Шиба Ину

Нина 2Нина 2
Новак
345193
Шиба Ину
Снимка: YouTube
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Шиба Ину е умно куче, което е перфектният домашен любимец и заради дружелюбния си нрав е предпочитано както от самотни хора, така и от семейства с деца. Шиба Ину е изключително лоялно куче, което е готово да даде живота си, за да защити стопанина си и семейството му.

История на Шиба ину

Шиба Ину е най-разпространената порода кучета в Япония. Тя е била създадена на остров Хоншу преди повече от 2500 години и се е използвала за лов на различен дивеч - едър и дребен. Въпреки че са били изключително разпространени в селскостопанските райони на Япония, преди около век кучетата от породата Шиба Ину се превръщат в рядкост. Поради тази причина през 20-те години на ХХ век се взимат мерки за запазване на породата Шиба Ину.

Днес породата Шиба Ину е със статут национално достояние на Япония. В превод от японски наименованието на породата Шиба Ину се превежда като дребно горско куче от храсталака. Днес ролята на помощник в лова не е толкова разпространена сред представителите на породата Шиба Ину, това красиво и умно животно е все по-предпочитано за домашен любимец. Шиба Ину е популярна не само в пределите на Япония, но също така в САЩ, Европа и дори в Австралия.

Стандарт на Шиба Ину

Мъжките представители на породата Шиба Ину достигат до 41 сантиметра височина и тежат до 10 килограма, женските стават високи до 39 сантиметра и достигат до 8 килограма тегло. Главата на Шиба Ину донякъде напомня за лисича. Черепът е широк, с ясно изразен преход от челото към муцуната, която се стеснява към върха. Очите са разположени леко косо, ушите са с триъгълна форма и са изправени. Гръдният кош е много добре развит, тялото и крайниците са мускулести.

Лапите на Шиба Ину са овални, опашката е разположена високо и обикновено е навита като кръг. Козината на Шиба Ину е къса и доста твърда на пипане. Цветът на козината на кучетата от породата Шиба Ину може да е в различните нюанси на рижавото, а също така бял, рижав с черен връх на косъма, черен с рижав връх на косъма, дори с тигрови шарки. Тъмните цветове на козината на Шиба Ину трябва да са допълнени със светли участъци на скулите, отстрани на муцуната, под муцуната, на гърдите, на шията, на корема, в долната част на опашката и на вътрешната повърхност на крайниците.

Грижи за Шиба Ину

Шиба Ину

Тъй като козината на Шиба Ину е твърда и къса, е доста трудно тя да бъде изцапана, затова поддръжката ѝ много лесна. Кучетата от тази порода са толкова умни, че сами се грижат за чистотата на козината си - те избягват локвите и калта, а след разходка внимателно облизват лапите си. За да е красива козината на Шиба Ину, е достатъчно два или три пъти в седмицата тя да бъде разресвана с четка с естествен косъм.

Не се препоръчва да се къпе Шиба Ину повече от два пъти годишно, тъй като може да се увредят защитните свойства на козината. През есента и пролетта Шиба Ину сменя козината си и е задължително в тези периоди кучето да бъде сресвано всеки ден. Редовно трябва да се чистят ушите на Шиба Ину и да се подстригва козината между възглавничките на лапите. Шиба Ину ще се чувства най-добре на двор, където може по цял ден да тича и да играе. Ако се отглежда в апартамент, Шиба Ину трябва редовно да се разхожда и от време на време да се дава възможност на кучето да потича на воля.

Обучение на Шиба ину

Шиба Ину е умно куче и лесно се поддава на обучение, но това може да се получи само ако стопанинът му съчетава категоричното настояване за изпълняване на командите с добра дума, погалване и лакомство при добро справяне със задачите. Шиба Ину може да се научи да изпълнява различни по сложност команди, но понякога може да прояви инат в процеса на обучение. Въпреки това е недопустимо да се използват физически наказания по време на обучението на Шиба Ину, инатът на кучето от тази порода може да се пречупи, след като му се покаже, че стопанинът е лидер и той определя правилата.

Хранене на Шиба Ину

Шиба Ину няма претенции по отношение на храната - може да храните любимеца си както с натурални продукти, така и с гранулирани или консервирани храни с високо качество, които да му осигуряват необходимите за здравето и добрия му външен вид вещества. Ако храните Шиба Ину с натурални продукти, препоръчително е да добавяте към храната му витамини и минерали, от които организмът му се нуждае. Не се препоръчва да давате на Шиба Ину прясно мляко, сурова риба, сурово месо и сурови яйца, а също така тръбни кокали, прекалено горещи и прекалено студени храни, свинско и овнешко месо и техните субпродукти, пикантни и мазни храни, тестени и захарни изделия.

Заболявания на Шиба Ину

Шиба Ину може да страда от наследствено обусловени заболявания - сред тях са катаракта, превъртане на клепача, атрофия на ретината, кучешка тазобедрена дисплазия, проблеми с капачките на коленете, както и проблеми с щитовидната жлеза. Шиба Ину има склонност към различни видове кучешки алергии, кучето от тази порода може да прояви силна алергична реакция спрямо хранителни продукти или шампоан, затова трябва внимателно да следите за състоянието му, докато не определите какво предизвиква алергията.

Любопитни факти за Шиба Ину

Шиба Ину

Шиба Ину е независимо куче, което е изключително смело и издържливо. Шиба Ину обожава стопанина си, но се държи сравнително резервирано дори спрямо него. Децата са най-добрите приятели на Шиба Ину - кучетата от тази порода могат да играят с часове с хлапетата, без да има опасност да ги наранят, ако проявят известна грубост. Шиба Ину ще пази децата, както и стопанина си, от непознати, и няма да им позволи дори да се доближат до тях.

Шиба Ину е перфектният компаньон за разходки с велосипед и с радост придружава стопанина си навсякъде, особено сред природата, където може да потича.

Шиба Ину лае много рядко - само когато смята, че трябва да извести стопанина си за нещо, което се случва, или ако е притеснено от нещо. Шиба Ину е с уравновесен характер и това го превръща в перфектен пазач въпреки дребния му размер.

Недостатъци на Шиба Ину

Шиба Ину има силно развит ловен инстинкт и може да се опита да подгони котка или друго животно, без да мисли за собствената си безопасност. Затова се препоръчва в града Шиба Ину да се разхожда на повод.

Шиба Ину може да прояви агресивно поведение спрямо други кучета и непознати, които се опитват да минат прекалено близо покрай стопанина му. Шиба Ину често се бърка Акита Ину, но са две различни породи кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Darina Doncheva
Darina Doncheva
31.01.2019 17:02
Човекът, който е писал статията няма никаква представа за породата и нейните специфики. Преписал е разни неща от различни източници, но като цяло материалът е пълен с неточности - вида на козината, стандартите на породата, видове хранене, поддръжка на козина и т.н.
6
1
Teodora Kostadinova
Teodora Kostadinova
17.04.2018 15:14
Невероятни сладури са! Страшно много искам един такъв мъник но никъде не намирам читави обяви или развъдници.. Някой ми беше споменал за развъдник във Варна но така и не ми беше потвърдено. Та много ще се радвам ако публикувате или да ми отговорите на коментара къде мога да си намеря едно такова сладурче! Ще съм ви безкрайно благодарна!!! Прекрасна статия!
7
1