miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Тибетски Шпаньол

Тибетски Шпаньол

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Тибетски Шпаньол
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Тибетски Шпаньол е весел компаньон на четири лапи, който е с атрактивен външен вид и дружелюбен характер. Заради дребния си размер Тибетски Шпаньол е перфектното куче за градски условия, но е готово да придружава стопанина си при всяко негово пътуване.

История на Тибетски Шпаньол

Тибетски Шпаньол е изключително древна порода, която е съществувала преди около две хиляди години. Тибетските Шпаньоли са живеели в будистките храмове в Тибет и са били на голяма почит. Въпреки малкия си размер, Тибетските Шпаньоли са охранявали храмовете на будистките монаси заедно с огромните Тибетски Мастифи. Малките Тибетски Шпаньоли не можели да спрат враговете на будистите, но с лая си алармирали Тибетските Мастифи, които успявали да прогонят всеки нарушител от храма. Тибетските Шпаньоли по горната част на стените на манастира, за да наблюдават отвисоко какво се случва и да видят, ако идва непознат. В някои храмове кучетата от породата Тибетски Шпаньол имали право да присъстват на молитвите на монасите.

Будистките монаси нямали право да продават кучетата от породата Тибетски Шпаньол, но можели да ги подаряват на важни гости като ценен дар. Смята се, че през XVII век кучета от породата Тибетски Шпаньол са пристигнали в Европа благодарение на йезуитски монаси. Във Великобритания първото куче от тази порода пристигнало в края на XIX век и участвало в изложба на кучета през 1898 година. Въпреки наименованието си Тибетски Шпаньол не е пряко свързан с европейските шпаньоли, които са известни също така и като епаньоли. Породата е получила наименованието си благодарение на външната си прилика с Английските Той Шпаньоли. Стандартът на породата Тибетски Шпаньол бил утвърден през 1934 година.

Стандарт на Тибетски Шпаньол

Тибетски Шпаньол е дребно куче с височина около 25-28 сантиметра, независимо от половата принадлежност. Мъжките тежат до 7 килограма, женските - до 6 килограма, тъй като са с по-фина костна система. Главата на Тибетски Шпаньол изглежда малка по отношение към тялото, което е издължено. Муцуната е средно голяма, леко сплескана, с издължена брадичка. Очите на Тибетски Шпаньол са с овална форма и са тъмни, ушите са сравнително малки и клепнали. Те са разположени високо и са украсени с дълга козина. Шията е къса и мускулеста, крайниците са мускулести, опашката е разположена високо и е завита над гърба на кръг.

В долната си част опашката на Тибетски Шпаньол е с дълги ресни. Козината на кучетата от породата Тибетски Шпаньол е мека като коприна. Тя е къса в областта на муцуната и предната част на крайниците, малко по-дълга е по тялото. Освен ушите и опашката има украсяваща дълга козина на шията и задните части на крайниците. Допустими са всевъзможни цветови комбинации на козината, но от древността се ценят тъмните представители на породата Тибетски Шпаньол, които имат бяло петно на гърдите, символизиращо чистото сърце, и бяло петно на челото, което е знакът на Буда. Златистата козина на Тибетски Шпаньоли също е много популярна.

Куче Тибетски Шпаньол

Грижи за Тибетски Шпаньол

Тибетски Шпаньол няма нужда от прекалено дълги разходки, тъй като по цял ден ще тича из жилището на стопанина си и ще изразходва огромния си запас от енергия. Препоръчва се Тибетски Шпаньол да бъде извеждан само на повод, тъй като кучетата от тази порода са склонни да изследват света и могат да се изгубят лесно.

Не е добра идея Тибетски Шпаньол да спи на двора, тъй като той ще страда много от раздялата със стопанина си дори за малко. Козината на Тибетски Шпаньол трябва да бъде подстригвана само между възглавничките на лапите, тъй като може да се сплъсти и да пречи на ходенето на кучето, както и да се получат рани по лапите му. Ушите на Тибетски Шпаньол редовно трябва да се почистват с памуче от натрупващата се в тях ушна кал. Препоръчва се Тибетски Шпаньол да участва редовно в игри със стопанина си или с други кучета, за да е жизнерадостен.

Обучение на Тибетски Шпаньол

Тибетски Шпаньол е много умно куче, което лесно се поддава на обучение и бързо запомня командите. За да върви обучението на Тибетски Шпаньол с лекота, отношенията му със стопанина трябва да се базират на любов, нежност и доверие. Тибетски Шпаньол може да усвои елементарни команди още докато е на 3-4 месеца.

Хранене на Тибетски Шпаньол

Правилното хранене е важно за развитието и поддържането на доброто здраве на Тибетски Шпаньол, затова е за предпочитане да му се дават специализирани храни за кучета или натурални продукти. Добре е менюто на Тибетски Шпаньол да се състои от две трети месо, сварено или изпечено и нарязано на ситно, а станалата една трета се запълва от плодове, зеленчуци, твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, сварен ориз или елда, попарени овесени ядки. От месото се препоръчва заешко, пилешко, телешко, свинското и овнешкото не е подходящо за кучетата от тази порода. В менюто на Тибетски Шпаньол не може да има прясно мляко, мазна и пържена храна, пушени меса и риба, сладки изделия, тестени изделия, картофи, солена и пикантна храна, тръбни кокали и прекалено студена или гореща храна.

Заболявания на Тибетски Шпаньол

Тибетски шпаньол може да има проблеми с костите и мускулите, както и със сърдечно-съдовата и дихателната система. Не са редки случаите на дерматити, предизвикани от алергия към определени видове храни. Тибетски Шпаньол е склонен към заболявания на очите и ушите, затова редовно трябва да се проверяват, за да не възникнат усложнения.

Порода Тибетски Шпаньол

Любопитни факти за Тибетски Шпаньол

В Древността будистките монаси са били убедени, че ако опашката на Тибетски Шпаньол е бяла, кучето ще се превърне в крадец, затова към подобни кучета в храмовете се отнасяли с недоверие. Тибетски Шпаньол изглежда точно така, както и преди две хиляди години, тъй като според строг закон не се позволявало кучета от един манастир да се кръстосват с каквито и да е други кучета.

Тибетски Шпаньол е жизнерадостно и енергично куче, което е подходящо за семейство с деца. То няма да нападне никога малчуганите, дори да прекалят с игрите си и да го наранят, без да искат. Тибетски Шпаньол никога не проявява агресия и изпитва голяма нужда от любов и внимание.

Недостатъци на Тибетски Шпаньол

Тибетски Шпаньол може да прояви инат и да е недружелюбен спрямо непознати хора. Той няма да нападне непознатия, но няма да му позволи да го приближи на разстояние, при което би могъл да го докосне. Тибетски Шпаньол има нужда от лично пространство и ако кучето от тази порода трябва да седи затворено в тясно пространство, това ще се отрази както на физическото му състояние, така и на психиката му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest