Унгарска Хрътка

Нина 2Нина 2
Новак
345179
Унгарска хрътка
Снимка: ErdelyikopoNet
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Унгарската Хрътка, известна и като Маджарска Късокосместа Хрътка, е ловно куче, което е популярно и като домашен любимец в градски условия. Унгарска Хрътка е известна с лоялността си и с готовността си да защитава стопанина си с цената на живота си.

История на Унгарската Хрътка

Смята се, че Унгарската Хрътка произхожда от древноримски ловджийски кучета, които са били кръстосани с местни породи. Така са се появили Панонските Хрътки, който са прародители на Унгарските Хрътки. Първите писмени свидетелства за Унгарска Хрътка са от XII век. Сред другите наименования на Унгарската Хрътка са Ердели Копо и Трансилванска Хрътка. В края на XIX век Унгарска Хрътка се разпространява извън пределите на Унгария и породата се разделя на два вида - единият вид е с много по-къси крайници от другия.

Дългокракият вид на Унгарската Хрътка е перфектен за лов на едър дивеч - рисове, елени, вълци и мечки, а този с къси крайници - за лов на по-дребни животни като лисици и диви зайци. През вековете Унгарска Хрътка винаги е била на почит в семействата на унгарските аристократи и монарси. В началото на ХХ век е утвърден стандартът на Унгарска Хрътка. В средата на ХХ век породата Унгарска Хрътка е пред изчезване, но с усилия на селекционери е върнат предишния ѝ разцвет. Днес Унгарска Хрътка се използва за лов и е перфектен компаньон на четири лапи.

Стандарт за Унгарска Хрътка

Мъжкарите от дългокракия вид на Унгарска Хрътка стават високи до 65 сантиметра и тежат 25 килограма, женските стават високи до 60 сантиметра и тежат 20 килограма. Мъжките представители на късокракия вид Унгарска Хрътка стават високи до 50 сантиметра и тежат около 20 килограма, женските стават високи около 45 сантиметра и тежат до 17 килограма. Тялото на Унгарска Хрътка е издължено, с добре развита мускулатура. Тялото на Унгарска Хрътка е леко скосено надолу. Шията е с добре развита мускулатура, гръдният кош е голям, коремът е прибран.

Крайниците са мускулести и при късокракия, и при дългокракия вид. Муцуната на Унгарска Хрътка е издължена, завършва с голям черен нос. Очите на Унгарската Хрътка са големи, с овална форма и са тъмно кафяви на цвят. Ушите на Унгарската Хрътка са доста дълги и широки, към долната си част се стесняват. Опашката на Унгарската Хрътка е разположена ниско и се стеснява към върха. Козината на Унгарска Хрътка е твърда на пипане и е много гъста. Дългокракият вид Унгарската Хрътка е с козина, която е черна с рижави и бели петна, а късокракият вид е с кафява козина с рижави петна. И двата вида могат да имат на гърдите, опашката, челото и лапите си бели петна.

Грижи за Унгарската Хрътка

Козината на Унгарска Хрътка не изисква много грижи, достатъчно е един или два пъти седмично да се избърсва с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета. Унгарска Хрътка има нужда да участва в процеса на лов, а ако се отглежда в апартамент, е добре да участва в игри, които да имитират по някакъв начин лова. Не се препоръчва Унгарската Хрътка да се разхожда без повод в града, тъй като може да подгони котка или друго дребно животно и да се изгуби. Унгарската Хрътка с удоволствие участва в различни видове кучешки спортове като аджилити и флайбол. Добре е Унгарската Хрътка да има много играчки, за да приема по-лесно часовете, в които е сама.

Обучение на Унгарска Хрътка

Унгарската Хрътка е много умно куче, но стопанинът му може да срещне трудности по време на обучението. Унгарската Хрътка лесно научава команди, но може да не поиска да изпълнява определена команда, дори преди това да я е изпълнявала безпрекословно. Не се препоръчва да се използват физически наказания по време на обучението на Унгарската Хрътка, тъй като това независимо куче може да се обиди и да не поиска повече да участва в процеса на научаване на нови команди. Унгарска Хрътка може да се научи на много сложни команди, ако изпитва доверие към стопанина си.

Хранене на Унгарската Хрътка

Ердели Копо
Снимка: ErdelyikopoNet

Унгарската Хрътка може да се храни както с гранулирана или консервирана храна за кучета, така и с натурални продукти. Ако изберете хранене с натурални продукти, добре е да допълвате менюто на Унгарската Хрътка с минерали и витамини, които са необходими за здравето ѝ. Унгарската Хрътка не трябва да яде пушени меса и салами, сурова риба и сурови яйца, прясно мляко, тръбни кокали, тестени и захарни изделия, мазни и пържени храни, пикантни и прекалено солени храни, горещи и ледено студени храни.

Може да давате на Унгарската Хрътка агнешко месо, телешко, пилешко, пуешко, заешко месо и дивеч, както и техните субпродукти, след като са преминали термична обработка. Кисело мляко, нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, различни видове зеленчуци и плодове могат да допълнят менюто на Унгарска Хрътка.

Заболявания на Унгарската Хрътка

Унгарската Хрътка е изключително здрава порода, но може да страда от различни видове дерматити и алергии, които са предизвикани от храна. Унгарска Хрътка може да страда от кучешки заболявания на очите, както и от проблеми с храносмилателната система. Унгарска Хрътка може да страда от проблеми със ставите след четвъртата си година.

Любопитни факти за Унгарската Хрътка

Унгарската Хрътка избира само един член от семейството, с което живее, и му се подчинява за всичко. Към останалите членове на семейството Унгарската Хрътка изпитва силна привързаност, но не ги приема за авторитети. Когато е на лов, Унгарска Хрътка е изключително импулсивна и енергична. Тя проявява и известна агресия, когато е на лов. В домашни условия Унгарската Хрътка е изключително спокойна и уравновесена. Унгарската Хрътка се грижи за децата като бавачка и без притеснения може да се оставя с тях, тъй като няма да прояви кучешка агресия. Тя обаче може да нарани прекалено малки деца, докато играе с тях.

Недостатъци на Унгарската Хрътка

Унгарска Хрътка трудно се разбира с котки и може да понесе други домашни любимци, само ако е израснала с тях. Унгарска Хрътка може да прояви деструктивно поведение, ако не намира възможност да изразходва енергията си. Унгарска Хрътка тежко преживява часовете, в които стопанинът й го няма, и много зле приема смята на стопанина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest