Арабски кон

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Арабски кон
Снимка: Pinterest

Арабски кон, известен и като Чистокръвен Арабски кон, е един от най-красивите представители на този вид животни. Както преди векове, така и в днешно време в цял свят Арабски кон е високо ценен заради красотата си и перфектните си работни качества.

История на Арабски кон

Смята се, че коне, приличащи на съвременния Арабски кон, е имало в близкия Изток още около две хиляди години преди новата ера. Същинската история на Арабски кон обаче започва през V век, когато е създадена породата. Тя се смята за една от най-древните на планетата. Според исторически свидетелства породата Арабски кон е създадена в пустините на близкия Изток, най-вече в района на плато Неджед.

При създаването на породата голямо влияние са оказали постоянните войни и походи на бедуините, които са използвали красивите коне като транспорт и в битки. Тъй като условията на отглеждане били доста сурови, бил осъществен естествен подбор и оцелели само най-добрите и издържливи екземпляри. Така се формирала породата Арабски кон. В продължение на векове Арабски кон бил най-ценната разменна монета на бедуините. Било абсолютно забранено те да се продават на хора, които не са от местните. Категорично се забранявало кръстосването на Арабски кон с други породи под страх от смъртно наказание. Заради този факт породата дълги векове се е запазила непокътната.

В света има над двеста породи коне, но само три от тях имат статут на чистокръвни - една от тези породи е Арабският кон. Европейците получили възможност да се запознаят отблизо с превъзходните качества на Арабски кон едва през VII век, когато арабите пристигнали на Пиринейския полуостров. Най-добрите породи коне на европейците произлизат от Арабски кон. Дори прочутият Орловски Рисак, известен като най-елитната порода на Русия, носи в себе си гените на Арабски кон.

Стандарт на Арабски кон

Арабски кон е изключително красиво животно. Крайниците му са дълги и изящни, а в същото време тялото му е доста едро и мускулесто, без никакви излишни мазнини. Това дава възможност на Арабски кон да се придвижва по елегантен начин независимо от скоростта си. Ръстът на Арабски кон в холката е около 150 сантиметра. Шията на Арабски кон е дълга, мускулеста и леко извита. Гръдният кош на жребците е около 178 сантиметра, на кобилите е около 172 сантиметра.

Главата на Арабски кон е много красива, с квадратно чело, с леко вдлъбната горна част на носа. Очите са големи, тъмни и с много умен и изразителен поглед. Опашката на Арабски кон е разположена високо и животното я вдига нагоре, когато тича. Опашката на Арабски кон изглежда приповдигната заради по-малкия брой опашни прешлени. Косъмът на Арабски кон е къс, лъскав и копринен на пипане.

Арабски кон
Снимка: Pinterest

Арабски кон може да е черен, кафяв, сивкав или червеникаво-кафяв. Сивите Арабски коне с възрастта може да получат петна по тялото си в малко по-тъмен цвят. Рядко се среща златисто оцветяване на косъма на Арабски кон. Още по-рядко срещано е сребристото оцветяване. Мускулите на цялото тяло и на крайниците са добре развити. Копитата на Арабски кон са със заоблена форма.

Съществуват четири разновидности на Арабски кон. Кохейлан са превъзходни в конните надбягвания и са предимно рижави или кафеникави, сиглави са с малко по-крехка костна структура и не са подходящи за участие в конни надпревари. Хадбан са перфектни за конен спорт, много често те са сиви или кафяви, а кохейлан-сиглави е смесен тип, който е най-висок от всички Арабски коне и е много издържлив по време на бягане.

Грижи за Арабски кон

Арабски кон изисква много големи грижи, за да може животното да изглежда винаги добре и да се чувства по същия начин. Освен че трябва да бъде редовно изчеткван, а гривата му да се разресва, за да изглежда като копринена, Арабски кон трябва да има възможност постоянно да е в движение, за да поддържа здравето и мускулатурата си. Ако дълго време стои в тясно място, без да има възможност да тича, Арабски кон не само ще изгуби качествата си на участник в надбягвания, но също така може да изпадне в депресия и дори да се залежи.

Обучение на Арабски кон

Арабски кон е много умно животно и се научава лесно да изпълнява различни команди. Арабски кон може да бъде използван както за надбягвания, така и за разходки.

Хранене на Арабски кон

Арабски кон се храни с трева, сено, овес, ябълки, моркови, диня, престоял хляб и захар. Не се препоръчва Арабски кон да се храни с пресен хляб и други видове зеленчуци и плодове, освен изброените, тъй като те могат да предизвикат повишено газообразуване, което е вредно за животното. Сушените плодове, царевицата, пшеницата и ечемикът също не са полезни за храносмилателната система на Арабски кон.

Заболявания на Арабски кон

Арабски кон
Снимка: Pinterest

Арабски кон е много здрава порода и не страда от наследствено обусловени заболявания. Възможно е обаче Арабски кон да има проблеми с костната система, след като навърши десет години, но това зависи от начина му на отглеждане и на правилно хранене. Ако не получава възможност да се движи редовни, Арабски кон може да страда от проблеми с крайниците.

Любопитни факти за Арабски кон

Арабски кон е една от най-дълго живеещите породи коне. Арабски кон може да живее до 30 години. Интересен факт е, че кобилите от тази порода запазват размножителната си способност до много късно. Арабски кон е много издържливо животно - той може да тича, без да се изморява, в продължение на километри. В продължение на пет дни Арабски кон може да поддържа висока скорост на придвижване, ако през нощта има възможност добре да си почине.

Арабски кон от векове е бил използван за подобряване и създаване на различни видове породи коне. Кръстосването с чистокръвни Арабски коне повишава както външния вид, така и работните качества на конете. Арабски кон винаги е бил скъпо удоволствие. През 80-те години в САЩ Арабските коне са се смятали за добро капиталовложение. През този период Арабските коне, които преди достигали до 2 милиона долара за брой, започнали да се продават на по-високи цени. Жребецът Педрон държи рекорд в това отношение - той бил продаден за 11 милиона долара.

Арабският кон е сред най-атрактивните представители на вида си, заедно с хафлингер, мустанг, кон на пржевалски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest