Бойкин Шпаньол

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Бойкин Шпаньол
Снимка: Dogtime.com
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Бойкин Шпаньол е перфектното ловно куче, специализирано в лова на водоплаващи птици. Бойкин Шпаньол има невероятен усет и търпение и поради добронамерения си характер е подходящ не само за помощник на ловеца, но става все по-популярен и като домашен любимец.

История на Бойкин Шпаньол

Историята на Бойкин Шпаньол започва в началото на ХХ век в щата Южна Каролина, САЩ, където група селекционери се заема със задачата да създаде идеалното куче за лов на птици. Селекционерите от дружеството "Бойкин", чието име носи породата, кръстосвали мъжкари без родословие, които се справяли перфектно с проследяването на дивеча, с женски от породите Американски Воден Шпаньол и Спрингер Шпаньол.

Днес Бойкин Шпаньол се използва предимно в южната част на САЩ за лов не само на птици, но и за различни видове водоплаващ дивеч] Бойкин Шпаньол е идеален за този вид лов, тъй като размерите му позволяват да влезе в малка ловджийска лодка. Бойкин Шпаньол се цени много от ловците заради невероятното си търпение, което му позволява да не подплаши дивеча преждевременно. Заради заслугите си по време на лов в продължение на повече от век породата Бойкин Шпаньол е официално призната за Куче на щат Южна Каролина.

Стандарт на Бойкин Шпаньол

Мъжките представители на породата Бойкин Шпаньол достигат до 46 см височина и тежат до 17 кг, женските са високи около 36 см и тежат 14 килограма. Бойкин Шпаньол е с външност, която напомня за останалите видове Шпаньоли. Муцуната на кучетата от породата Бойкин Шпаньол е издължена, носът е светло или тъмно кафяв и е с доста едър размер.

Ушите на Бойкин Шпаньол са разположени високо, те са едри, клепнали и са покрити с дълга вълниста козина. Челото е покрито с много къса козина. Тялото на Бойкин Шпаньол е доста масивно и мускулесто и е леко издължено. Крайниците са изключително мускулести, но не много дълги. Козината на Бойкин Шпаньол е вълниста, водоустойчива и не е много дълга. Опашката на Бойкин Шпаньол е дълга, с ресни в долната част, но понякога се купира. Цветът на козината на Бойкин Шпаньол варира от шоколадово до червеникаво-кафяво.

Грижи за Бойкин Шпаньол

Козината на Бойкин Шпаньол няма нужда от прекалено големи грижи - достатъчно е два пъти седмично да я сресвате. Не се препоръчва да къпете Бойкин Шпаньол повече от три-четири пъти в годината, освен ако не е наложително. Бойкин Шпаньол има нужда от място, където да изразходва енергията си - перфектен вариант за него е да живее на двор, но през нощта да се прибира при стопанина си в дома му, тъй като понася много зле самотата. Ако живее в апартамент, кучето от тази порода трябва да се разхожда по два-три часа дневно и поне веднъж седмично да има възможност да потича на воля.

Ушите на Бойкин Шпаньол редовно трябва да се почистват и да се проверяват за инфекции, за да се предотвратят усложнения. Бойкин Шпаньол ще е много щастлив, ако може да се включва в истински лов, но ако това е невъзможно, се препоръчват игри, които наподобяват лова. Добре е Бойкин Шпаньол да има много играчки, с които да се забавлява, докато вас ви няма в жилището, в противен случай е възможно да гризе мебелите ви.

Обучение на Бойкин Шпаньол

Бойкин Шпаньол
Снимка: BoykinspanielOrg

Бойкин Шпаньол е роден талант - това куче с изключителна лекота научава команди и прави всичко, което стопанинът му изисква от него. Ловните инстинкти, съчетание с гигантска доза търпение, са заложени по рождение в кучетата от породата Бойкин Шпаньол, което прави обучението им много лесно. Препоръчва се обучението на Бойкин Шпаньол да започне след третия месец. Не се препоръчва да се използват строги физически наказания при кучетата от тази порода, тъй като може да станат страхливи, а това е недопустимо за ловна порода.

Хранене на Бойкин Шпаньол

Препоръчва се да храните кучето от порода Бойкин Шпаньол с висококачествени храни, които да осигуряват доброто му здраве, физическа активност и външен вид. Можете да храните Бойкин Шпаньол както с гранулирани или консервирани кучешки храни, така и с натурални продукти - тези умни и добри кучета нямат претенции към храната и са доста лакоми. Ако решите да храните Бойкин Шпаньол с натурални продукти, перфектен избор за менюто на любимеца ви ще са нетлъстите меса като пилешко, агнешко, телешко и дивеч, както и техните субпродукти, преминали през термична обработка.

Можете дa допълвате менюто на Бойкин Шпаньол с кисело мляко, нискомаслена извара, твърдосварени яйца, сварен ориз и сварена елда, различни видове зеленчуци и плодове с изключение на банани и грозде. Не се препоръчва да храните Бойкин Шпаньол с тръбни кокали, пикантни храни, мазни и пържени храни, сурова риба и сурово месо, прясно мляко, тестени и захарни изделия.

Заболявания на Бойкин Шпаньол

Кучетата от породата Бойкин Шпаньол са склонни към някои видове генетично обусловени заболявания. Сред тях са тазобедрената дисплазия и дисплазията на лакетната става, катаракта, различни видове дерматити. Бойкин Шпаньол може да страда и от заболявания на ушите, затова е задължително при най-малкия проблем да бъде прегледан от ветеринар.

Любопитни факти за Бойкин Шпаньол

Бойкин Шпаньол е изключително любвеобилно куче, то е привързано към цялото семейство и дарява с внимание всеки от близкото си обкръжение. То се разбира перфектно с деца, с други кучета и дори с котки.

Бойкин Шпаньол е активно куче, за което най-важно е да преследва дивеча и по този начин да зарадва стопанина си. Бойкин Шпаньол е перфектен плувец и обожава водата. Въпреки сравнително малкия си размер, кучето от тази порода е готово да даде живота си, ако усети, че стопанинът му е застрашен.

Недостатъци на Бойкин Шпаньол

Бойкин Шпаньол може да прояви агресия, ако не се социализира от ранна възраст. Ако Бойкин Шпаньол не намира възможност да изразходва огромния си запас от енергия, той може да прояви деструктивно поведение или да изпадне в депресия и само да лежи и да се отнася безучастно към всичко. Не се препоръчва смяната на стопанин за куче от породата Бойкин Шпаньол, защото то може да откаже да слуша новия си собственик и дори да се държи агресивно спрямо него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest