miau.bg»Статии»Птици»Царски Орел

Царски Орел

Нина 2Нина 2
Новак
345193
Царски Орел

Царски Орел е една от най-красивите и величествени птици в света, но също така и една от най-рядко срещаните. Царският Орел е защитен вид, тъй като е на път да изчезне и затова е записан както в Червената Книга на България, така и в Международната Червена Книга.

История на Царски Орел

Прародителите на Царски Орел, наричан още Слънчев Орел, Кръстат Орел и Източно имперски Орел, са се появили преди около 28 милиона години. От векове Царският Орел е символ на сила и смелост, защото тази птица притежава всички тези качества. Царски Орел прави гнездото си в степите и по края на горските зони в Европа и частично в Азия. В цяла Европа има не повече от 950 двойки Царски Орли. В България има над 20 двойки Царски Орли. Царският Орел живее на места, около които има река или голямо открито пространство.

Как изглежда Царски Орел

Царски Орел е едра птица с тегло около 4 килограма. Дължината на тялото му е около 85 до 100 сантиметра, размахът на крилете - до над 260 сантиметра. Перата на Царски Орел са кафеникаво черни, на задната част на главата му има златисти пера, както и на шията. Върху раменете си Царски Орел има бели петна, които приличат на еполети. Перата на опашката на Царски Орел са жълто-сиви на цвят, които са съчетани с черни и кафеникави нюанси. Долната част на крилете е почти черна. Окончателният си цвят Царски Орел придобива едва към шестата си година, преди това е с пера в златисто и охра, но с всяка година става все по-тъмен, докато охрата не изчезне напълно. Човката на Царски Орел е синкава в основата си и черна на върха. Краката на Царски Орел са жълти, с черни нокти.

С какво се храни Царски Орел

Когато хване плячката си, Царски Орел я изяжда веднага. Когато я отнася в гнездото си, тя е предназначена за храна на малките му. Ако няколко птици са атакували плячката, често се получават битки кой да вземе по-голямата част. След като се нахрани, Царски Орел отделя доста време, за да почисти добре перата си от кръвта и месото. Ако Царски Орел дълго време не може да намери плячка или не може да я хване, той може да се храни с насекоми или дори с мърша.

птица Царски Орел

Царски Орел се храни с дребни и средни по размер бозайници, като предпочита гризачи, зайци, лалугери, както и различни видове птици. Царски Орел се храни с мърша обикновено в ранна пролет, когато гризачите все още спят, а птиците не са се завърнали от местата, където зимуват. Много рядко Царски Орел се храни с костенурки. За да счупи корубата им, той ги хвърля върху камъни отвисоко. За да хване плячката си, Царски Орел може да дебне с часове, след което с голяма скорост пада към земята, а плячката няма възможност да успее да избяга. Царски Орел не пренебрегва таралежите и понякога се храни с щъркели.

Размножаване на Царски Орел

Размножителният период на Царски Орел е само веднъж в годината. Тази птица става полово зряла едва след петата си година. Царски Орел избира брачен партньор, с когото остава до края на живота си. Любовният период на Царски Орел е през пролетта. По време на любовния танц двойката Царски Орли лети и внезапно пада като камък надолу, след което рязко се издига нагоре. По време на този ритуал мъжкарите викат, а женските мълчат.

Женската снася от 1 до 3 яйца в края на април или началото на май. Ако нещо се случи с яйцата, женската снася още веднъж, но задължително строи ново гнездо за целта. Тя седи върху яйцата 43 дни, като се редува с мъжкия, но по-голямата част от времето той е зает с търсене на храна. След като малките се излюпят, женската не мърда от гнездото една седмица, за да ги топли. Много често най-малкото птиче загива, тъй като не издържа на конкуренцията с по-големите, родени един-два дни преди него - те го убиват и го изяждат. След втората седмица малките вече имат пера, а след втория месец започват да летят.

Любопитни факти за Царски Орел

Викът на Царски Орел е силен, тънък и прилича на писък. Когато види конкурент в територията си, Царски Орел веднага го напада, независимо дали е от собствения му вид или е друг вид хищна птица. Първоначално Царски Орел само приближава съперника си във въздуха, като имитира атака, но ако това не го подплаши, двете птици се вкопчват една в друга с острите си нокти и се въртят по време на свободното си падане.

Царски Орел

Гнездото си Царски Орел прави на върха на високо дърво или на непристъпна скала. Царски Орел прави гнездото си върху тополи, брези, ели, по-рядко предпочита дъб или трепетлика. Рядко се случва Царски Орел да използва старо гнездо на сокол или ястреб и да го дострои до необходимата големина. Двойката Царски Орли всяка година освежава гнездото, като добавя в него нови зелени клонки и с времето то заприличва на гигантска купчина клони. В средата гнездото е постлано с дървесна кора, конски тор, суха трева, пера, за да може да е по-меко. Диаметърът на гнездото е около 2 метра и достига до 180 сантиметра височина.

Царски Орел може да е мигрираща птица или да остане в района, в който живее - всичко зависи от количеството храна, което може да си намери там, където е разположено гнездото му. Ако Царски Орел мигрира, той се насочва към Африка и през пролетта се завръща в гнездото си.

Въпреки големината и силата си, Царски Орел е много уязвим. Той има малко врагове в природата - възрастните птици могат да загинат, само ако станат жертва на друг Царски Орел или на вълк. Често Царски Орел загива от глад, тъй като необходимостта от едра плячка кара тази птица да мигрира на юг. Но с изчезването на все повече диви животни Царски Орел трудно си намира храна. Често Царски Орел загива, защото се опитва да си направи гнездо върху стълб от електропреносната мрежа. Често Царски Орел става жертва на капан за вълци. Безогледната сеч на дървета, някои от които дори са с гнезда на Царски Орел, също води до изчезването на тази красива птица.

Повече от 20 години Царски Орел се опазва от Българското Дружество за защита на птиците. Благодарение на това вече е увеличена популацията на Царски Орел. Поставят се изкуствени гнезда, обезопасяват се електрически стълбове и това води до по-голям шанс за оцеляване на Царски Орел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest