представлява пластини, които се съединяват с мускули. В устата на Морски Таралеж има и образувания с формата на пирамиди - те са пет двойки и във всяка има по един дълъг остър зъб. Със зъбите Морски Таралеж не само се храни, но и си помага при придвижването, тъй като зъбите стърчат извън устата му.

Морски Таралеж

Иглите на Морски Таралеж са прикрепени към тялото със силни мускули, което позволява на животното да ги движи във всички посоки. Формата и дължината на иглите е различна при всеки различен вид Морски Таралеж. Иглите може да са гладки, но също така се срещат назъбени и оребрени игли. Дължината на иглите по тялото на Морски Таралеж може да е в пъти по-голяма от тази на тялото. Иглите се използват се не само за защита, но и за придвижване.

Между иглите има десетки миниатюрни израстъци, които приличат на малки щипки. Във върха на всяка от тези малки щипки има доза отрова, която се изработва от специални жлези в тялото на Морски Таралеж.

С какво се храни Морски Таралеж

Морски Таралеж не подбира храната си. Той е всеядно животно и се храни с водорасли, гъби, органични отпадъци, дребни ракообразни, полипи и по-дребни свои събратя. С помощта на миниатюрните щипчици, разположени между иглите, Морски Таралеж хваща храната си, след това тя се улавя от крачетата и с тяхна помощ се премества към устата му.

Размножаване на Морски Таралеж

Морски Таралеж достига до полова зрялост, след като навърши 3 години. Само за един размножителен период тялото на женския Морски Таралеж може да произведе над 20 милиона яйца. Размножителният процес се осъществява, като женският Морски Таралеж метне хайвера си на скришно от врагове място, а мъжкият се заеме с оплождането на зрънцата.

Морски Таралеж
Снимка: SummitPost

Любопитни факти за Морски Таралеж

Морски Таралеж диша с помощта на стотиците си крачета, а също така и с помощта на хриле, които се намират в близост до устата му.

Независимо от иглите си, които би трябвало да го правят недостъпен за врагове, Морски Таралеж често става храна за морските звезди, едрите риби, птиците и видрите. Когато хване Морски Таралеж, видрата плува по гръб към брега, като го придържа в близост до себе си. След като излезе на брега, видрата хвърля плячката си върху камъни, за да счупи хитиновата обвивка и да се нахрани с меките тъкани. Птиците, които се хранят с Морски Таралежи, ги вдигат високо и ги хвърлят върху камъни, за да ги счупят.

За продължителността на живот на Морски Таралеж се носят легенди. Някои учени смятат, че на теория Морските Таралежи са безсмъртни. Изучаването на организма на възрастни индивиди е показало, че липсват всякакви признаци на стареене или промени дори при животни на възраст над 100 години. Морски Таралеж имат мистериозна защита от радиация, чийто механизъм остава неразгадан.

Морски Таралеж расте през целия си живот. Смъртта му обикновено е преждевременна – микроби, хищници, риболов. Така средната продължителност на живот на Морски Таралеж, според биолозите, е от 15 до 30 години.

Иглите на Морски Таралеж често са използвани от миниатюрни рибки, които се крият между тях, за да се пазят от враговете си.

В източните страни ястията от хайвер на Морски Таралеж се смятат за изключителен деликатес.

Вреди от Морски Таралеж

Отровата, която се изработва от Морски Таралеж, е изключително опасна. Дори ако се разреди в голямо количество вода, тя е смъртоносна за много видове организми. Обикновено хората страдат от отровата на Морски Таралеж, ако по невнимание са го настъпили. В такива случаи връхчетата на иглите се отчупват и остават в тялото на човека. Отровата на някои видове Морски Таралежи е силно токсична и може да предизвиква парализа на нервната система и на сърдечния мускул.

Смята се, че отровата на Морския Таралеж се разпространява по бързо по тялото под въздействие на топлината, затова винаги пострадалият се полива със студена вода, а връхчетата на иглите се изваждат от тялото му. В случай на убождане от Морски Таралеж веднага трябва да се потърси лекарска помощ, тъй като някои видове от тези морски животни произвеждат отрова, която спира дихателния процес в човешкия организъм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest