Полска Хрътка

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Порода Полска Хрътка
Снимка: Pinterest

Полска Хрътка, известна още и като Полски Шарт и Полски Грейхаунд, е изящно ловно куче, което напоследък е популярно и като компаньон на четири лапи. Полска Хрътка е перфектен помощник в лова и е известна с лоялността си и със смелостта си.

История на Полска Хрътка

Смята се, че прародителите на Полска Хрътка са Руская Борзая и арабски ловни породи, сред които се откроява Салуки. Перфектните качества на помощник в лова са превърнали Полска Хрътка в предпочитано куче на аристократите. Полска Хрътка се отличава като добър ловец на различни терени - в гора, на открито, в пресечена местност и във вода.

Полска Хрътка не се страхува от резки шумове и никога не се отказва да преследва дивеча. През Втората Световна война ловът с хрътки е забранен, което почти слага край на породата. Благодарение на няколкото останали Полски Хрътки в селски стопанства в Полша и с усилията на селекционери породата е възстановена.

Полска Хрътка получава официален статут през 80-те години на ХХ век, когато е утвърден и стандартът на породата. Днес Полски Харт се използва за лов на вълци, сърни, лисици и зайци. Но освен помощник в лова, Полски Харт е и перфектен приятел.

Стандарт на Полска Хрътка

Мъжкарите от породата Полска Хрътка достигат до 80 сантиметра височина и тежат до 40 килограма, женските стават високи до 75 сантиметра и тежат до 35 килограма. Главата на Полски Харт е с изящна форма и издължени линии. Черепът на Полски Харт е плосък, челюстите са силни, с едри зъби. Носът е черен или тъмно кафяв. Очите са големи, с бадемовидна форма и са тъмно кафяви на цвят.

Ушите са средни по размер, тесни и са изтеглени назад. Тялото на Полска Хрътка е издължена, с дълга мускулеста шия. Гръдният кош е много добре развит, гърбът е прав, коремът е прибран. Крайниците са дълги и мускулести, с овални лапи. Опашката е дълга, дебела е в основата и се стеснява към върха, като оформя сърп или кръг. Козината е с различна дължина на различните участъци на тялото - около холката е по-дълга, на долната част на опашката и на задната част на краката също е по-дълга. Козината на Полски Харт може да е всички цветове, освен с цвета на кафе и сивкаво-жълтеникав.

Грижи за Полска Хрътка

Полска Хрътка
Снимка: Wikipedia

Полска Хрътка има нужда от много движение, за да се чувства добре. Полска Хрътка ще се чувства добре, ако живее на двор, но е добре през нощта да спи в къщата на стопаните си, защото понася много зле раздялата с тях дори за няколко часа. Полска Хрътка може да живее в апартамент, но трябва да се разхожда по няколко часа и да й се дава от време на време възможност да тича на воля в продължение на дълго време.

Не е добре Полска Хрътка да се разхожда без повод, тъй като може да избяга, докато се опитва да преследва котка или друго дребно животинче. Козината на Полска Хрътка трябва редовно да се разресва, за да не се сплъстява. Не се препоръчва Полска Хрътка да бъде къпана повече от три или четири пъти в годината. Полска Хрътка ще се чувства най-добре, ако може да участва в лов, но ако това не може да се осъществи, е добре това бързо куче с ловни инстинкти да се включва в игри, които имитират лова.

Обучение на Полска Хрътка

Полска Хрътка е с независимо куче, затова стопанинът й може да срещне проблеми по време на обучението ѝ. При обучението на Полска Хрътка трябва да се прояви твърдост, без да се проявява физическа сила, тъй като това може да откаже кучето от тази порода да участва в по-нататъшния процес на обучение. Полска Хрътка е много умно куче и може да се научи да изпълнява различни по сложност команди.

Хранене на Полска Хрътка

Полска Хрътка може да се храни с висококачествени гранулирани или консервирани храни за кучета или с натурални продукти. Ако храните Полска Хрътка с натурални продукти, е добре да обогатявате менюто й редовно с минерали и витамини. Полска Хрътка може да се храни с дивеч, заешко, пилешко и телешко месо, но не трябва да й се дава свинско и овнешко месо, тъй като те са прекалено мазни за нея.

Може да давате на Полска Хрътка термично обработени субпродукти, както и да допълвате менюто ѝ с твърдо сварени яйца, кисело мляко и нискомаслена извара, различни видове зеленчуци - сурови и сварени. Може да давате на Полска Хрътка различни видове плодове без банани и грозде, тъй като са прекалено сладки и калорични.

Кученца Полска Хрътка
Снимка: Pinterest

Не се препоръчва да давате на Полска Хрътка тръбни кокали, прясно мляко, прекалено студена и прекалено гореща храна, мазни и пържени храни, пикантни и прекалено солени храни, тестени и захарни изделия, пушени меса, салами, сурова и пушена риба. Може да давате веднъж седмично сварена обезкостена морска риба на кучета от тази порода.

Заболявания на Полска Хрътка

Полска Хрътка може да страда от генетично обусловени заболявания като тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става, както и от различни видове алергии. Полска Хрътка може да страда също така от различни видове дерматити. Полска Хрътка може да страда от затлъстяване, ако не получава възможност да тича редовно. Кучетата от тази порода могат да имат проблеми с очите и ушите, затова е добре те редовно да се проверяват, за да се избегне рискът от възникване на инфекции.

Любопитни факти за Полска Хрътка

Полска Хрътка е кротко куче, което се привързва към стопанина си и семейството си. Полска Хрътка е смела, но може да прояви известна плашливост, без да е агресивна. Полска Хрътка е не само добър ловец, но е перфектна за участие в кучешки надбягвания.

Полска Хрътка обича да е със стопанина си и ще го следва навсякъде при пътуванията му. Може без притеснения да оставяте Полска Хрътка с малки деца, тъй като тя ще се грижи за тях и няма да разреши никой да ги приближи. Полска Хрътка трудно може да се научи да живее с котки, освен ако не е израснала с тях. Полска Хрътка може да се сприятели с различни породи кучета, но може да прояви известно желание за доминиране.

Недостатъци на Полска Хрътка

Полска Хрътка много лошо приема смяната на стопанина си и страда, когато го няма вкъщи. Ако бъде оставена за дълго време сама, Полска Хрътка може да лае с часове и да прояви деструктивно поведение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest