Испанско Галго

Нина 2Нина 2
Новак
345163
куче испанско галго
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Испанско Галго, известно и като Испанска Острокосместа Хрътка и Галго Еспаниол, е перфектно куче за лов и любящ приятел на четири лапи. Испанско Галго се препоръчва за хора, които водят активен начин на живот и имат достатъчно време за любимеца си.

История на Испанско Галго

Испанско Галго произхожда от арабските хрътки, които най-вероятно са се появили в Испания през IX век. Испанско Галго е било ценено от аристократите и често е изобразявано на платна с ловни сцени или портрети на богати испански семейства. От векове Испанско Галго се използва за помощник в лова, както и за кучешки надбягвания, тъй като развива висока скорост.

Испанско Галго е перфектно за лов на зайци и испанските аристократи не излизали на лов без бързоногите си домашни любимци, които стрували много скъпо. След ХVI век англичаните проявили сериозен интерес към породата и започнало нейното развитие и във Великобритания.

След усилия на селекционери се стигнало до създаването на нов вид - Англо-Испанско Галго, който бил по-бърз и често бил победител в кучешките надбягвания. Днес Испанско Галго се използва не само за участие в кучешки надбягвания и за помощник в лова, но също така и като предан домашен любимец.

Стандарт на Испанско Галго

Испанско Галго е едро куче - мъжкарите от породата достигат до 70 сантиметра височина, а женските - до 68 сантиметра. И мъжките, и женските представители на породата Испанско Галго тежат малко при тази височина - мъжкарите достигат до 30 килограма, а женските - до 25 килограма. Костната система на Испанско Галго е изящна и тялото му е създадено за тичане.

Главата на Испанско Галго е много тясна, носът е изпъкнал, а ноздрите са много широки, за да може кучето да поема повече въздух. Челюстите са силни, с едри зъби. Очите са тъмнокафяви и са с бадемовидна форма. Ушите сочат назад и са малки, с клепнал връх.

Тялото на Испанско Галго е доста тясно, гръдният кош е добре развит, коремът е прибран. Крайниците на Испанско Галго са много дълги и изящни, но изключително мускулести. Опашката на Испанско Галго е доста дълга и кучето я носи винаги пусната надолу.

Козината на Испанско Галго е много къса и е оцветена в тигрово, златисто, светло кафяво, черно. Тигровата козина е съчетана често с бяла маска на муцуната, с бели гърди и бели лапи, златистата козина на тялото е съчетана с черна маска.

испанско галго

Грижи за Испанско Галго

Испанско Галго ще се чувства най-добре, ако живее в къща с двор, но не е добра идея да остава навън и през нощта, тъй като е силно привързано към стопанина си и страда дори когато за кратко е разделено с него. Испанско Галго ще е в стихията си, ако участва в лов, но ако това е невъзможно, е добре от ранна възраст да му се дава възможност да участва в игри, които имитират лова.

Козината на Испанско Галго няма нужда от много грижи, достатъчно е веднъж на два-три дни да се избърсва с влажен парцал, за да се отстраняват излишните косъмчета. Не се препоръчва Испанско Галго да се къпе по-често от четири пъти в годината, за да не постаада защитният слой на козината му.

Очите и ушите на Испанско Галго трябва редовно да се проверяват за инфекции. Испанско Галго може да се отглежда в апартамент, но само ако му се осигурява два пъти дневно възможност да се разхожда по няколко часа. Не се препоръчва кучетата от тази порода да се разхождат без повод, тъй като имат много добре развити ловни инстинкти. Испанско Галго трябва да има възможност от време на време да потича на воля.

Обучение на Испанско Галго

Испанско Галго е изключително умно, но своенравно куче, така че трябва да имате търпение, за да го научите да изпълнява желаните от вас команди. Не се препоръчва да се упражнява груба физическа сила спрямо Испанско Галго, защото тези горди кучета са много чувствителни и ако се почувстват засегнати от отношението на стопанина си, може завинаги да се откажат да учат нови команди и да не изпълняват старите.

Хранене на Испанско Галго

Препоръчва се Испанско Галго да се храни с висококачествени храни за кучета - гранулирани или консервирани, или с натурални продукти, които да се допълват с необходимите за здравето на кучето от тази порода витамини и минерали.

Не трябва да храните Испанско Галго с овнешко и свинско месо и техните субпродукти, тръбни кокали, прясно мляко, сурово месо, сурови яйца и сурова риба, пушени меса, тестени изделия, салами, захарни изделия, пикантни и пържени храни, прекалено горещи и прекалено студени храни.

порода испанско галго

Испанско Галго с удоволствие ще хапва заешко, телешко, пуешко, пилешко, агнешко месо и дивеч, както и техните субпродукти, след като са преминали термична обработка. Може да допълвате менюто на Испанско Галго с извара с ниска масленост, кисело мляко, твърдо сварени яйца, различни видове сурови или сварени зеленчуци, плодове, сварен ориз.

Заболявания на Испанско Галго

Испанско Галго може да страда от различни видове алергии и дерматити. Кучетата от породата Испанско Галго може да имат проблеми със сърдечно-съдовата и с отделителната система. Рядко се случва Испанско Галго да страда от заболявания на очите. Испанско Галго може да страда от тазобедрена дисплазия. След обилно хранене Испанско Галго не трябва да тича поне час и половина, за да не получи превъртане на стомаха.

Любопитни факти за Испанско Галго

Испанско Галго много обича деца и може да оставяте дори и малки деца насаме с кучето от тази порода, без да се притеснявате, че то би могло да ги нарани, дори ако играта на хлапетата загрубее. Испанско Галго може да се разбира с други породи кучета, но котки понася само, ако е израснало заедно с тях.

Недостатъци на Испанско Галго

Ако на Испанско Галго не се дава възможност да изразходва енергията си с тичане, то може да затлъстее, което е вредно за здравето му. Раздялата със стопанина си Испанско Галго понася много зле и ако се оставя за дълго време само, може да прояви деструктивно поведение.

Испанско Галго е недоверчиво към непознати и въпреки че не е агресивно, ако усети, че има пряка заплаха за стопанина му, може да се опита да нападне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest