Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Най-дребните породи котки

Най-дребните породи котки

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Манчкин

Съществуват породи котки, които са селектирани специално, за да зарадват хора, които искат да гушкат цял живот малко котенце. Някои от тези породи завинаги си остават по-дребни от най-дребната възрастна котка, с което винаги размекват сърцето на стопанина си.

Кои са дребните породи котки?

Манчкин

Сред тези породи е Манчкин - най-ниската котка в света. През 1983 г. полудиво коте с много къси лапи било открито в щата Луизиана и било кръстено Къпинка. След като пораснала, тя родила котенца, чиито лапи си останали къси - като на дакел.

Манчкин тежи около 2-3 килограма и освен със забавната си външност се различава от другите породи котки и с това, че никога не се изправя на задните си лапи. Манчкин сяда на дупето си и се опира в пода с опашка, а предните му лапички висят от двете страни на тялото му.

Бамбино

Бамбино

Една от най-дребните породи котки е Бамбино. Това е експериментална порода, получена от кръстосване на Канадски Сфинкс и Манчкин. Името на породата идва от италианската дума бамбино, която означава дете. Породата не е призната от всички фелиноложки асоциации, но въпреки това се радва на изключителна популярност и е доста скъпа.

Бамбино са трудни са отглеждане, тъй като постоянно трябва да се мажат с кремове срещу изгаряне и да се пазят от настинки. Бамбино винаги приковава погледите към себе си с липсата си на козина, дългото си тяло и късите си краченца.

Скиф Той Боб

Скиф Той Боб е дребна порода котки, която достига до около 2 килограма тегло, когато порасне. Тези дребни котки, които приличат на четиримесечни котенца на средно едра котка, са много красиви, защото са със сиамска окраска и ярко сини очи.

Минскин

Минскин е нова порода дребни котки, която е получена от кръстосването на Манчкин и Скиф Той Боб. Резултатът е котка без козина по тялото, която има пухкави снопчета косми по лапите, опашката и главата. Минскин тежи около 2 килограма и въпреки късите си крайници е много бързо животинче. Минскин изисква много грижи, защото козината му не го предпазва нито от слънчеви изгаряния, нито от студа.

Дуелф

Котката Дуелф е една от най-дребните породи. Тя няма козина и е много дребна - не достига до повече от 2 килограма, когато порасне. Дуелф е получена с кръстосването на три породи котки - Манчкин, Американски Кърл и Канадски Сфинкс. Дуелф се смята за една от най-редките породи котки в света. Тези миниатюрни екзотични красавци имат огромни уши, които са извити нагоре и навътре, като при елфите. Дуелф няма козина и изисква специфични грижи.

Вижте още: Породи котки с големи уши и котета с къси опашки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest