miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Шотландски Сетер

Шотландски Сетер

Нина 2Нина 2
Новак
345197
Шотландски Сетер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Шотландски Сетер е популярен като помощник в лова, но е перфектен и в качеството си на домашен любимец заради дружелюбния си нрав. Шотландски Сетер е умно и игриво куче, което е подходящо за хора, водещи активен начин на живот, както и за семейства с малки деца.

История на Шотландски Сетер

Историята на Шотландски Сетер започва към края на XVIII век, когато се правят кръстоски между пойнтери, ирландски сетери и черни шпаньоли, като се цели създаването на ловно куче с перфектни работни качества. Шотландски Сетер е най-слабо разпространеният вид сетери, но е сред любимите породи на добрите ловци.

Затова в началото Шотландските Сетери са били развъждани от ловци, но след време тези красиви умни кучета успели да привлекат вниманието на аристокрацията. В историята на породата огромна роля е изиграл английският аристократ сър Гордън. Той отделял много време за подобряването на породата, заради което тези животни и до днес са известни с още едно наименование - Гордън Сетер. Представителите на породата Шотландски Сетер са най-силни от всички сетери.

Стандарт на Шотландски Сетер

Шотландски Сетер е куче с ръст над средния - височината на мъжките достига до 69 сантиметра, а женските стават високи до 65 сантиметра. Теглото на мъжкарите достига до 30 килограма, женските са с около 2 килограма по-леки. Главата на Шотландски Сетер е масивна, с ясно изразено чело и отчетливи дъги на веждите. Муцуната на кучетата от тази порода е широка, с плътно прилепващи устни, носът е голям и черен на цвят. Ушите на Шотландски Сетер са меки, клепнали и широки, покрити обилно с козина. Очите са големи и тъмнокафяви на цвят.

Вратът е мощен, гърбът е широк, гръдният кош е масивен. Крайниците на Шотландски Сетер са стройни дълги и мускулести. Опашката е права или леко извита в средата, кучето не я вдига никога над гърба. Козината на Шотландски Сетер е със средна дължина, права или леко вълниста на ушите, долната част на гърдите и корема. На задната част на крайниците има украсителни ресни, както и в долната част на опашката. Цветът на козината на Шотландски Сетер може да бъде само един - черен със сиво-синкав отенък, с рижави петна по гърдите, муцуната и лапите. Допустими са малки бели петна на гърдите, но ако са по-големи или козината е с кафеникав нюанс, се смята за отклонение от стандарта на породата.

Грижи за Шотландски Сетер

Шотландски Сетер
Снимка: 101 Dog Breeds

Грижите за козината на Шотландски Сетер изискват всекидневно сресване с метален гребен, за да може тя да е с красив блясък, мека и гладка на пипане. Къпането е препоръчително да става не по-често от четири -пет пъти в годината, с мек шампоан. Шотландски Сетер има нужда от много движение и за него най-добре е да живее на двор. Ако живее в апартамент, Шотландски Сетер трябва да се извежда на дълги разходки два пъти дневно. Шотландски Сетер има нужда да участва в лов, така ще е най-щастлив, но ако това е невъзможно, се препоръчва кучето да се включва в игри, имитиращи лова.

Обучение на Шотландски Сетер

Шотландски Сетер е много умно куче и с лекота възприема процеса на обучение. Шотландски Сетер с готовност изпълнява всичко, което изисква от него стопанина му, но тъй като е куче с лидерски качества е добре стопанинът му да покаже, че той определя какво се случва, и да изисква категорично изпълнението на командите. Недопустимо е да се прилагат физически наказания на Шотландски Сетер в процеса на обучение.

Хранене на Шотландски Сетер

Шотландски Сетер е куче, което няма претенции към храната - затова можете да му давате както гранулирани и консервирани храни от висок клас, така и натурални продукти, които редовно да обогатявате с витамини и минерали, които са необходими за здравето и добрия външен вид на представителите на тази порода. Не давайте на Шотландски Сетер тръбни кокали, прясно мляко, прекалено горещи и прекалено студени храни, сурова риба, сурово месо, тлъсти меса, пържени, мазни, пикантни и прекалено солени храни, тестени и захарни изделия.

Заболявания на Шотландски Сетер

Шотландски Сетер е изключително здрава порода кучета. Въпреки това обаче е възможно те да страдат от генетично обусловени заболявания - като тазобедрена дисплазия, към която са силно предразположени. Шотландски Сетер може да страда и от катаракта и прогресираща атрофия на ретината. Тези кучета са склонни към подуване на корема, затова трябва да се хранят, като дневният им порцион се раздели на няколко части, които се дават в различни часове на деня. Не се препоръчва Шотландски Сетер да се движи активно час и половина след обилно хранене, тъй като може да получи превъртане на стомаха и това да завърши фатално за кучето.

Любопитни факти за Шотландски Сетер

Представителите на породата Шотландски Сетер са енергични, активни и добродушни. Те са по-спокойни от своите събратя – английски и ирландски сетер. От пръв поглед става ясно, че това сериозно куче е създадено за работа. Шотландски Сетер се използва за лов на птици. Тези умни кучета намират дивеча по миризмата и застават в характерна стойка, докато стопанинът не даде команда птицата да бъде подплашена. Породата е добре приспособена за работа, издържлива и непретенциозна. Шотландски Сетер има много добро обоняние и може да търси дивеча при най-различни природни и метеорологични условия.

Шотландски Сетер е перфектен за хора, които активно ходят на лов или обичат почивките сред природата. Шотландски Сетер е идеална компания за разходка в парка.

Представителите на породата Шотландски Сетер са идеални домашни любимци - те са много общителни и са чудесни приятели в игрите на децата. Шотландски Сетер е много послушен и не проявява никаква агресия. С други животни също се разбира добре и може да съжителства с тях безпроблемно. Шотландски Сетер се превръща в смел защитник на стопаните си, ако прецени, че нещо го заплашва.

Недостатъци на Шотландски Сетер

Шотландски Сетер има силно развит ловен инстинкт. Ако се извежда без повод в града, Шотландски Сетер може да подгони котка или друга дребна животинка и да се изгуби или да пострада, затова се препоръчва стопанинът му или да го извежда на повод, или да го е обучил достатъчно добре, че да може да го спре в подобна ситуация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest