Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Английски Спрингер Шпаньол

Английски Спрингер Шпаньол

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Английски спрингер шпаньол

Английски Спрингер Шпаньол е един от най-големите представители на шпаньолите и е известен с перфектните си работни качества на помощник в лова. Английски Спрингер Шпаньол е страхотен приятел на четири лапи, който е изключително лоялен и дружелюбен.

История на Английски Спрингер Шпаньол

Английски Спрингер Шпаньол е една от най-старите породи ловни кучета в Англия. Смята се, че произходът на Английски Спрингер Шпаньол се дължи на кръстосването на Норфолкски Шпаньол с други ловни породи. Работата по създаването продължила векове и през XVII и XVIII век Английски Спрингер Шпаньол вече изглеждал като съвременните представители на породата.

Първоначално Английски Спрингер Шпаньол бил използван само за лов със соколи, но след това ловците, които използвали огнестрелно оръжие, също започнали да взимат със себе си този страхотен помощник в лова. Английски Спрингер Шпаньол бързо станал любим на аристократите, които обичали да ходят на лов, тъй като можел много лесно да открива дивеча.

След като подплаши птиците или друг дивеч, Английски Спрингер Шпаньол проследява къде пада отстреляното животно и го донася на стопанина си. През 1902 г. породата Английски Спрингер Шпаньол била официално призната и бил утвърден стандартът й. Днес Английски Спрингер Шпаньол е известен не само като добър помощник на ловците, но също така и като предан компаньон на четири лапи.

Стандарт на Английски Спрингер Шпаньол

Мъжките представители на породата Английски Спрингер Шпаньол достигат до 56 сантиметра и тежат до 25 килограма, женските стават високи до 23 сантиметра и тежат до 23 килограма. Тялото на Английски Спрингер Шпаньол е издължено, с мощна костна система. Главата е с правоъгълна форма, с издължена муцуна и сравнително едър нос, който е черен или кафяв. Ушите на Английски Спрингер Шпаньол са клепнали, с дълга украсяваща козина. Очите са овални и тъмно кафяви. Крайниците са сравнително дълги и много мускулести.

Гръдният кош е добре развит, коремът е прибран. Козината на Английски Спрингер Шпаньол е копринено мека на пипане и е права, допустими са съвсем леки вълни. Козината на Английски Спрингер Шпаньол може да е бяла с шоколадово кафяво, черно-бяла, трицветна - кафяво с бяло и черно или златисто, както и едноцветна - бяла, черна или кафеникава. Ако козината е едноцветна, не се допускат дори малки петна или пръски. Смята се, че тези представители на породата Английски Спрингер Шпаньол, които са по-високи, са подходящи за екстериорни изложби, а по-ниските - за помощници в лова.

Грижи за Английски Спрингер Шпаньол

Английски Спрингер Шпаньол има нужда от движение, затова за него е най-добре, ако живее на двор. През нощта обаче Английски Спрингер Шпаньол трябва да спи в къщата, тъй като няма да понесе раздялата със стопанина и може да му е студено навън.

Козината на Английски Спрингер Шпаньол трябва редовно да се разресва, но кучето от тази порода не трябва да се къпе по-често от три или четири пъти в годината, за да не пострада защитният слой на козината. Ушите на Английски Спрингер Шпаньол редовно трябва да се проверяват, за да не се допусне развитието на инфекции. Козината между възглавничките на лапите на Английски Спрингер Шпаньол трябва да се подстригва.

За Английски Спрингер Шпаньол е най-добре, ако може да участва в лов, и то на терен с водоеми, където е в стихията си. Ако не може да му се осигури участие в лов, е добре Английски Спрингер Шпаньол да участва в игри, които имитират лова. Кучетата от тази порода могат да живеят в апартамент, но трябва редовно да се разхождат на дълги разстояния.

Обучение на Английски Спрингер Шпаньол

Английски Спрингер Шпаньол е умно куче и много лесно се научава да изпълнява команди, особено такива, които са свързани с лова. Английски Спрингер Шпаньол лесно може да се научи да открива предмети и да ги носи на стопанина си. Английски Спрингер Шпаньол може да се обучава след третия месец от раждането си, като се комбинира категорично изискване на изпълняване на командите с лакомство и похвала.

Хранене на Английски Спрингер Шпаньол

Английски Спрингер Шпаньол може да се храни както с натурални продукти, така и с висококачествени гранулирани или консервирани храни за кучета. Добре е да допълвате менюто на Английски Спрингер Шпаньол с витамини и минерали, които са необходими за здравето му и добрия му външен вид.

Не е добре да се дава на Английски Спрингер Шпаньол прясно мляко, тръбни кокали, сурова риба, пушени меса и салами, пушена риба, свинско и овнешко месо и техните субпродукти, пържено и мазно, пикантно и прекалено солено, прекалено горещо и прекалено студено, сурови яйца, банани, грозде, бобови храни, зеле, тестени и захарни изделия.

Заболявания на Английски Спрингер Шпаньол

Английски Спрингер Шпаньол е склонен към затлъстяване, което може да увреди вътрешните му органи. Трябва да се внимава какво яде Английски Спрингер Шпаньол, особено ако не получава възможност редовно да тича и да изразходва енергията си. Английски Спрингер Шпаньол може да страда от прогресивна атрофия на ретината, а също така към наследствени заболявания на нервната система. Английски Спрингер Шпаньол може да страда от дисплазия на лакетната става и от тазобедрена дисплазия.

Любопитни факти за Английски Спрингер Шпаньол

Английски Спрингер Шпаньол е готов да играе със стопанина си по всяко време. Това умно и енергично куче има нужда не само от физически, но и от умствени упражнения. Английски Спрингер Шпаньол е дружелюбен и социален и може да се оставя с малки деца, тъй като никога няма да ги нарани, дори те да прекалят с игрите си. Английски Спрингер Шпаньол много обича да плува, така че когато му се предоставя тази възможност, той ще е много щастлив.

Недостатъци на Английски Спрингер Шпаньол

Ако Английски Спрингер Шпаньол не получава редовно възможност да изразходва огромния си запас от енергия, той може да прояви деструктивно поведение. Английски Спрингер Шпаньол може дълго да лае, ако се оставя за много време сам.

Английски Спрингер Шпаньол не е подходящ за възрастни хора, нито за хора, които нямат достатъчно време за енергичния си домашен любимец. Английски Спрингер Шпаньол може да избяга, ако се разхожда в града без повод. Английски Спрингер Шпаньол може да прояви агресия към непознати и не се разбира с котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest