miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Невероятни факти за прилепите

Невероятни факти за прилепите

Нина НордНина Норд
Джедай
226145
Прилепи
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Прилепите са едни от най-мистериозните животни на планетата, на които в древността са се приписвали мистични качества.

Международният ден на прилепите отбелязваме на 27-ми август.

Малцина знаят, че най-голямата колония от прилепи в света наброява над 20 милиона броя от тези летящи създания. Тя обитава пещерата Бракен Бат в Тексас.

В света съществуват над 1100 вида прилепи, като някои от тях са застрашени от изчезване, тъй като стават жертва на ловци. Такъв вид е гигантската летяща лисица, която е с размах на крилете до 1.8 метра и е най-големият прилеп в света.

Един прилеп може да изяде до 600 насекоми за един час. Ако това се изчисли по отношение на човека, е равно на около 20 пици. Съществуват много малки прилепи, например в югоизточна Азия тези животинки се крият сред листата на бамбука и за да влязат в някоя къща, им трябва отвор не по-голям от един сантиметър в диаметър.

Интересен факт е, че някои растения не могат да се разпространяват по друг начин освен чрез прилепите. Дори има видове растения, чиито семена трябва да преминат през храносмилателната система на прилепи, за да могат да покълнат. Над 80 процента от възстановяването на тропическите гори се постига благодарение на прилепите.

Прилепите вампири, които векове наред плашат хората, не смучат кръвта, те облизват с езика си това, което се стича от раната от ухапването им. За една нощ един прилеп може да изпие две чаени лъжички кръв. Прилепът вампир използва само червените кръвни телца, две минути след хранене плазмата се изхвърля от организма им.

Някои прилепи вампири успяват да излъжат кокошки, че са техните пиленца, като се притискат към тялото им и след като ги ухапят, се хранят с кръвта им. Голяма рядкост е прилеп вампир да ухапе човек, но ако това се случи, животинката ще долети след около 24 часа, за да атакува същия човек. Интересен факт е, че прилепите вампири различават хората по дишането им.

Прилепите вампири са единствените представителите на вида си, които могат да се придвижват добре по земята. Над 70 процента от прилепите се хранят с насекоми, останалите съществуват благодарение на плодовете. Прилепите векове наред са се превръщали в съставка на различни еликсири и прахчета, приготвяни от знахари В САЩ и Европа.

Екскрементите на прилепите са известни като гуано и в много тропически региони се използват като ценен тор, защото съдържат голямо количество фосфор и азот. Благодарение на гуаното процъфтяват горите, обитавани от прилепи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest