Котка Чаузи

Нина 2Нина 2
Новак
345197
Котка Чаузи
Снимка: Purrfect Cat Breeds
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котката Чаузи е една от най-скъпите породи котки в света. Тя е създадена вследствие на кръстосване на диво животно с питомно и поради тази причина Котката Чаузи се смята за изключително аристократична и красива котка, предпочитана от хора с добри финансови възможности.

История на Котка Чаузи

Котката Чаузи е плод на кръстосването на дива тръстикова котка с домашна. Тръстиковите котки от древността са живели в близост до хората, тъй като това им е осигурявало сигурен източник на храна заради гризачите, които се възползват от човешкото присъствие. Често се е случвало котките да се заселват и в напуснатите човешки домове. Живеейки близо до хората, тръстиковите котки често се кръстосвали с домашните. Хибридите от тези кръстоски се срещали на големи територии в Близкия Изток, чак до Югоизточна Азия.

Въпреки това никой не се е интересувал сериозно от тях в продължение на дълъг период от време. В началото на 70-те години на ХХ век американците започнали да проявяват интерес към тези котки. Селекционерите започнали да кръстосват дивите тръстикови котки с котки от различни породи. В резултат на многогодишен труд се появила котката Чаузи, наречена така по името на предците си – тръстиковите котки. Породата е официално призната през 2003 година. При развъждането на котки от породата Чаузи се разрешава кръстосване само с Абисински котки и с Американски късокосмести.

Стандарт на Котка Чаузи

Тялото на Котка Чаузи е едро, мъжките представители на породата достигат до 10 килограма, срещат се екземпляри и до 15 килограма. Главата на Чаузи е с малък размер, силно изразени скули и се скосява към брадичката. Тялото на котките от тази порода е силно и издължено, с добре развита мускулатура и едра костна система. Ушите на Котка Чаузи са изправени и понякога имат пискюлчета на връхчетата си. Очите на Котка Чаузи са с форма на бадеми, а цветът им е златист или зелен. Котка Чаузи е със силно развити крайници и дебели лапи. Дължината на опашката е доста сериозна - тя често е дълга почти колкото тялото на Котка Чаузи.

Козината на Чаузи е плътна и гъста, а цветът ѝ е черен, сребрист и таби. Козината на Котка Чаузи е тикирана, ако е таби или сребриста - с различно оцветяване на върховете на косъмчетата.

Грижи за Котка Чаузи

Перфектният вариант за Котка Чаузи е да живее в къща с голям двор, за да може да тича на воля и да се катери по дървета. Поради дивия произход на Котка Чаузи и напълно възможно тя да избяга, ако подгони гризач или друга дребна животинка. Котка Чаузи трябва да бъде разресвана два пъти седмично. Добре е Котка Чаузи да има много играчки, с които да се забавлява, докато стопанинът ѝ отсъства от дома. Котка Чаузи ще е щастлива, ако поне веднъж седмично я разхождате със специален нагръдник. Не се препоръчва къпането на Котка Чаузи повече от веднъж годишно, освен ако се налага да се отстрани прекалено сериозно замърсяване от козината ѝ.

Обучение на Котка Чаузи

Чаузи
Снимка: Cat Breed Selector

Котка Чаузи е много умно същество и лесно може да бъде научена не само да разрешава да ѝ се слага нагръдник за разходки, но също така да изпълнява различни по сложност команди. Обучението на Котка Чаузи е възможно само ако стопанинът ѝ е изключително търпелив, тъй като дивият ѝ нрав може да предизвика известни трудности в процеса на учене на команди. Срещу котешко лакомство и добра дума Котка Чаузи е винаги готова да участва в процеса на обучение.

Хранене на Котка Чаузи

Котките от тази порода често имат проблеми с храносмилането. По тази причина не се препоръчва да бъдат хранени с храни със съдържание на житни култури, тъй като те предизвикват тези проблеми. Освен това представителите на породата са склонни да преяждат и се препоръчва стопаните да спазват нужните здравословни количества котешка храна, която да дават на любимците си, за да се радват на здраво и активно животно.

Можете да храните Котка Чаузи с висококачествени храни за котки - гранулирани или консервирани, без житни култури, или с качествени натурални продукти. Не се препоръчва да храните Котка Чаузи с овнешко и свинско месо, както и с техните субпродукти, със сурова риба, мазни и пикантни храни, както и с прекалено горещи и прекалено студени храни. Препоръчва се да се допълва менюто на Котка Чаузи с необходимите за здравето ѝ витамини и минерали.

Заболявания на Котка Чаузи

Котка Чаузи може да има проблеми със стомаха, а също така и с очите и сърдечно-съдовата система. Котка Чаузи може да има различни проблеми с козината и кожата, затова е важно да се наблюдава състоянието им, за да се предотвратят по-сериозни инфекции. Котка Чаузи може да прояви котешки алергии, свързани с храна, затова е добре стопаните ѝ да внимават, с какво я хранят, за да не се стигне до алергични реакции.

Любопитни факти за Котка Чаузи

Котка Чаузи е доста скъпа - цената на малко котенце от тази порода достига до 10 000 долара. Развъждането на Котка Чаузи е трудоемка задача, тъй като освен котета, които съответстват на стандарта, се раждат и обикновени котенца, които не приличат изобщо на Чаузи. Не всички мъжки екземпляри могат да се възпроизвеждат и поради тези причини породата е в списъка на редките.

Чаузи е изключително общителна котка, тя обгражда стопаните си с нежност и внимание. Котка Чаузи е добър приятел на малките деца и няма да ги нарани никога, дори хлапетата да прекаляват по време на игрите.

Дивите инстинкти на Котка Чаузи я карат да преодолява препятствия и предпочитаните ѝ места са високи шкафове и рафтове. Независимо от дивия си произход Котка Чаузи има забележително добър характер. Тя е изключително любвеобилна, общителна и нежна.

Недостатъци на Котка Чаузи

Котка Чаузи обича да се катери нависоко и това може да доведе до щети за жилището на стопанина ѝ. Препоръчва се да осигурите кът за игра на Котка Чаузи, в който да има катерушка и много аксесоари. Котка Чаузи лесно се научава да отваря шкафове и това може да не се хареса на стопаните ѝ. Котка Чаузи иска постоянно да е плътно до стопанина си, когато той си е вкъщи и това може да се стори досадно понякога.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest