miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Шантили-Тифани

Шантили-Тифани

Нина 2Нина 2
Новак
345179
Котка Шантили-Тифани
Снимка: Cat Breed Selector
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Шантили-Тифани е красива котка с аристократично излъчване, която е гордост за всеки любител на мъркащите създания. Шантили-Тифани е подходяща за самотни хора, тъй като е много спокойна и уравновесена, както и за семейства с малки деца, тъй като обича много хлапетата.

История на Шантили-Тифани

Шантили-Тифани е порода котки, която била създадена през 1967 година. Жителката на Ню Йорк Джени Робинсън купила две котки с козина в шоколадов цвят и 2 години по-късно се появили 6 котенца, които били до едно с оцветяването на родителите си и с кехлибарено жълти очи. В началото на 70-те години на миналия век потомството на шоколадовите котки било регистрирано с наименованието Чужбински дълкокосмести, което било работно име на новата порода.

Шоколадовите котки били кръстосани с бирмански и през 1988 г. потомците на първата шоколадова двойка вече доста се различавали от нея. Селекционерите нарекли новите котки Тифани, а след това ги кръстосали с ангорски котки и котки сомали селектирането се пренесло изцяло в Канада. Там добавили към наименованието на породата Шантили и така се появило името Шантили-Тифани. Днес представителите на породата Шантили-Тифани са популярни в цял свят заради красивия си външен вид и добродушния си характер.

Стандарт на Шантили-Тифани

Шантили-Тифани е красиво животно със здрава, но деликатна костна система, което достига тегло от 2 до 4 килограма. Главата на Шантили-Тифани е с триъгълна форма, ушите са сравнително едри, със заоблени краища. Очите са бадемовидни, те са кехлибарено жълти на цвят, но е допустимо и да са със зелен цвят. Носът може да е черен или светъл, в зависимост от цвета на козината на животното.

Гръдният кош на Шантили-Тифани е много добре развит, коремът е прибран, крайниците са дълги и мускулести. Лапите са със среден размер. Опашката е с дължината на тялото и е покрита с дълга пухкава козина. Козината на Шантили-Тифани е мека като коприна, със средна дължина и без долен слой. Около шията козината на Шантили-Тифани оформя грива - това е основен белег на породата. На бедрата на задните крайници козината оформя "панталонки". По-дълга козина може да има и на лапите на Шантили-Тифани. Цветът на козината на представителите на тази порода трябва да е шоколадово кафяв, но са допустими също така сиво-синкаво оцветяване на козината, райета и сиво оцветяване с лилави нюанси.

Грижи за Шантили-Тифани

Козината на Шантили-Тифани изисква сериозни грижи - тя трябва редовно да се разресва, за да изглежда красива. Ушите на Шантили-Тифани редовно трябва да се проверяват, тъй като тази порода е склонна към натрупване на ушна кал, което може да предизвика сериозни проблеми. За да предпазите котката от подобна перспектива, чистете редовно ушите й със специален препарат, предписан от ветеринар.

Шантили-Тифани трябва да се къпе не по-често от веднъж на два месеца. Тъй като представителите на породата не обичат водата, е добре от малки да свикват процедурата, но при всяко положение се налага да бъдат къпани от двама души. След изкъпване със специален шампоан е необходимо козината да бъде третирана и със специален балсам, за да е лъскава и красива.

Козината на Шантили-Тифани се разресва с гребен със заоблени зъбци, защото фината кожа на котката може лесно да се нарани. Редовно трябва да се избърсват с влажна кърпа очите на Шантили-Тифани, тъй като тази порода е склонна към образуването на секрет в ъглите на очите. Препоръчително е да се чистят зъбите на Шантили-Тифани веднъж седмично с мека детска четка за зъби или с влажен плат, за да се предотврати появата на зъбен камък.

Обучение на Шантили-Тифани

Шантили-Тифани
Снимка: Cat Breed Selector

Шантили-Тифани е умно животно, което лесно разбира какво е позволено в дома, в който живее. Шантили-Тифани може да бъде обучена на елементарни трикове като прескачане на обръч и сядане по команда, но това може да стане само с помощта на добри думи и лакомства.

Хранене на Шантили-Тифани

Шантили-Тифани има склонност към преяждане и напълняване, затова е много важно да има режим на хранене. Шантили-Тифани е добре да се храни два пъти дневно. Можете да храните Шантили-Тифани с гранулирани или консервирани храни за котки с високо качество или с натурални продукти, които редовно да допълвате с витамини и минерали, необходими за здравето на животното.

Шантили-Тифани може да хапва всички видове месо и субпродукти освен свинско и овнешко, тъй като са прекалено мазни за тази порода. Може да допълвате менюто на Шантили-Тифани с твърдо сварени яйца, сварено филе от морска риба, кисело мляко, различни видове зеленчуци, нискомаслена сметана. Не се препоръчва да давате на Шантили-Тифани кокали, сурови яйца и сурово месо, пикантни и мазни храни, прекалено студени и прекалено горещи храни, сурова риба, тестени и захарни изделия.

Заболявания на Шантили-Тифани

Шантили-Тифани е много здрава порода, но може да страда от проблеми с ушите, очите, както и от заболявания на сърдечно-съдовата система. Склонността към напълняване на Шантили-Тифани я прави податлива и на други заболявания, които се предизвикват от затлъстяване. Затова не трябва да допускате котката да стане прекалено пълна, тъй като това може да се отрази на жизнено важните й органи.

Любопитни факти за Шантили-Тифани

Шантили-Тифани е изключително добродушна котка, тя никога не досажда, чака да бъде повикана и винаги е готова да поиграе с децата. Шантили-Тифани с удоволствие ще се премести на друго място, стига да е заедно със стопанина си. В това отношение те са верни като кучетата. Шантили-Тифани се отнася с известно недоверие към непознати. Представителите на породата никога няма да преобърнат дома ви наопаки, докато играят, те са нежни и деликатни. При добро отглеждане Шантили-Тифани може да достигне до 18-годишна възраст.

Недостатъци на Шантили-Тифани

Единственият недостатък на Шантили-Тифани е, че е прекалено привързана към стопанина си. Ако бъдат оставяни за дълго време сами, представителите на тази порода ще издават силни звуци с часове, за да се опитат да повикат стопанина си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest