Ирландски Сетер

Нина 2Нина 2
Новак
34519
Порода Ирландски Сетер

Ирландски Сетер е ловно куче, което е лоялно, игриво и дружелюбно. То е много подходящо за хора, които обичат да ходят на лов, както и за семейства с малки деца и за любители на природата. Ирландски Сетер е перфектна работна порода, която е с доказани през вековете качества.

История на Ирландски Сетер

Ирландски Сетер се цени високо в родната си Ирландия и е със статут на национално богатство. Името на породата се появява за пръв път в писмени документи през 1570 година. Смята се, че в жилите на съвременния Ирландски Сетер тече кръвта на пойнтери, шпаньоли, вълкодави и блъдхаунд. През XVII век породата Ирландски Сетер става много популярна, тъй като се е смятало за изискано да се ходи на лов за птици.

Интересът към Ирландски Сетер бил основно от страна на богатите аристократи, защото само те можели да си позволят да развъждат кучета и да отделят достатъчно средства за селективни подобрения. Благодарение на ирландските джентълмени работните качества на породата се подобрявали все повече.

През XVII век станали особено популярни червено-белите сетери, които били лесно забележими в храсталаците по време на лов, за разлика от събратята им с изцяло червеникава козина. Затова на тях често им слагали бяла кърпа на врата, за да са по-забележими и за да не ги объркат с лисица и да ги застрелят. През 1882 г. е създаден и първият клуб на породата. Стандартът бил утвърден в Дъблин през 1885 година.

Стандарт на Ирландски Сетер

Мъжките представители на породата Ирландски Сетер достигат до 66 сантиметра височина и тежат около 32 килограма, а женските стават високи до 63 сантиметра и тежат до 27 килограма. Муцуната на ирландския сетер е издължена и към върха се стеснява, носът е кафеникав, червеникав или черен. Очите са с овална форма и са кафяви. Ушите на Ирландски Сетер са клепнали, меки и обилно покрити с козина. Челюстите са много силни, с едри зъби. Гръдният кош на ирландския сетер е много добре развит, коремът е прибран. Крайниците са стройни и мускулести.

Опашката на ирландския сетер е дълга и кучето не я вдига над гърба си. В долната част на опашката има украсителни ресни, както и по задната част на крайниците. Козината на ирландския сетер е гъста, мека и със средна дължина. Тя е по-къса на муцуната и предната част на крайниците, а по тялото е сравнително дълга. Цветът на козината на ирландския сетер е едноцветен - кафеникаво-червеникав или в много тъмните нюанси на рижавото. Допускат се малки бели петна по муцуната, темето, челото, гърдите, гърлото или пръстите. Като отделна разновидност е признато оцветяването на козината на червено-белия ирландски сетер.

Грижи за Ирландски Сетер

Ирландски Сетер

Козината на ирландския сетер има нужда от почти всекидневно разресване, за да не се сплъстява и заплита. Ирландският сетер има нужда от много движение, затова най-добре за него би било да живее на двор, но през нощта трябва да спи в къщата заедно със стопанина си, за да се чувства по-близо до него.

Ирландският сетер ще бъде много щастлив, ако може да се включва в истински лов, където да покаже работните си качества, но ако това не може да се осъществи, като заместител могат да се използват игри, които имитират лова. Добре е редовно да се преглеждат дългите уши на ирландския сетер, за да се избегнат усложнения от инфекции.

Съвети за отглеждането на ирландски сетер в домашни условия можете да намерите на посочения линк.

Обучение на Ирландски Сетер

Ирландският сетер лесно се поддава на обучение, а тъй като е с перфектни работни качества, той има усет за това какво трябва да прави по време на лов, дори да не се обучава специално. При обучението на ирландски сетер е добре да се използва комбинация от категорично настояване за изпълнение на дадената команда с добра дума и лакомство.

Хранене на Ирландски Сетер

Ирландският сетер има нужда от висококачествена храна, която да осигурява необходимите за добрия му външен вид и здравето му вещества. Затова може да храните ирландски сетер с готови храни за кучета от премиум клас или с натурални продукти, които да обогатявате редовно с витамини и минерали, които са жизнено важни за тази порода. Ирландският сетер с удоволствие ще хапва агнешко, заешко, телешко, пилешко месо и дивеч, както и техните субпродукти.

Тлъстите меса като свинско и овнешко не са подходящи за ирландски сетер. Може да допълвате менюто на кучетата от тази порода със сварен ориз и елда, попарени и охладени овесени ядки, сварена и обезкостена морска риба, кисело мляко] нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, зеленчуци и плодове. Не е добре да давате на ирландски сетер прясно мляко, пържени и мазни храни, пикантни и прекалено солени храни, тестени и захарни изделия, тръбни кокали, прекалено студени и прекалено горещи храни.

Заболявания на Ирландски Сетер

Ирландският сетер се отличава с много добро здраве, но породата е склонна към наследствено обусловени заболявания, сред които изпъква тазобедрената дисплазия. Ирландският сетер може да страда от инфекции на ушите. Породата е склонна към превъртане на стомаха, което може да е фатално, затова е много важно след обилно хранене кучето да не се движи активно поне час и половина.

Ирландски Сетер

Любопитни факти за Ирландски Сетер

Ирландският сетер е доста енергично куче, така че не е подходящо за любителите на спокойния живот. Ирландският сетер ще посреща радостно стопаните и ще бъде приятелски настроен към гостите. Природната общителност на тези животни им помага да се разбират дори с по-буйни деца и непознати кучета, но точно поради този факт не стават за кучета-пазачи.

Ирландският сетер възприема всеки човек като приятел. Ако се звънне на вратата, Ирландският сетер ще лае толкова силно, че всички ще разберат за това. Един от най-известните собственици на куче от породата Ирландски Сетер е бил президентът на САЩ Хари Труман. Неговият любимец Майк се настанил в Белия дом и накарал много хора по цял свят да заобичат породата.

Недостатъци на Ирландски Сетер

Сред недостатъците на породата Ирландски Сетер може да се отбележи, както и при останалите сетери, прекалено развитият ловен инстинкт. Затова не се препоръчва ирландски сетер да се разхожда в градски условия без повод, защото може да подгони котка или друго дребно животинче и да се изгуби.

Ако желаете да си вземете представител от тази порода, разгледайте нашите обяви за ирландски сетер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest