Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Лейкландски Териер

Лейкландски Териер

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Куче Лейкландски Териер
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Лейкландски Териер е помощник в лова и перфектен приятел на четири лапи, известен с дружелюбния си характер и с лоялността си. Лейкландски Териер е подходящ за семейства с деца и за хора, които водят активен начин на живот.

История на Лейкландски Териер

Историята на Лейкландски Териер започва преди около шест века, когато се кръстосват Бедлингтън Териер със Староанглийски твърдокосмест Териер. Смята се, че при създаването на новата порода са били използвани също така Бордър Териер и Фокстериер. Порода Лейкландки Териер е била използвана за лов на лисици и язовци, в чиито подземни дупки Лейкладски Териер влизал без страх. Освен като ловци, кучетата от породата Лейкландски Териер са опазвали къщите и фермите от гризачи. Когато се използвали за помощници в лова, кучетата от породата Лейкландски Териер работели перфектно както в гори и на открито, така и във вода. Днес Лейкландски Териер се е превърнал в куче-компаньон, което винаги е готово да играе със стопанина си.

Стандарт на Лейкландски Териер

Външният вид на Лейкландски Териер напомня за този на Уелш Териер, но Лейкландски Териер е по-дребен. Мъжкарите от тази порода достигат до 38 сантиметра височина и тежат до 8 килограма, женските стават високи до 36 сантиметра и тежат до 7.5 килограма. Костната система на Лейкландски Териер е стабилна, без да е прекалено едра. Шията на Лейкландски Териер е дълга, както и крайниците му. Гръдният кош е сравнително тесен, тялото е издължено.

Главата на Лейкландски Териер е с правоъгълна форма, челюстите са мощни, с непропорционално едри за размера на кучето зъби. Ушите са триъгълни и са изправени, но краищата им са клепнали напред. Очите са тъмно или светло кафяви, с поглед, който издава тревога. Козината на Лейкландски Териер е твърда на пипане и на муцуната образува брада и мустаци. Носът е черен или тъмно кафяв. Опашката на Лейкландски Териер се купира. Козината е с мек долен слой и може да бъде оцветена в златисто, сивкаво, черно, пясъчно, червеникаво кафяво. Горната част на тялото и опашката, както и хълбоците на Лейкландски Териер са по-тъмни - черни, сиви или тъмно кафяви.

Грижи за Лейкландски Териер

Козината на Лейкландски Териер има нужда от доста грижи, за да изглежда добре. Тя трябва да се изскубва ръчно по тялото, за да може да се даде възможност на новата козина да расте. Козината на главата, ушите, раменете, гърдите и под опашката се подстригва много късо. Козината на тялото на Лейкландски Териер се оставя дълга около 2. 5 сантиметра. Брадата на кучето от тази порода трябва да е подстригана равно. Крайниците трябва да се подстрижат така, че да имат цилиндрична форма.

Лейкландски Териер

Козината на Лейкландски Териер трябва да се разресва три пъти седмично, за да не се сплъстява. Лейкландски Териер има нужда от възможност да изразходва енергията си, затова трябва да се отглежда в двор или да му се дава от време на време шанс да почита на воля. Не се препоръчва Лейкландски Териер да бъде разхождан без повод, тъй като силният му ловен инстинкт може да го накара да подгони някоя котка или друго животинче и да се изгуби. Лейкландски Териер ще се чувства добре в апартамент, но ще се радва на дълги разходки. Редовно трябва да се проверяват очите и ушите на Лейкландски Териер, за да се избегнат инфекции.

Обучение на Лейкландски Териер

Лейкландски Териер е умно куче и с лекота учи команди. Лейкландски Териер обаче има стремеж към доминиране, така че при прекалено мек подход може да се опита да не слуша стопанина си. Не се препоръчва прилагането на физически наказания, но от Лейкландски Териер трябва да се изисква категорично да спазва командите. Лейклански Териер може да бъде научен на много трикове, които с радост ще изпълнява, но ако усети, че го карат да изпълнява команди, за да забавлява гостите, особено ако са непознати, може да откаже.

Хранене на Лейкландски Териер

Лейкландски Териер може да прояви капризи по отношение на храната, затова е добре да го храните или с натурални продукти с високо качество, или с храни за кучета от премиум клас. Печено и сварено агнешко, дивеч, телешко, заешко и пуешко месо, както и техните субпродукти, са перфектни за Лейкландски Териер, за разлика от свинското и овнешкото, които са прекалено мазни за тази порода.

Може да допълвате менюто на Лейкландски Териер с обезкостена сварена морска риба, твърдо сварени яйца, зеленчуци - сварени и сурови, плодове, сварен ориз, кисело мляко, нискомаслена извара, хрущяли. Не се препоръчва да давате на Лейкландски Териер месни и рибни консерви, предназначени за хора, както и пушени меса, салами, пушена и сурова риба, сурови яйца, прясно мляко, тръбни кокали, тестени изделия, захарни изделия и пикантни храни, пържени и мазни храни, прекалено студена и прекалено гореща храна. Менюто на Лейкландски Териер трябва да се допълва с витамини и минерали.

Заболявания на Лейкландски Териер

Лейкландски Териер може да страда от някои хранителни алергии, както и от алергии към медикаменти. Затова е важно да уведомите за този факт ветеринарния лекар, преди да се правят каквито и да е манипулации на любимеца ви. Лейкландски Териер може да страда от тазобедрена дисплазия, болести на стомаха и на сърдечно-съдовата система, както и болести на централната нервна система. Козината и кожата са уязвимо място на Лейкландски Териер, така че трябва да следите постоянно състоянието им.

Порода Лейкландски Териер

Любопитни факти за Лейкландски Териер

Лейкландски Териер с лекота се придвижва в пресечена местност. Лейкландски Териер е спокойно куче, което винаги е в добро настроение. То с удоволствие ще играе както с други кучета, така и с котки, но ако е израснало с тях от малко. Въпреки малкия си размер Лейкландски Териер е много смело куче и при опасност ще рискува живота си, за да защити този на стопанина си.

Недостатъци на Лейкландски Териер

Лейкландски Териер много трудно може да понесе смяната на стопанин. Ако не получава възможност редовно да тича, Лейкландски Териер може да изпадне в депресия или да започне да проявява деструктивно поведение в отсъствие на стопанина си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest