Miau.bg»Статии»Мъници»Мишки»Монголски Джербил

Монголски Джербил

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Монголски Джербил

Монголски Джербил, известен още с наименованието Монголска Песчанка, е малък гризач, който през последните години става все по-популярен като домашен любимец, наред с мини зайци, хамстери, мини хамстери, морски свинчета, домашни порчета и чинчили. Монголски Джербил е лесен за отглеждане и е подходящ за първото домашно животно на малки деца.

История на Монголския Джербил

Монголският Джербил е познат от векове в зоните на северните пустини и сухите степи на Източна Азия. Монголски Джербил обитава средната и вътрешната част на Монголия, а в Русия се среща в южната и източната част. Монголски Джербил предпочита да живее в долини на реки, а също така във влажни низини, полета или в бараки.

Когато живее в дивата природа, Монголският Джербил е активен през деня през пролетта, лятото и есента. През зимата активността на Монголския Джербил е много малка. Въпреки че не се води селскостопански вредител, от векове Монголският Джербил е бил преследван, защото е преносител на различни видове болести. През последните десетилетия Монголският Джербил се превърна в домашен любимец и заради лесното си отглеждане е много популярен в различни държави.

Характеристики на Монголски Джербил

Монголска Песчанка

Монголски Джербил е дребно животинче - тялото му достига до до 20 см, а теглото варира от 75 до 120 г в зависимост от пола - мъжките екземпляри са по-едри от женските. Устата на Монголски Джербил печели голямата популярност за тези дребни гризачи, тъй като е така оформена, все едно животинката се усмихва. В края на опашката си Монголският Джербил има пискюл. Гърбът и опашката на Монголски Джербил са пясъчно-сивкави на цвят, а коремът е белезникаво-сивкав. Общият вид на оцветяването на козината на Монголски Джербил е златист. Монголски Джербил има дребни, но много остри зъби. Предните си крайници Монголският Джербил използва, за да пренася храна.

Грижи за Монголски Джербил

Монголският Джербил е доста активно животно и при отглеждане в домашни условия задължително трябва да има възможност за движение. Добро решение е колелото за тичане или топка за разходки, която ще даде възможност на Монголски Джербил да се придвижва навсякъде, без да има опасност да се нарани или да нанесе щети. За уютно гнездо в клетката трябва да присъства сено, което служи и за храна на животните. В клетката на Монголски Джербил е добре да има кутия с пясък, защото за това животинче е от значение редовно да си прави пясъчни вани. Когато пускате Монголски Джербил да потича из къщата, трябва да се внимава, тъй като животинката може да прегризе кабели.

С какво се храни Монголски Джербил

Монголски Джербил

В дивата природа Монголският Джербил се храни в зависимост от сезона. През пролетта предпочитана храна за Монголски Джербил е зеленината, а през лятото – семената. Характерно за Монголски Джербил е натрупването на хранителни запаси, които могат да достигнат до 3 килограма. Монголски Джербил пренася сено и трева, като ги държи между зъбите си и ги прикрепя с предните си крайници. В природата Монголски Джербил извлича вода от сочните треви.

В домашни условия Монголски Джербил се храни със смески за гризачи, храни за хамстери и допълнителни зеленчуци. Не се препоръчва на Монголски Джербил да се дава зеле, грах, картофи, защото могат да доведат до смърт на животното. Плодовете също не са за препоръчване, защото предизвикват запек. Вода се дава само с поилка. Монголски Джербил хапва с удоволствие моркови, брашнени червеи и извара.

Размножаване на Монголски Джербил

В природата през размножителния период Монголските Джербили се събират в семейни групи, състоящи се от възрастен мъжки, до 3 възрастни женски, готови за оплождане, и няколко все още неузрели полово женски. Групата обитава съвместно участъците на женските, които са в територията на мъжкаря, която той охранява и маркира редовно. Чести са териториалните сблъсъци между различни групи, но обикновено се решават с бягство на по-слабия и без кръвопролития.

Монголският Джербил достига полова зрялост на 5-месечна възраст. Бременността на женската трае от 23 до 26 дни, като новородените могат да са до 11 на брой, но средно се раждат 5 или 6 малки. Монголските Джербили се раждат голи и слепи, като козината започва да пониква на четвъртия ден. Малките проглеждат на третата седмица след раждането си. Майката кърми бебетата около месец и половина, като през този период малките се отглеждат от всички женски и от мъжкия, който топли потомството, като лежи върху него. Порасналите малки, които се раждат в дивата природа, се гонят, щом станат на 4 месеца и са принудени да си търсят собствени територии.

Монголска Песчанка

Отглеждани като домашни любимци, бъдещите семейните двойки Монголски Джербили трябва да се събират от много ранна възраст, защото получаване на потомство от непознат мъжки няма да се осъществи - женската няма да го допусне близо до себе си и може дори да се опита да го убие. Много е важно мъжкият да е единствен в клетката, тъй като конкуренция не се търпи и се стига до фатален изход от сбиването. Женските Монголски Джербили могат да дават потомство два пъти в годината.

Любопитни факти за Монголски Джербил

Монголски Джербил е чудесен домашен любимец, защото няма силна неприятна миризма, характерна за някои гризачи. Тези животни са доста по-дълголетни от близките си роднини хамстерите, мишките или плъховете. През годините, в които ще радват стопаните си, животинките могат да се опитомят, като контактът с тях трябва да е от съвсем ранна възраст и изисква определена доза търпение, тъй като по природа Монголска Песчанка е доста плашлива. Монголски Джербил добре се погажда със себеподобни, ако са събрани заедно от ранна възраст.

Монголски Джербил лесно свиква да идва, като го повика стопанинът му - достатъчно е от ранна възраст да се пуска и да се подмамва с някакво лакомство, протегнато в дланта, като се казва името на животинката. Постепенно тя ще свикне да идва, като я викат, след като е пусната да потича. Монголски Джербил не се крие по тъмни ъгли като хамстерите, затова ако се пусне да потича, няма проблем с намирането му в стаята и не се налага да се местят мебели, за да се извади животинката.

Отглеждани като домашни любимци, Монголските Джербили живеят до 6 години, а в природата стигат най-много до 3 години. Мъжките Монголски Джербили са доста по-спокойни и дружелюбни като поведение, а женските са по-енергични.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest