Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Бомбайска Котка

Бомбайска Котка

Нина 2Нина 2
Новак
34520
бомбайска котка

Бомбайска Котка е изключително красиво животно с интересен екзотичен външен вид, което винаги привлича погледите към себе си. Бомбайска Котка е предпочитан любимец за хора, които искат да направят впечатление на гостите си и да се гордеят с красотата на любимката си.

История на Бомбайска Котка

Бомбайска Котка, независимо от екзотичното си име, няма нищо общо с Индия. Породата Бомбайска Котка е създадена през 50-те години на ХХ век от американски селекционери, чиято цел е била създаване на миниатюрно копие на черна пантера. За целта те кръстосвали черна Американса Късокосместа котка със Свещена Бирманска котка. За получаване на „чист“ екземпляр са били нужни четири поколения, докато се стигне до получаването на мини пантера. След като бил получен резултатът, към който селекционерите се стремели, породата бързо завоювала сърцата на почитателите на екзотични котки, но официалното признание все не идвало. Едва след 1976 г. бил признат стандартът на породата Бомбайска Котка.

Стандарт на Бомбайска котка

Бомбайска Котка наистина прилича на малка пантера - козината й е черна и блестяща, плътна и гладка, като сатен или кадифе. Главата на Бомбайска Котка е кръгла, като при големите хищници, и е пропорционална на тялото. В абсолютно черната козина на Бомбайска котка не трябва да има светли косъмчета и петна с какъвто и да е друг цвят. При раждането малките котета могат да имат малки петънца, които трябва да изчезнат при порастването. Очите на Бомбайска Котка също се променят с възрастта – при бебетата от тази порода очите са сини, после се променят в сиви и накрая стигат до крайния си цвят – жълто-оранжев.

бомбайска котка

Тялото на Бомбайска котка е средно голямо, изящно и издължено, завършващо с дълга, елегантна опашка. Крайниците са елегантни, но мускулести. Ушите са прави и със заоблени връхчета. Носът е къс и винаги е черен на цвят. Гръдният кош е много добре развит, коремът е прибран.

Грижи за Бомбайска Котка

Козината на Бомбайска Котка има нужда от разресване два или три пъти седмично, за да бъде винаги лъскава и красива. Бомбайска Котка има нужда от много жизнено пространство, за да се чувства добре. Бомбайска Котка обича да играе и ако стопанинът й не може да й отдели достатъчно внимание и време, е добре тя да има много играчки, с които да се забавлява, докато е сама. Бомбайска Котка може да бъде научена да бъде разхождана с повод и нагръдник и е добре да се извежда поне веднъж седмично. Не се препоръчва да се къпят представителите на тази порода котки повече от един или два пъти в годината, и то при необходимост от почистване на прекалено замърсена козина.

Обучение на Бомбайска Котка

Бомбайска Котка е изключително интелигентна и лесно се поддава на обучение. Бомбайска Котка може да научи различни по сложност команди, но не е гарантирано, че ще ги изпълнява винаги, когато стопанинът й настоява за това. Обучението на Бомбайска Котка може да започне от четвъртия й месец.

бомбайска котка

Хранене на Бомбайска Котка

Бомбайска Котка може да бъде хранена както с натурални продукти, така и с гранулирани и консервирани храни за котки от висок клас. Бомбайска Котка с удоволствие ще похапва сварена обезкостена морска риба, всички видове месо освен овнешко, свинско и гъше месо, както и техните субпродукти.

Бомбайска Котка може да яде кисело мляко, извара, нискомаслена сметана, твърдо сварени яйца, сварен ориз, пресни и термично обработени зеленчуци. Не се препоръчва да се дава на Бомбайска Котка мазна и пикантна храна, студена и гореща храна, шоколад и захарни изделия, сурова риба и сурово месо, тестени изделия, пържена храна, пушени меса и колбаси. Прекаляването с прясно мляко не е препоръчително за представителите на тази порода. Прекалено солената храна също не е добра за Бомбайска Котка.

Заболявания на Бомбайска Котка

Бомбайска Котка е доста здрава порода котки, но някои от представителите може да имат вродени черепни увреждания, прекомерно сълзоотделяне, дихателни проблеми и заболявания на венците. Най-сериозното им заболяване е кардиомиопатия, която често става причина за ранната смърт на котките от тази порода.

Бомбайска Котка може да страда от проблеми на храносмилателната система, затова е важно да не се прехранва, тъй като е склонна към затлъстяване заради прекалената си лакомия. Възможно е да възникнат някои видове хранителни алергии при представителите на породата Бомбайска Котка, ако тя се храни с храни, съдържащи прекалено много алергени и консерванти.

Любопитни факти за Бомбайска Котка

Бомбайска Котка обича човешкото присъствие, добре се разбира с малки деца и дори с кучета. Бомбайска Котка има много приятен глас. Котките от тази порода са много игриви, обичливи, умни и искат постоянно да са със стопаните си. Бомбайска Котка мяука много, но го прави нежно и ненатрапчиво.

Към непознати Бомбайска Котка е недоверчива, но обича присъствието на стопаните си. Бомбайска Котка не понася самотата - не й се отразява добре, ако е оставена сами за дълго или не й се обръща достатъчно внимание. Бомбайска Котка е много привързани към стопаните си и е безкрайно предана. Според любителите на породата тези котки могат да разтопят сърцето дори и не човек, който не обича котки, със съчетанието на бляскава козина, хипнотични очи и приятна индивидуалност.

Бомбайска Котка ще последва стопанина си навсякъде като черна сянка. Представителите на породата искат винаги искат да са център на внимание и обичат да седят на коленете на стопаните си. Бомбайска котка винаги първа посреща гостите, тъй като е убедена, че хората идват при нея. Тези котки са много нежни и с радост ще приемат всяко предложение, свързано с игра. Представителите на породата Бомбайска Котка обичат цялото семейство, а не само един определен член.

Недостатъци на Бомбайска Котка

Представителите на породата Бомбайска Котка могат да се сторят прекалено натрапчиви на някои хора, затова, ако не можете да понесете присъствието на малката черна пантера постоянно до вас, по-добре е да се ориентирате към друга порода котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest