Девон Рекс

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Девон Рекс котенца
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Девон Рекс е една от най-добрите котки, които са кротки и подходящи за семейства с малки деца. Девон Рекс е подходяща за любителите на екзотичните породи писани, както и за хора, които имат алергии към домашни любимци, тъй като е хипоаларгенна.

История на Девон Рекс

Историята на възникването на породата започва през 1960 година. В близост до изоставена шахта в Девъншир, Англия, било намерено котенце с необикновен вид. Това било изящно коте, покрито по цялото тяло с много къса вълниста козина. То било придружавано от майка си, която изглеждала съвсем обикновена. Впоследствие котето изчезнало, но майката дарила стопаните си с ново котило. Сред новородените само едно било със същата вълниста козина, като намереното. Кръстили го Кърли, което означава къдрав. Това къдраво коте станало родоначалник на породата Девон Рекс, която бързо станала любима на англичаните, а след това и на любителите на екзотични котки в цял свят.

Стандарт на Девон Рекс

Теглото на мъжките екземпляри е от 3. 6 до 4. 5 кг, а на женските от 2. 3 кг до 3. 2 кг. Тялото на Девон Рекс е със среден размер, мускулесто и доста по-мощно, отколкото изглежда. Гръдният кош на Девон Рекс е широк, коремът е прибран. Крайниците на котката от породата Девон Рекс са дълги и тънки и завършват с овални малки лапи. Особеност на породата е, че задните крайници са по-дълги от предните. Опашката на Девон Рекс е дълга и тънка, с леко заоблен връх. Главата на Девон Рекс е широка, с резки контури и къса муцуна.

Ушите на котката от породата Девон Рекс са големи и са разположени сравнително ниско, те са широки в основата си и заоблени в края. Очите на Девон Рекс са големи, с овална форма, и са разположени под ъгъл. Цветът им трябва да съответства на цвета на козината. Очите на Девон Рекс може да са златисто-зелени, зелени, жълти. Изключение се прави само за котките със сиамска окраска и при тях очите трябва да са небесно сини. Козината на Девон Рекс е къса, вълниста, тънка и мека на допир. Муцуната, гърбът и бедрата са покрити с малко по-дълга козина, отколкото останалите части на тялото. По стандарт са допустими всички възможни цветове и комбинации. Най-често се среща кремавият цвят и тъмно златистият, като по крайниците на Девон Рекс обикновено има райета в малко по-тъмен цвят от основната козина.

Грижи за Девон Рекс

Девон Рекс

Котките от породата Девон Рекс имат рядка и доста къса козина, която има нужда от периодично сресване. Но пък къпането трябва да е по-често, в противен случай стават мръсни и мазни, заради повишената мазна секреция, дължаща се на слабото им окосмяване, което не може да абсорбира мазнината. Ако не се къпят редовно, котките могат да развият различни кожни заболявания. Колко често трябва да се къпе Девон Рекс зависи от конкретната котка.

При някои е достатъчно да се къпят веднъж месечно, а при други това трябва да става всяка седмица – за да се поддържа приятен вид на козината и да се предпази котката от кожни проблеми. Големите уши на Девон Рекс също задържат мръсотия и мазнини, затова изискват поддръжка и почистване веднъж седмично. Породата е създадена да живее в апартамент, затова Девон Рекс лесно се приспособява в живота дори в много малко жилище. Котките от породата Девон Рекс боготворят хората и търпят всички процедури при отглеждането им, колкото и да са им неприятни, като напълно се доверяват на стопаните си.

Обучение на Девон Рекс

Девон Рекс са много интелигенти котки, те лесно се подават на обучение и научават различни по сложност команди. Девон Рекс лесно се научава да идва, когато го повикате по име, да носи предмети и да сяда по команда. Девон Рекс ще направи всичко възможно да угоди на стопанина си и винаги ще се стреми да изпълнява командите, които той му дава.

Хранене на Девон Рекс

Котките от породата Девон Рекс са много енергични, хабят много енергия и не е желателно да се оставят без котешка храна. Те имат бърза обмяна на веществата и трябва да се хранят поне три пъти дневно. Проблем може да стане големият им апетит, който може да стане причина за затлъстяването им. Котките от породата Девон Рекс не отказват човешка храна. Могат да си похапват царевица, диня, банани и дори макарони. Няма да се посвенят да откраднат от чинията на стопаните и дори от устата им.

Девон Рекс

Девон Рекс може да се храни с консервирани или гранулирани храни за котки от премиум клас или с натурални продукти, които трябва да се допълват с необходимите за здравето на котката витамини и минерали. Не се препоръчва да давате на Девон Рекс мазна и пикантна храна, тестени и захарни изделия, прекалено гореща и прекалено студена храна, кокали, пушено месо и риба, салами, сурово месо и сурова риба, както и мазни меса.

Заболявания на Девон Рекс

Котките от породата Девон Рекс са предразположени към тазобедрена дисплазия. Представителите на породата Девон Рекс са предразположени към кардиомиопатия, което може да предизвика дисфункция на мускулите и мускулна дистрофия. Често се срещат и проблеми с коленете, вследствие на което котките от тази порода развиват остеоартрит. Девон Рекс има склонност към различни кожни заболявания.

Любопитни факти за Девон Рекс

Котките от тази порода са верни, предани, игриви, безстрашни и умни животни. Много са любопитни и се бъркат във всичко, с което се занимават стопаните. Имат уравновесен темперамент. Представителите на породата са дружелюбни към събратята си и се галят едни в други. Добре се спогаждат с кучета и дори с папагали, при правилно възпитание.

Обикновено са добри към децата и са чудесни любимци за семейства с малки деца, тъй като никога не биха им навредили, дори ако хлапетата се държат прекалено агресивно с тях. Котките от породата Девон Рекс са много общителни и силно се привързват към хората. Тези мили котки никога не хапят или драскат членовете на семейството и дори непознати.

Котките от породата Девон Рекс имат тих и приятен глас и дори когато са разгонени, го показват с тялото си, вместо натрапчиво да мяучат. Подобно поведение е доста рядък феномен в котешкия свят, дори и за групата на късокосместите котки.

Недостатъци на Девон Рекс

Самотата не влияе добре на котките от породата Девон Рекс. Котката от тази порода може да прояви деструктивно поведение, ако бъде оставена за дълго време сама в жилището.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest