Скалария

Нина 2Нина 2
Новак
345193
Скалария

Скаларията е една от най-популярните аквариумни рибки. Наричана също така Ангелска Риба, Скаларията е лесна за отглеждане и поради тази причина често е предпочитана както за големи аквариуми, така и за самостоятелно отглеждане. Скаларията често е сред първите аквариумни рибки на децата, наред с гупи, молинезии, хелери, плати, рибки бети.

История на Скаларията

В дивата природа Скаларията обитава река Амазонка и река Ориноко, които се намират в Южна Америка. Тази риба предпочита реки, които текат бавно, но имат много гъста растителност. Скалария предпочита да живее между тръстиките, в спокойните води на крайбрежието или в лагуни, богати на растителност. Първите рибки Скалария са пристигнали в Европа в началото на ХХ век. През 20-те години на ХХ век е започната работа по развъждането им и така се е стигнало до масовото им развъждане и разпространяване из всички европейски страни, където те стават любими аквариумни рибки на малки и големи.

Как изглежда Скаларията

Тялото на Скаларията е притиснато от двете страни така, че изглежда плоско. Височината на Скаларията е по-голяма от дължината й. Тази рибка достига до 25 сантиметра височина и до 15 сантиметра дължина. Коремните плавници са изтеглени в нишки, а гръбният и аналният плавник са удължени и са с много големи размери. Опашният и гръдният плавник са заострени в краищата си, благодарение на което тялото на Скаларията прилича на полумесец. Мъжката Скалария се различава от женската по това, че има по-едро тяло и по-изпъкнало чело.

Цветът на Скаларията може да е разнообразен - от зеленикаво-сивкав до сребрист, но това е само в природата. Благодарение на работата на селекционери по цял свят днес Скалария се среща в много цветове - черна, златиста, златиста, бяла, светлосиня, червена, зеленикава, сива, опушена, двуцветна и дори трицветна. Скалария може да е с преливащи се цветове, известна като мраморна. Люспите на Скалария са много дребни. Съществуват Скаларии с воали, които имат по-удължени плавници от обичайното за този вид риби.

Риба Скалария

Гръбчето на Скаларията винаги е по-тъмно от коремчето й. По цялото й тяло има вертикални тъмни ивици. Първата ивица минава през окото на рибката, а последната - през основата на опашния плавник.

Грижи за Скалария

Скалария има нужда от аквариум, който да не е по-малко от 50 сантиметра висок. Добре е в него да има растения с едри листа, за да може да мята Скалария хайвера си върху тях. Обикновено Скалария се отглежда на групи, защото е много по-красиво в аквариума да има повече от една от тези ефектни рибки, а и така могат да се размножават. Добре е водата в аквариума да е с температура от 24 до 28 градуса и водата да не е варовита. При температура под 24 градуса Скалария настива и може да не оцелее.

За да живее Скалария добре и да съжителства спокойно с други рибки, й трябва аквариум, не по-малък от 100 литра. В аквариума трябва да има достатъчно свободно място без растения, където Скалария спокойно да плува. Независимо дали дъното на аквариума е с дребни камъчета или едър пясък, Скалария не се заравя в него и не поврежда корените на растенията. За декориране на аквариума може да използвате добре почистени клони от дървета с дупки, в които да влизат рибките, или да направите от камъни декоративни скали с процепи между тях.

Скалария

Скаларията има нужда от много чиста вода. Необходимо е всекидневно филтриране на водата, както и аериране. Веднъж на седмица е добре да се смени около 20 процента от обема на водата. Скаларията има нужда от ярка светлина. Скалариите са спокойни рибки, които не са конфликтни. Добре е да има 4 или 6 скаларии в аквариум с по-дребни рибки или с рибки, които са същия размер като скалариите. Рибките, с които живеят Скаларии, трябва да не са агресивни, иначе ще повредят красивите им плавници.

Хранене на Скалария

Скалария може да се храни както със суха, така и с жива храна, но предпочита живата. Качеството на храната е много важно за Скалария, както и умереното хранене, тъй като тези рибки са склонни към преяждане, което е много вредно за тях. Ако решите да храните Скалария със суха храна, имайте предвид спецификата на нейното тяло. Скаларията трудно може да вземе храна от дъното, затова трябва да й давате такава храна, която много бавно ще се спуска към дъното на аквариума и рибката ще може да я улови, докато пада. Не хранете Скалария повече от 2 или 3 пъти дневно, защото може да преяде. Понякога стопаните на Скалария я прехранват, защото имат чувството, че тя все е гладна. Колкото пъти дадете на Скалария да хапне, тя все ще е готова за още храна. След като стане прекалено едра от храната, Скалария може да се разболее и това да се отрази на качеството и продължителността на живота й. Ако един ден пропуснете да храните Скалария, не се опитайте да наваксате на следващия ден с двойно количество храна.

Размножаване на Скалария

Скалария става полово зряла на около 10 месеца. Тя избира партньор и женската мята хайвера си върху листа на растения. Една женска мята до 700 зрънца хайвер. В продължение на 3 дни рибите се грижат за хайвера, като местят зрънцата от едно място на друго и отстраняват мъртвите зрънца. Когато се появят малките рибки, родителите ги крият през нощта в специални убежища, за да не ги изядат другите аквариумни риби. Шест дни след появата си рибките вече може да плуват.

Скалария

Любопитни факти за Скаларията

Скалария живее доста дълго - ако добре се грижите за нея, тя може да доживее до 10 години и дори до повече. Колкото е по-голям аквариумът, в който живее Скалария, толкова по-голям може да стане размерът й. В малките аквариуми Скалария достига до не повече от 10 сантиметра височина.

Въпреки добрия си нрав и пълна липса на конфликтност, Скалария може да глътне малка рибка, ако е прекалено гладна. Затова Скалария трябва да е добре нахранена, ако съжителства с малки рибки, например неонови. Благодарение на плоската форма на тялото си, Скалария се движи много лесно и бързо сред растенията, въпреки че изглежда бавно подвижна.

Скаларията заема своя територия в аквариума и се опитва да изгони оттам другите риби, без да им причинява каквито и да е вреди. Скаларията обича да се върти около мястото, откъдето обикновено пада храната. Скалария живее добре със сомчета, тъй като те заемат долната част на аквариума, а Скалария - горната или средната, и не се налага да делят територия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest