Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Вижте кои болести се предават от котка на човек

Вижте кои болести се предават от котка на човек

Нина НордНина Норд
Джедай
22516
Котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котките, както и хората могат да страдат от различни заболявания, но не всички те са опасни за човека. Повечето болести на котките са безопасни за стопаните им.

Но има и заболявания, които се предават от котката на стопанина й по време на галене и целувки по нослето.

Кои са заразните за хора котешки болести?

Сред най-често разпространяваните зарази от котки са глистите. Котките могат да се заразят от сурово месо или риба, особено ако рибата е речна. Мухите, които котките обичат да хващат, също могат да пренесат яйца на глисти до котката. Много често домашни котки, които ядат само суха храна, се заразяват с глисти от обувките и дрехите на стопаните си, тъй като по улицата яйцата на глистите могат да са навсякъде.

Котка на ветеринар

Можете лесно да разберете, че котката има глисти, тъй като при това положение тя сяда на задните си лапи и търка дупето си в пода. Котката може да ви зарази, ако я гушкате и целувате, тъй като мъркащите любимци облизват всяка част от тялото си. Така яйцата на глистите се разпръскват по цялата козина.

Котките могат да пренесат и кожен лишей, който лесно се разпознава при тях, тъй като козината им пада на кръгли петна. При хората ефектът е същият, засегната е косата. Много често малките деца се заразяват, като играят в пясъка в градинките, където може да е минала заразена котка.

Една от най-опасните болести, които пренася котката, е токсоплазмозата. Симптомите на токсоплазмоза приличат на симптомите на настинка. Много е сериозно, ако бременна жена се зарази с токсоплазмоза, тъй като това може да се отрази на бебето. Котките се заразяват от сурово месо и риба, така че винаги варете или печете месото, преди да го дадете на любимката си.

Болестта на котешките одрасквания все още е слабо изучена, но се смята, че котката се заразява от гризачи или птици, които убива, а след това одрасква човек и го заразява. Над 90 процента от хората нямат симптоми, могат само да се увеличат лимфните им възли.

Но около 10 процента от хората понасят тежко това заболяване, развиват конюнктивит, частична загуба на зрението, болести на костната система. Ако ви одраска котка, веднага намажете наранената кожа с йод.

За да сте сигурни, че любиката ви няма да ви зарази с нещо, трябва да следите изкъсо котешкото здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest