miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Червенобуза Костенурка

Червенобуза Костенурка

Нина 2Нина 2
Новак
345197
червенобуза костенурка

Червенобуза Костенурка, известна и като Червенобуза Блатна Костенурка, е изключително популярна като домашен любимец. Червенобуза Костенурка се препоръчва като първи домашен любимец на деца в ученическа възраст, за да могат да се научат да се грижат за живо същество.

История на Червенобуза Костенурка

Прародителите на Червенобуза Костенурка са се появили преди около 200 милиона години. Червенобуза Костенурка в природата живее в Северна и в Южна Америка. Блатната костенурка, която в диво състояние живее в блатисти местности, както личи от нейното наименование, от много десетилетия се отглежда като домашен любимец. Червенобуза Костенурка се среща и в някои блатни местности в Европа и Азия.

Често се случва Червенобуза Костенурка да изгони други видове костенурки от водоема, в който живее. Първите писмени свидетелства за Червенобуза Костенурка са от ХVI век. В много държави е забранено да се лови Червенобуза Костенурка от дивата природа, тъй като популацията им намалява, най-вече заради факта, че стават обект на лов с цел продажба в зоомагазини.

Как изглежда Червенобуза Костенурка

Червенобуза Костенурка е дълга до 25 сантиметра, като женските може да са малко по-дълги от мъжките. Женските имат по-къси нокти от мъжките. Корубата на Червенобуза Костенурка е с овална форма. Тя е зеленикаво жълтеникава, като на всеки от секторите на корубата има ярка жълта ивица. Крайниците на Червенобуза Костенурка са с едри нокти, като между пръстите има не много големи плавателни ципи.

Опашката на Червенобуза Костенурка е къса, но й служи като кормило при завоите по време на плуване. На бузите си Червенобуза костенурка има червени петна, останалата част от главата е оцветена в зеленикаво и жълтеникаво. При различните костенурки червеното петно се проявява по различен начин - то може да е с ярък цвят и овална форма или да е почти незабележима ивица. Някои видове Червенобуза Костенурка могат да достигнат над 50 сантиметра дължина на корубата.

червенобуза костенурка

Грижи за Червенобуза Костенурка

Червенобуза Костенурка има нужда от специален аквариум, в който да има и суха част, той се нарича аква терариум. За отглеждането на една Червенобуза Костенурка е необходим аквариум, дълъг около метър.

Над сухата част на аквариума на Червенобуза Костенурка трябва да има осветително тяло, тъй като тези водни обитатели имат нужда да се припичат и да получават витамин D за своите черупки. Водата в аквариума на Червенобуза Костенурка трябва да се сменя през няколко дни, тъй като се замърсява както от храната, така и от извършването на естествените нужди на животинката.

Никога не трябва да се сменя цялата вода в аквариума на Червенобуза Костенурка, необходимо е да бъде подменена само една трета от нея, и то след като новата вода е престояла едно денонощие. Температурата на водата е добре да бъде около 26 до 30 градуса, тъй като при по-ниски температури Червенобуза Костенурка може да настине и да спре да се храни, което може да се окаже фатално за нея.

Островът, на който Червенобуза Костенурка си почива извън водата, трябва да е поне 25 сантиметра по-нисък от ръба на аквариума, в противен случай животното може да се изкатери и да излезе. Островът на Червенобуза Костенурка трябва да заема около четвърт от аквариума.

Добре е Червенобуза Костенурка да получава дневна светлина, а малките имат нужда и от дозирано облъчване с ултравиолетови лъчи. Ако Червенобуза Костенурка няма остров, на който да си почива от плуването, тя може да се удави. Не се препоръчва Червенобуза Костенурка да се пуска да ходи из жилището, тъй като може да погълне дребни предмети или да загине от течение.

Нивото на водата в аквариума на Червенобуза Костенурка трябва да е не по-ниско от широчината на корубата й. Това е наложително, ако Червенобуза Костенурка е по гръб във водата поради някаква причина - така тя ще може да се завърти и да се изправи. В противен случай може да пострада сериозно или дори да загине от липса на храна, ако стопанинът й отсъства за два или три дни.

Хранене на Червенобуза Костенурка

Червенобуза Костенурка трябва да се храни всеки ден, докато не навърши 2 години. След това може да се храни през ден. Червенобуза Костенурка с удоволствие ще хапва жива храна за аквариумни рибки. Живите щурци също са любимо лакомство на Червенобуза Костенурка.

Хубава червенобуза костенурка

Сварен и смлян черен дроб, жълтък от твърдо сварено яйце, ситно нарязано сварено месо може да обогатят менюто на Червенобуза Костенурка. Не се препоръчва Червенобуза Костенурка да се храни със суха храна за аквариумни рибки. Малки парченца риба също са добра храна за Червенобуза Костенурка. Може да се дава настъргана ябълка или морков, за да получава Червенобуза Костенурка витамини.

Размножаване на Червенобуза Костенурка

Червенобуза Костенурка става полово зряла след навършване на 4 години и тогава си проличават разликите в пола. Червенобуза Костенурка може да се чифтосва по няколко пъти в годината. Женската снася до 10 яйца, като от температурата, в която престояват, зависи полът на бъдещите Червенобузи Костенурки.

Ако температурата, при която стоят яйцата, е 28-29 градуса, се излюпват женски Червенобузи Костенурки. При излюпването си малките са дълги около 3 сантиметра и са обагрени в много ярки наситени цветове. През първите 18 месеца Червенобуза Костенурка израства до около 8 сантиметра дължина. След това растежът се забавя и животното започва да расте с не повече от сантиметър и половина годишно.

Любопитни факти за Червенобуза Костенурка

Червенобуза Костенурка може да живее в аквариум, в който има дребни риби. Но съществува риск Червенобуза Костенурка да изяде рибките, ако те са твърде малки, затова е добре да се избират риби, които могат да успеят да оцелеят - например сомчета или цихлиди.

Червенобуза Костенурка може да бъде отглеждана сама, но ще се чувства по-добре, ако живее в компанията на представител на собствения си вид. Абсолютно неподходящи за съжителство с Червенобуза Костенурка са тритоните, жабите, гущерите и водните змии. Червенобуза Костенурка има много добро обоняние и зрение, а корубата й съдържа голям брой нервни окончания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest