Miau.bg»Статии»Птици»Египетски Лешояд

Египетски Лешояд

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Летящ Египетски Лешояд

Египетски Лешояд е птица, която се храни основно с мърша. В България тази дневна граблива птица може да бъде видяна в Стара Планина, в Странджа и в долината на река Арда. Установено е, че в страната ни има не по-малко от 20 двойки Египетски Лешояд.

История на Египетски Лешояд

Смята се, че прародителите на Египетски Лешояд са се появили на планетата преди около 56 милиона години. Днес Египетски Лешояд се среща в Африка, в Европа и в Азия, в Индия и на Канарските острови. Египетски Лешояд е доста рядка птица и ловът му е забранен, тъй като това е изчезващ вид. Интересен факт е, че в северните части на Европа Египетски Лешояд е прелетна птица, а в по-южните остава и през зимата. Египетски Лешояд прекарва зимата в Судан, край южната граница на Сахара.

Младите птици предпочитат да остават в Африка, докато не станат полово зрели. Понякога Египетски Лешояд лети към Африка на ята, понякога самостоятелно. Египетски Лешояд предпочита да живее в скалисти местности и пустини. Тази птица избира места с неравен релеф, които имат много хълмове. Египетски Лешояд може да живее на места, които се намират на повече от 3500 метра надморска височина. Много рядко може да се види ято от Египетски Лешояди, те предпочитат да живеят поотделно или по двойки.

Как изглежда Египетски Лешояд

Египетски Лешояд тежи до 2. 2 килограма и достига до 70 сантиметра височина. Размахът на крилете на тази едра птица е до 170 сантиметра. Египетски Лешояд е с бяло оперение, като по краищата на крилете има черни пера, което много личи по време на полета на тази птица. На гърлото си Египетски Лешояд има жълтеникави пера. Върху главата си Египетски Лешояд няма никакви пера, тя е покрита с кожни гънки. Кожата на главата на Египетски Лешояд е жълтеникава, може да бъде дори оранжева.

Египетски Лешояд

Жълтеникава или оранжева е и основата на човката на Египетски Лешояд, която завършва с черен връх. Краката на Египетски Лешояд са с цвета на човката, пръстите може да са червеникави, с остри извити нокти. Очите на Египетски Лешояд са червеникаво-кафеникави. Опашката е с клиновидна форма. Египетски Лешояд има черна ивица на предната част на главата. Докато е по-млад, Египетски Лешояд е кафеникав, на бежови петна. След като навърши една година, перата му стават все по-светли, докато не станат почти бели. Окончателния си цвят Египетски Лешояд придобива около третата година от живота си.

С какво се храни Египетски Лешояд

Основната храна на Египетски Лешояд е мършата. Той се храни с мъртви риби, насекоми, бозайници и земноводни. Понякога Египетски Лешояд се храни и с плодове, но това се случва само когато дълго време не е могъл да открие мърша. Често Египетски Лешояд прекарва часове на сметищата, тъй като там може да открие подходяща за него храна. Египетски Лешояд е изключително умна птица и се е научила да използва инструменти, за да се храни, когато това се налага. Когато Египетски Лешояд открие яйце от щраус, той взима камък, понякога с размери до половин килограм, и го хвърля върху яйцето, за да го счупи. Понякога Египетски Лешояд обикаля много дълго, докато открие подходящ камък и се връща с него към гнездото на щрауса.

Ако камъкът, с който Египетски Лешояд се опитва да счупи яйцето, е прекалено лек, той отлита, за да търси по-подходящ по размер. След като счупи яйцето, птицата изяжда на момента съдържанието му, независимо дали е течно или под черупката има вече развит зародиш. Когато намерят остатъци от храната на някой едър хищник, Египетските Лешояди търпеливо изчакват другите желаещи да хапнат мърша - различни видове дребни хищници, и се задоволяват с остатъците от месото, които остават по костите на животното. Египетски Лешояд никога не се опитва да нападне животните, които атакуват мършата преди него, а изчаква отстрани, докато мястото за хранене се освободи напълно.

Размножаване на Египетски Лешояд

Египетски Лешояд става полово зрял на около 5 години. В края на март се образуват двойките и през втората половина на април обикновено женската снася яйца - обикновено едно или две. Яйцата са белезникави, покрити с червеникави петна. Двамата родители се редуват да мътят яйцата и след около 40 дни се излюпват малките. Двамата родители хранят пиленцата, които излитат от гнездото, след като навършат 80 дни. Храната, която родителите носят на малките, но остава неизядена, не се маха от гнездото и се оставя да се разложи в него.

Любопитни факти за Египетски Лешояд

Египетски Лешояд прави гнездото си върху скали, като използва малки дупки или пещери. Любимо място за гнездене на Египетски Лешояд е под навеса, който образува някоя скала, тъй като той пази гнездото от валежи. Гнездото на Египетски Лешояд е доста голямо - около 1 метър в диаметър, и се състои от различни видове клони и боклуци, които обикновено са оставени от хората и птицата ги използва като строителен материал. Често Египетски Лешояд използва кости от различни животни, за да уплътни гнездото си и да го направи по-стабилно. Гнездото се строи от мъжкаря и от женската. Интересното е, че те носят строителните материали в човките си, за разлика от повечето грабливи птици, които предпочитат да носят материалите за гнездата си в краката си.

Птица Египетски Лешояд

Дъното на гнездото си Египетски Лешояд постила с животински косми. В Индия Египетски Лешояд прави гнездото си на дърво. Интересен факт е, че тази птица не се страхува от хората и често може да бъде видяна на покрива на някоя къща. Египетски Лешояд е записан в Червената Книга и е абсолютно забранено не само да бъде убиван и ловен, но законът пази също така и яйцата на тази изчезваща птица.

Взимането на яйца от гнездото на Египетски Лешояд, както и разрушаването на гнездото, се наказва от закона. Интересен факт е, че Египетски Лешояд никога не напада живо животно или птица. Египетски Лешояд е много важна част от екосистемата, тъй като благодарение на него се предотвратяват епидемии от много заразни за човека болести. Когато лети, Египетски Лешояд разперва крилете си като парапланер и използва въздушните течения, за да се рее във въздуха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest