Невестулка

Нина 2Нина 2
Новак
345193
Невестулка

Невестулка е най-малкият представител на отряд хищници, и от векове тя се смята за един от вредителите в областта на селското стопанство. Невестулка е известна с изключителната си агресия, която често е заплаха дори за животни, които са доста по-едри от самата нея.

История на Невестулка

Невестулка е разпространена от векове в Европа, Северна Азия и Северна Америка. В Русия Невестулка се среща във всички части на държавата, дори и на север, въпреки че предпочита по-умерения климат. Невестулка живее на полето, в гористи местности, като не се старае да избягва населени райони.

В Древен Рим, както и в Европа през Средните векове Невестулка е била домашно животно, тъй като ловува гризачи. Обаче заради почти невъзможното й опитомяване и с появата на сивите плъхове в Европа, с които й било много трудно да се справи като защитник на запасите на хората, ролята й била поверена на котките и на поровете. Така от верен домашен помощник в борбата с гризачите Невестулка се превърнала в един от неприятните за човека вредители, въпреки че тя и днес допринася за борбата с плъховете и мишките, които преследва и убива.

Как изглежда Невестулка

Дължината на тялото на мъжките Невестулки е до 26 см, а теглото им достига до 250 грама. Женските Невестулки са дълги до 21 см, а теглото им е до 110 грама. Опашката е с дължина около 6 сантиметра при мъжките и около 4 см при женските. В основата на опашката на Невестулка има жлези, произвеждащи течност с много неприятна миризма. Тялото на Невестулка е издължено и изящно, с къси крайници и малки лапи, завършващи с изключително остри нокти. Главата на Невестулка е продълговата, с малки заоблени уши и малък нос.

Невестулка

Козината на Невестулка е еднакво гъста и през зимата, и през лятото, като през топлия сезон космите са по-тънки и къси от зимните. Цветът на козината на Невестулка е тъмнокафяв по горната част на главата, гърба и отстрани, опашката и външната част на лапите. Гърлото, края на горната устна, гърдите, корема и вътрешната част на лапите на Невестулка са оцветени в чисто бяло и има кафяви петна в ъгълчетата на устата. През есента Невестулка, с изключение на някои южни райони на обитаване, сменя цвета на козината си с чисто бяла. Тъй като тялото й е дълго и тънко, Невестулка от много далече може да бъде взета за змия.

С какво се храни Невестулка

Миниатюрните размери на този хищник му позволяват да настига жертвите си дори и в техните дупки, където без никакъв страх се вмъква, за да се опита да убие гризача, когото преследва. През зимата Невестулка ловува гризачи, дълбоко скрити под снега. Когато обитава населени селски райони, често напада кокошки и пилета. Това обаче се случва изключително рядко. Невестулка се храни с домашни и полски мишки, плъхове, къртици, млади зайци, лалугери, гълъби, гущери, змии - дори и отровни, а също така жаби и различни видове насекоми. На местата където не я преследват, Невестулка излиза на лов и през деня, и през нощта.

Често тя убива повече, отколкото е в състояние да изяде наведнъж, и тогава или крие останалата плячка в дупки, или я изоставя. За едно денонощие Невестулка изяжда до 15 гризача. Когато убива жертвата си, Невестулка я захапва или за главата - ако е дребна, или за врата, ако жертвата е с по-големи размери. Тъй като Невестулка има ускорена обмяна на веществата и няма наличие на подкожни мазнини, тя може да загине, ако повече от 4 часа не се е хранила.

Размножаване на Невестулка

Невестулка се чифтосва през март. По това време мъжкарите се бият за женските и издават изключително силни писъци. Бременността продължава пет седмици. Женската подготвя мястото за раждане на малките, като намира дупка на някой гризач, убива го и постила вътрешността на дупката с листа, мъх и трева.

Невестулка

Раждат се от 5 до 7 малки, които тежат по около 2 грама и са покрити с прозрачен ембрионален пух. Много рядко се раждат повече от 7 малки. За да се топлят, новородените инстинктивно се вкопчват едно в друго и образуват плътно кълбо, което много трудно може да бъде разделено. След третата седмица малките вече не образуват кълбо. Майката грижовно пази и отглежда потомството си и в случай на опасност пренася малките в друго леговище.

Любопитни факти за Невестулка

Невестулка се придвижва с бързи подскоци, които са с доста голяма за дължина по отношение на собственото й тяло - те са дълги около 30 сантиметра и това и позволява бързо да настигне жертвата си или да избяга от преследвачите си.

Невестулка може да направи леговището си под големи камъни, да използва хралупи, развалини, дупки, хамбари. Невестулка застила леговището си със суха трева, мъх, кестенови листа и папрат. Често Невестулките живеят в големи колонии, което им помага да се предпазят от хищници.

Невестулка е изключително пъргава и гъвкава. Тя може да бяга много бързо, да се катери и дори да плува. Невестулка е прочута с голямата си смелост и агресивност и е опасен враг за всички дребни животни.

Понякога при нападение от сокол Невестулка не се оставя да бъде сграбчена и отнесена в хищните му нокти, а се бори за живота си и често успява да избяга от хищната птица. За съжаление понякога това става във въздуха, след като соколът се е издигнал, и при падането Невестулка не оцелява.

Според вярвания на много народи Невестулка носи нещастие и ако бъде забелязана край къщата, това е много лош знак. Смята се, че Невестулка е преродена магьосница и може да направи зла магия на дома, около който се навърта.

Когато търси храна, Невестулка се придвижва много бързо, но от време на време се изправя на задните си лапи и стои така, за да се ослуша за евентуални звуци, които издава жертва или хищник. Невестулка е винаги нащрек и трудно може да бъде нападната от хищник. На ден Невестулка изминава около 2 километра. Ако снегът е много, Невестулка си проправя път под него.

Вреди от Невестулка

Невестулка не се страхува да влиза в дворове и атакува младите пиленца, подрастващите кокошки, изяжда яйцата, убива малките зайчета и може дори да не ги изяде, а просто да убие колкото се може повече и да отнесе само едно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest