miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Апенцелер Зененхунд

Апенцелер Зененхунд

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Апенцелер Зененхунд
Снимка: Pinterest
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Апенцелер Зененхунд е красиво куче, което има перфектни работни качества и може да изпълнява много различни дейности. Апенцелер Зененхунд е с много добре развит интелект и е предпочитан от хората, които водят активен начин на живот, както и от семейства с малки деца.

История на Апенцелер Зененхунд

Породата Апенцелер Зененхунд е била известна още през Средновековието. Католиците са я селектирали от молосоидни кучета. Апенцелер Зененхунд е представител на швейцарските зененхунди. Четирите породи от типа зененхунд произлизат от Швейцарските Алпи. Името идва от немски, тъй като овчарите, пасящи стадата там, били наричани „зен“. Представителите на породата Апенцелер Зененхунд отначало били използвани само като пастирски кучета, след време се оказало, че те могат да изпълняват много други фунции освен да са помощници на овчарите. Апенцелер Зененхунд произлиза от швейцарския кантон Апенцел, намиращ се в източната част на държавата. Тези красиви кучета не са претенциозни, имат бдителен нрав и отлични работни характеристики, с което векове наред са печелели доверието на стопаните си. Първият клуб на породата Апенцелер Зененхунд е утвърден през 1906 година, а породата е официално призната през 1989 година.

Стандарт на Апенцелер Зененхунд

Мъжките представители на породата Апенцелер Зененхунд достигат до 58 см височина и тегло 25 килограма, а женските стават високи до 56 см и тежат около 23 килограма.

Главата на Апенцелер Зененхунд е едра, с форма, напомняща клин. Носът на кучето от тази порода е едър и е черен или кафяв на цвят. Очите на Апенцелер Зененхунд са със средна големина и с форма на бадем. Цветът им варира от тъмнокафяв до кестеняв. Ушите са разположени високо, те са клепнали и с триъгълна форма. Тялото на Апенцелер Зененхунд е изключително силно и мускулесто, леко издължено, с добре развит гръден кош. Крайниците на кучетата от тази порода са мускулести, с къси лапи. Опашката на Апенцелер Зененхунд е дълга и пухкава. Тя е дебела в основата и изтънява към върха, който може да е леко подвит. При движение кучето държи опашката вертикално или леко встрани.

Козината на Апенцелер Зененхунд е гъста, къса и плътно прилегнала по тялото. Цветът на козината е черно-кафяв със симетрични петна над очите, на бузите, предната част на гърдите и крайниците и бели петна по лапите и края на опашката. Задължителна е бялата черта между очите и от брадата до гърдите.

Грижи за Апенцелер Зененхунд

Апенцелер Зененхунд не изисква много грижи, но за него е от голямо значение да има голямо пространство, където да тича и да изразходва огромния си запас от енергия. Препоръчва се Апенцелер Зененхунд да се гледа в двор, тъй като за него е важно да усеща свободата. Ако живее в апартамент, Апенцелер Зененхунд трябва да бъде разхождан по два пъти на ден, най-малко по два часа, за да се чувства добре. Козината на Апенцелер Зененхунд трябва да се сресва веднъж седмично или да се избърсва с влажна кърпа. Ушите и очите на кучето от тази порода редовно трябва да се проверяват, за да се предотврати развитието на сериозни инфекции.

Обучение на Апенцелер Зененхунд

Кучетата от породатаАпенцелер Зененхунд са много умни и са известни с това, че се поддават лесно на обучение. Недопустимо е да се използват физически наказания в процеса на обучение, тъй като Апенцелер Зененхунд може напълно да се откаже от съдействие в тази област. При обучението на Апенцелер Зененхунд трябва да се проявява търпение, тъй като въпреки че е много умно, това куче понякога се колебае дали да изпълни дадена команда, тъй като може да прецени, че моментът не е подходящ.

Хранене на Апенцелер Зененхунд

Апенцелер Зененхунд
Снимка: Pinterest

За да е здраво, пълно с енергия и с добър външен вид, кучето от породата Апенцелер Зененхунд трябва да получава висококачествена храна - консервирана или гранулирана, или да се храни с натурални продукти, обогатявани с необходимите за животното витамини и минерали. Не се препоръчва да давате на Апенцелер Зененхунд сурова риба и сурово месо, както и сурови яйца, а също така тестени и сладки изделия, пикантни и мазни храни, пържени храни, тръбни кокали, прясно мляко, прекалено студени и прекалено горещи храни.

Заболявания на Апенцелер Зененхунд

Като цяло породата е изключително здрава. Въпреки това обаче Апенцелер Зененхунд може да страда от тазобедрена дисплазия, проблеми със ставите и различни видове кожни заболявания.

Любопитни факти за Апенцелер Зененхунд

Тъй като имат силно развит инстинкт на пазачи, тези кучета се отнасят с подозрение към непознати и им е присъща умерена агресия.

Кучето от породата Апенцелер Зененхунд може да пасе стада, да тегли тежести с каручка, да охранява територия, да открива затрупани от лавина или земетресение хора, да защитава стопаните си и да е чудесен компаньон. Важното е винаги да има някакво занимание, с което да е ангажирано.

При използването им като спасителни кучета, се използват качества присъщи на тези животни – самостоятелност, съобразителност и дори неприятната във всекидневието страст към прекомерно лаене. Тази тяхна способност се използва, за да могат бързо да съобщят за местонахождението на пострадал човек и започват да прокопават път към него, ако е бил затрупан от лавина.

Кучетата от тази порода обожават децата и са любвеобилни към всички членове на семейството. Не се доверяват на непознати, но никога няма да проявят агресия спрямо близките си.

Кучето от породата Кучето от породата Апенцелер Зененхунд е много издържливо и с весел темперамент. Представителите на породата следят зорко жестовете и мимиката на стопаните си и отлично разбират какво се иска от тях, дори и без да са специално обучавани. Те са предани приятели, но същевременно и с много независим дух и с възможност за взимане на самостоятелни решения в критични ситуации.

Както повечето големи, активни работни кучета, представителите на породата Апенцелер Зененхунд трябва да бъдат добре социализирани от ранна възраст. Те трябва да общуват нормално с други кучета и хора и да имат основно обучение, за да могат да живеят заедно с останалите домашни животни.

Недостатъци на Апенцелер Зененхунд

Не се препоръчва кучето от порода Апенцелер Зененхунд да се отглежда на верига или в заграждение. Тези свободолюбиви животни имат нужда от пространство за тичане и постоянно ангажиране на вниманието. При липса на възможност за изразходване на енергията или ако бъде затворено, кучето от тази порода може да прояви агресия или да се опита да унищожи всичко по пътя си, за да намери изход.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest