Хавана Браун

Нина 2Нина 2
Новак
34513
котки Хавана Браун

Хавана Браун е красива котка с екзотичен външен вид, която е предпочитан домашен любимец заради кроткия си характер и дружелюбността си. Хавана Браун е котка, която винаги се приспособява към настроенията на стопанина си.

История на Хавана Браун

Породата Хавана Браун е резултат от кръстоски между сиамска котка и домашна черна котка, правени през 1950 година. Те дори се опитвали кръстоски със синя руска котка. Популярна версия за получаването на името на породата е, че е наречена в чест на пурите, тъй като цветът на козината на котките прилича на този на пурите. Според други името е в чест на порода зайци, които са в същия цвят. Историята на породата е започнала преди много години и Хавана Браун е толкова стара, колкото сиамската порода и произлиза от същата държава. Хавана Браун се появява за първи път в Тайланд и в края на XIX век няколко от тези котки са докарани във Великобритания. Дълго време те са били смятани за кафява версия на сиамската котка.

През 1888 година котка от породата Хавана Браун печели първото място на изложба за котки. Нарастващата популярност на Сиамската котка обаче ги изместила и през 1930 г. Британският клуб на сиамските котки заявил, че селекционерите са изгубили интерес към кафявите сиамски котки, а по време на Втората световна те съвсем изчезнали. Затова се наложило породата да бъде възстановена по изкуствен начин. По пътя на селективно кръстосване на сиамска и обикновена черна котка, се получила нова порода, чиято особеност станал специфичния шоколадов цвят. Макар да изглежда просто, всъщност била извършена сериозна работа по отбора на производители, при които генът отговорен за цвета, бил доминантен и можело да се постигне устойчив резултат. Официално породата Хавана Браун е била регистрирана през 1959 година.

Стандарт на Хавана Браун

Хавана Браун е изящна котка със среден размер и мускулесто тяло, покрито със среднодълга козина. Хавана Браун е с издължено тяло и издължени крайници, които са силни и мускулести. Мъжките екземпляри са по-едри и са с тегло 4. 5 кг, женските тежат до 3. 5 кг. Формата на главата на Хавана Браун е доста широка. Тя не трябва да е с клиновидна форма. Ушите на Хавана Браун са със среден размер, широко поставени и заоблени в краищата и са съвсем леко наведени напред. Ушите на Хавана Браун са покрити с къса кадифена козина, а от вътрешната страна са с розов цвят.

котка Хавана Браун

Очите на Хавана Браун са със среден размер, те с овална форма, цветът им е във всички нюанси на зеленото. Колкото по-наситен е зеленият цвят на очите на Хавана Браун, толкова по-високо е оценявана котката от тази порода. Възглавничките на лапите трябва да са розови. Опашката на Хавана Браун е тънка, със средна дължина и е пропорционална на тялото. Мустаците са с кафяв цвят. Козината на тези котки прилича на полирано червено дърво по своята гладкост и гланц, а когато се движи, козината се прелива в различни нюанси ип прилича на горящ огън. Недопустими са петна или райета по козината. Малките котенца може да се родят с петна, които трябва да изчезнат до първата година.

Грижи за Хавана Браун

Хавана Браун има нужда от топло кътче, което да смята за свое, и от много играчки, за да не скучае, когато стопанинът й отсъства от жилището. Козината на Хавана Браун има нужда от разресване два или три пъти в седмицата. Не се препоръчва Хавана Браун да се къпе повече от веднъж в годината, и то ако се наложи да се почисти от силно замърсяване. Хавана Браун може да се научи да се разхожда на каишка с нагръдник, но разходките трябва да се правят в местност, в която няма кучета, тъй като може да подгонят любимката ви.

Обучение на Хавана Браун

Хавана Браун е интелигентна котка и лесно се научава да изпълнява различни по сложност команди. Хавана Браун с лекота се научава да прескача през обръч, да идва по команда и да донася предмети. Добре е обучението да протича под формата на игра.

Хранене на Хавана Браун

Хавана Браун може да се храни както с натурални продукти, допълнени от витамини и минерали, така и с консервирани или гранулирани храни за котки от висок клас. Менюто на Хавана Браун може да се допълва с кисело мляко, нискомаслена сметана, нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, сварен ориз, сварени или сурови зеленчуци, сварена обезкостена морска риба. Хавана Браун може да се храни с агнешко, пилешко, пуешко, дивеч, заешко и телешко месо, както и със субпродуктите им, преминали термична обработка. Не се препоръчва да давате на котка от породата Хавана Браун шоколад, захарни изделия, тестени изделия, сурова риба, сурово месо, сурови яйца, пушено месо и пушена риба, салами, кокали, прекалено гореща и прекалено студена храна, мазна, пържена, пикантна и прекалено солена храна.

Заболявания на Хавана Браун

Не са известни никакви генетични заболявания, към които да са склонни котките от тази порода. Единствената възможна инфекция е гингивит, което е наследство от сиамските предци. Възможно е обаче котките от породата Хавана Браун да страдат от инфекции на очите, затова е добре редовно да се наблюдава състоянието им. Има вероятност Хавана Браун да страда от кардиомиопатия, която може да е фатална за животното.

Любопитни факти на Хавана Браун

Хавана Браун

Хавана Браун са много умни котки. Любопитни и общителни са и не се крият от непознати. Игриви са, но няма да съсипят къщата ако са оставени сами. Много се привързват към стопаните, но не са склонни към страдания, ако останат сами.

Обичат да си почиват на коленете на собствениците си и да се катерят по тях. Искат да взимат участие във всички дейности на стопаните и да ги следват неотлъчно. Обичат и да пътуват и не се стресират от смяната на обстановката. Може би заради тези си черти Хавана Браун може да се разбира чудесно с кучета.

Недостатъци на Хавана Браун

Може би единственият недостатък на Хавана Браун е че прекалено силно се привързва към стопанина си и много трудно преживява раздялата с него. Хавана Браун може да откаже да се храни или да изпадне в депресия, ако трябва да живее с ново семейство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest