Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Какво знаете за ориенталската котка?

Какво знаете за ориенталската котка?

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Ориенталска котка
Снимка: Elelur
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Ориенталска Котка е красиво животно с екзотична външност, което е подходящо за хора, обичащи емоционалните животни, които не могат без стопаните си. Ориенталска Котка е подходяща за хора с активен начин на живот и е котка за семейства с малки деца.

История на Ориенталска Котка

Историята на Ориенталска Котка започва в края на XIX век, когато предшествениците на съвременната Ориенталска Котка, които много приличали на Сиамска котка, били внесени от Тайланд в Англия. Сред тях имало котки, които били с еднотонно оцветяване. Американските селекционери, които работели върху създаването на новата порода на базата на Сиамска котка, започнали кампания за признаване на различни цветове от стандартните за Сиамска котка и внесли в него малки, но важни промени. Така през 1977 година породата Ориенталска Котка получила официално признание и бил въведен стандартът й.

Стандарт на Ориенталска Котка

Ориенталска Котка е стройна, гъвкава, с дълго тяло, много елегантна и с добре развита мускулатура. Ориенталска Котка е в отлична физическа форма, без да е кокалеста или с излишни затлъстявания. Главата на Ориенталска Котка е с формата на дълъг стесняващ се клин.

Очите на Ориенталска Котка са бадемовидни, със средна големина, разположени са по диагонал. Разстоянието между очите е колкото големината на едното око на Ориенталска Котка. Ушите на Ориенталска Котка са големи, широки и заоблени в основата, като продължават клиновидната форма на главата. Крайниците на Ориенталска Котка са стройни и дълги, като задните крайници са по-дълги от предните. Лапите са малки и овални. Опашката на Ориенталска Котка е дълга, тънка в основата и стесняваща се към края.

Козината на късокосместите представители на породата Ориенталска Котка е тънка, блестяща и плътно прилепнала за тялото. На дългокосместите котки от породата Ориенталска Котка козината е със средна дължина, тънка, копринена, без пухкав долен слой и плътното й прилепване по тялото я кара да изглежда по-къса от реалната й дължина. Най-дълга е козината по опашката.

Цветът на козината на котката може да е различен: абсолютно черен по цялото тяло в съчетание със зелени очи; шоколадов цвят с кафяв нос, розово-кафяви възглавнички на лапите и зелени очи; лилав – розово-сив със зелени очи; сиво-син, като възглавничките на лапите също са сини, а очите на котката са зелени; светлосив с бежов нюанс, зелени очи и розови възглавнички на лапите; рижав със зелени очи; кремав със зелени очи; мраморен - тънки линии, преминаващи от върха на главата към раменете, като се образува форма на пеперуда; тигрова окраска и чисто бяла, без жълтеникави оттенъци. Има 3 типа Ориенталска Котка с бял цвят на козината: котка с бяла козина и зелени очи, бяла козина и сини очи и бяла козина с едно синьо и едно зелено око.

Грижи за Ориенталска Котка

Ориенталска котка
Снимка: Elelur

Поддръжката на късокосместата Ориенталска Котка е минимална, а дългокосместата версия на тази порода изисква сресване един път седмично, за да се поддържа косъма здрав и красив. Тъй като козината на Ориенталска Котка не се сплъстява, може дори само да се избърсва с влажна кърпа веднъж седмично за отстраняване на излишните мъртви косъмчета. Тъй като е склонна към заболявания на устната кухина, Ориенталска Котка трябва редовно да бъде преглеждана от стоматолог, за да се избегнат сериозни инфекции.

Обучение на Ориенталска Котка

Ориенталска Котка е много интелигентно животно, което лесно се научава да изпълнява команди. Тъй като иска да угоди на стопанина си, Ориенталска Котка ще е готова да направи всичко, за да го зарадва. Ориенталска Котка може да бъде лесно научена да изпълнява различни по сложност команди и винаги ще се опитва да ги изпълнява както е научена от стопанина си.

Хранене на Ориенталска Котка

Ориенталска Котка може да бъде хранена с гранулирана или консервирана храна за котки от премиум клас или с натурални продукти, които се допълват с необходимите за добрия външен вид и здраве на животното минерали и витамини. Ориенталска Котка може да бъде хранена със сварена обезкостена морска риба, термично обработено агнешко, заешко, пилешко, пуешко или телешко месо и дивеч.

Сварен ориз, сварена елда, твърдо сварени яйца, сурови или сварени зеленчуци може да допълнят менюто на Ориенталска Котка. Не се препоръчва да давате на Ориенталска Котка пържена и мазна храна, свинско, овнешко и гъше месо и техните субпродукти, сурова риба, прекалено студена и прекалено гореща храна, шоколад и захарни изделия, тестени изделия.

Ориенталска котка
Снимка: Elelur

Заболявания на Ориенталска Котка

Като цяло Ориенталска Котка е здрава, но заради общите гени със Сиамска котка има еднакви предразположения с тази порода към котешки заболявания като гингивит, различни заболявания на черния дроб и кардиомиопатия. Сърдечно-съдовите проблеми могат да доведат до ранна смърт на котките от тази порода.

Любопитни факти за Ориенталска Котка

Ориенталска Котка е много дружелюбна, обича да пътешества със стопаните си и да участва във всичко, което те правят. Ориенталска Котка много се привързва към хората и не обича самотата. Представителите на породата Ориенталска Котка са общителни и изразяват емоциите си с тихо мъркане или силно мяукане. Нравът на тези котки е много игрив и те го запазват до дълбока старост. Ориенталска Котка обича да тича и да се забавлява и дори да носи хвърлена топка.

Ориенталска Котка е пълна с ентусиазъм и енергия. Тя има постоянна нужда от внимание и общуване със стопаните си. Веднъж изградила връзка с тях, Ориенталска Котка им се доверява напълно и предаването на това доверие може да разбие сърцето й. Ориенталска Котка изисква много внимание и не се препоръчва за прекалено ангажирани хора.

Недостатъци на Ориенталска Котка

Понякога се срещат представители на породата Ориенталска Котка, които имат много неприятен силен глас. Сред притежателите на Ориенталска Котка има такива, на които не им харесва страстта на тази порода котки да се катерят по пердетата и да ги късат. Но това е характерно предимно за котките от тази порода, когато са в много млада възраст, с възрастта тази тяхна страст отшумява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest