Сервал

Нина 2Нина 2
Новак
34519
Сервал

Сервал е хищник от семейство Котки, който е много красив и през последните години е изключително популярен като домашен любимец в много държави. Добрият характер и атрактивният му външен вид го правят предпочитан за любителите на екзотични домашни животни.

История на Сервал

Смята се, че прародителите на Сервал са се появили на планетата преди около 50 милиона години и това се е случило в Африка. Днес Сервал живее в Африка, но е разпространен и в много други места на планетата благодарение на факта, че се е превърнал в домашен любимец. Сведения за опитомяване на Сервали съществуват от много векове.

Котката Савана, която е една от най-екзотичните породи, е създадена благодарение на кръстоска между Сервал и обикновена домашна котка. Сервал предпочита да живее в савани, където може да намери храна, но също така ловува и на земеделски земи, където има много гризачи, привлечени от насажденията. На север от Сахара Сервал се среща много рядко. Най-голяма популация Сервал има в Танзания, в кратера Нгоро-Нгоро, където се срещат до 40 индивида на 100 квадратни метра. Сервал предпочита да живее в близост до вода.

Как изглежда Сервал

Сервалът е животно с издължено тяло - то може да достигне до 1 метър дължина, а опашката е дълга до 40 сантиметра. Мъжките стават тежки до 20 килограма, женските - до 18 килограма. Височината на Сервал е около 60 сантиметра. Главата на Сервал е малка, с уши, които се смятат за най-големите уши сред всички представители на семейство Котки. Крайниците на Сервал са много дълги в сравнение с тялото. Козината на Сервал е пясъчна или жълтеникаво-кафеникава. По цялата козина има тъмни петна и ивици. Опашката също е с петна и ивици. Коремът е светъл. Съществуват и Сервали албиноси, които са с изцяло бяла козина. Върху задната част на големите си уши Сервал има бели петна, които при свиване на ушите демонстрират агресия. Заради приликата си с Гепард Сервалът често се нарича Малък Гепард.

Котка Сервал

С какво се храни Сервал

Сервалът е хищник, който се храни с месо. Той ловува късно вечерта, а през деня предпочита да си почива. След като дебне известно време в засада, Сервал атакува плячката си на земята или във въздуха. Понякога се случва Сервал да поиграе с плячката, преди да я убие. Сервал се храни предимно с гризачи, но също така и с птици, зайци, земноводни, змии, насекоми и риба. Когато се отглежда в зоопарк или като домашен любимец, Сервал се храни с около килограм месо и месни субпродукти дневно.

В домашни условия или в зоопарк храната на Сервал трябва редовно да се допълва с млечни продукти, различни витамини и минерали и твърдо сварени яйца. В природата Сервал рядко се храни с мърша, но ако дълго време не е успял да хване плячка, се принуждава да използва за храна трупове на животни и дори на насекоми. Когато се отглежда като домашен любимец, Сервал не трябва да се храни с гранулирани храни за животни, той има нужда да се храни със сурово месо, както във дивата природа.

Размножаване на Сервал

Сервал става полово зрял около втората си година. Женският Сервал се държи като разгонена домашна котка, когато е готов за чифтосване. Както и при котките, Сервал се разгонва няколко пъти в годината. В различните райони, които обитава Сервал, разгонването настъпва в различен период - целта е да се осигури най-добро време за развитие на малките. След любовния период настъпва бременност, която трае около два месеца и половина. Женската ражда веднъж в годината, но може да мине повече от една година, преди да забременее отново. В случай, че поколението загине, женската е готова да зачене отново веднага след това.

Женската ражда до 5 малки в дупки на средно големи гризачи, които са ги изоставили. Женската се грижи сама за малките, които тежат около 200 грама, когато се родят. Майката остава с тях около една година, след което гони мъжките, а малко по-късно и женските, за да станат самостоятелни. Малките започват да се хранят с месо след навършване на около 2 месеца, но продължават да сучат, докато не станат на половин година. Майката ги оставя за дълго време сами, когато ходи на лов, и когато са малки, те са много уязвими за нападение от страна на по-едри хищници.

Хищник Сервал

Любопитни факти за Сервал

В природата Сервал живее до 12 години, в зоопаркови условия или като домашен любимец може да живее до 20 години. Сервалът лесно се опитомява, ако се отглежда от хора от ранна възраст. В голям апартамент или в къща с двор Сервал ще се чувства перфектно. Тези умни животни лесно се дресират и са много привързани към стопаните си. Трябва да се има предвид, че Сервал обича да играе с вода, така че вазите с цветя и други съдове с вода трябва да бъдат махнати от полезрението на тази красива котка. Сервал е много игрив и обича да скача нависоко. В природата Сервал може да скочи до 3 метра на високо, когато се опитва да хване птица в полет.

Сервал може да се опита да атакува човек, само ако малките му са застрашени. В повечето случаи Сервал проявява агресията си към хора в дивата природа, като съска. Сервал не обича да играе с деца, тъй като се страхува от тях, особено ако игрите им са буйни. По-големи деца обаче лесно се разбират със Сервал и стават големи приятели с този екзотичен домашен любимец.

Сервал обича да виси на въжета и кабели и е голяма вероятността да се задуши, ако го прави в отсъствието на стопаните си. Сервал лесно свиква да бъде извеждан на повод като куче. Сервал обича да играе със стопанина си и с удоволствие му носи хвърлена от него топка.

Когато е малък, Сервал не трябва да скача от високо, тъй като крайниците му растат бързо и са много крехки и чупливи.

Сервал лесно се сприятелява с други домашни любимци, ако е израснал с тях. Трябва да се внимава, когато Сервал за първи път се опознава с домашен любимец, който е по-дребен от него, тъй като може да се опита да играе с него като с плячка и да го нарани.

Сервал е много чувствителен и когато се отглежда като домашен любимец, трудно понася смяната на стопанина си и много страда. Той дори може да откаже да се храни, ако стопанинът му отсъства дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest