Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Важни правила при обучение на кучето

Важни правила при обучение на кучето

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
дресиране на куче

За да научите любимеца си на основни кучешки команди, трябва да сте наясно с някои правила, които са задължителни в процеса на обучение, смятат американски дресьори. Едно от тях е, че винаги трябва да се редува работата с игра, за да може кучето да участва ефективно в обучението. Ето още важни правила ори обучението на кучето:

Първата стъпка в обучението за послушание на кучета е да определите, че сте алфа член на глутницата и това е естественият ред за кучетата в дивата природа. Ако вашият домашен любимец не признава вашето господство, тогава няма да можете да ги тренирате ефективно.

По време на обучението на кучето винаги трябва да правите паузи, в които да играете с любимеца си. А по време на играта да използвате команди - например, ако кучето хваща играчката, без да му кажете, по този начин поощрявате правото му да взима решение и когато му казвате да изпълни определена команда. Затова трябва да уцелите баланса между играта и обучението.

Помнете, че да сте позитивни не означава да позволявате всичко. Трябва да сте най-вече последователни, за да имате успехи по време на дресирането на кучето. Не може да изисквате от кучето да изпълнява командите, когато сте навън, а вкъщи да му позволявате да не ги изпълнява. На практика обучението се провежда 7 дена в седмицата, винаги когато сте с кучето си, защото по този начин продължавате да затвърждавате вече наученото.

След като кучето ви лесно изпълнява определени команди, опитайте се да ги усложните - по този начин ще затрудните любимеца си, но и ще развиете неговия интелект. По време на обучение използвайте повод, за да сте сигурни, че кучето ще може да бъде контролирано - поне в началото този метод е задължителен.

Помолете приятел да снима една ваша тренировка, а след това я оценете отстрани и намерете това, което сте пропуснали да направите. Ако не можете да намерите собствените си грешки, изгледайте видеото с приятели, те може да видят това, което вие не искате да забележите.

Упражненията трябва да са къси, с почивки между тях и възможност кучето да не се напряга прекалено и да не му омръзне. Водете си дневник, за да отбелязвате прогреса на кучето си. Предлагайте това, което се харесва на кучето ви като поощрение - лакомство или погалване, вие сами ще разберете какво предпочита.

Когато сте изнервени, по-добре е да преустановите упражненията на кучето. Помнете, че кучето ви е пряко отражение на вашите способности за обучение. Когато приемете кучето си с всичките му недостатъци, можете да ги превърнете в предимства.

Ако поне веднъж сте поощрили некоректно поведение от страна на кучето, то винаги ще помни това и може някой път да ви изненада. Ако сте го погалили, когато е започнало да лае, то може да възприеме това като нещо правилно.

игра с кучето

Когато решите, че кучето ви не постига особен прогрес в обучението, първо помислете над това дали не го натоварвате прекалено. Винаги настоявайте кучето да изпълни командата - но без да използвате насилие, независимо физическо или психическо. След като научите кучето да изпълнява дадена команда, поддържайте винаги изпълнението на ниво - това прави един дресьор велик.

Никога не игнорирайте кучето по време на обучение, дори то да се провежда с помощта на опитен треньор на кучета. Каквото и да правите, не се обръщайте с гръб към кучето, защото то ще го приеме като проява на нежелание да общувате с него. Винаги показвайте на кучето, че сте забелязали, че полага усилия да изпълни това, което искате.

Използвайте кучешки повод от кожа вместо различни вериги. Поради шума, който веригата може да издаде, тя отвлича кучето от обучението.

Също така бъдете конкретни с вашите команди и инструкции. Задавайте ги с прости думи. Не преминавайте бързо от една команда в друга. Не ползвайте твърде дълги изречения - те ще объркат кучето.

Помнете, че наградите са важна част от всяко обучение на кучето и това трябва да включва много похвали и внимание, кучешки лакомства, както и ласки. Вашето внимание е награда за вашия домашен любимец по същия начин, по който неговата изпълнителност е радост за вас. И многото похвали ще дадат на вашия домашен любимец положителна подкрепа.

Разбирането как да се тренира куче означава разбиране на естествените инстинкти и дивото поведение на кучетата като цяло. Като всяко животно, вашето куче ще има инстинкти и ако ги разбирате, можете да ги използвате, за да подобрите резултатите от обучението на кучето.

Бъдете много последователни в тренировките на кучето, тъй като последователността е най-важният фактор за вашето куче да поддържа наученото. Когато сте последователни, вашето куче знае какво да очаква и ще бъде по-спокойно и изпълнително.

Също така бъдете реалисти в това, което можете да очаквате от обучението по послушание на вашето куче. Вашето куче е уникално, както и неговите способности. Някои кучета ще се научат бързо, докато при други може да отнеме повече време. Темпераментът, както и породата на кучетата, ще окажат влияние върху успеха им в обучението.

Агресията на куче към куче може да бъде голям проблем и един от начините да се предотврати това е да разберете кога кучето се чувства застрашено и да елиминирате от ситуацията. Ако вашият домашен любимец не иска да се социализира, тогава не го насилвайте, изчакайте, докато е по-благосклонен за контакт.

Още съвети при обучението на куче

Важни правила при обучение на кучето

Специфични физически и вербални сигнали

Когато възпитавате куче, трябва да използвате думи и жестове, така че кучето да разбере какво точно искате от него и да запаметява по-лесно това, което искате да го научите.

Важно е винаги да използвате едни и същи физически и словесни сигнали, в противен случай кучето няма да знае точно какво очаквате от обучението. Сигналите трябва да са прости и гласът ви винаги трябва да е твърд.

Работете с психически и физически здрави кучета

Въпреки че може да изглежда очевидно, тренирането на вашето куче, когато е стресирано или страда от мускулна болка, е безполезно. Куче с дискомфорт няма да реагира много добре на тренировка, да не говорим за дълги тренировки.

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако вашето куче има здравословен проблем: след като подобрите качеството му на живот и ще извършвате всички видове дейности.

Тренирайте кучето си на място без разсейване

Преди да започнете обучението на кучето огледайте района. Необходимо е кучето да не се изкушава от разсейване. Това е единственият начин да държите кучето си съсредоточено и да правите това, което поискате от него.

Избягвайте прекомерните външни стимули, като уличен шум или присъствието на други кучета, които биха могли да разсеят кучето. Започнете упражнението, когато кучето ви е отпуснато и когато средата му е напълно тиха.

Въпреки че цялото ви старание да обучите кучето, е възможно да претърпите успех. Има някои кучета, които не се обучават лесно.

Сериозни трудности можете да срещнете при обучението на Борзой, Басенджи, Басет, Блъдхаунд, Чау-чау, Булдог, Бигъл, Пекинез. Ако се чувствате безсилни, не се колебайте да се обърнете към професионален кучешки треньор.

А ако още не сте си взели куче и искате да се спрете на по-схватливо животинче, то можете да заложите на Немска овчарка, Голдън ретривър, Бордър коли, Пинчер Доберман, Шелти, Пудел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest