Японски Макак

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Японски Макак

Японски Макак, който е познат и с другото си име - Снежна Маймуна, е примат с изключително атрактивен външен вид. Японски Макак живее в най-северната част на Япония и е известен с това, че се бори срещу студа, като влиза в горещи извори.

История на Японски Макак

Смята се, че прародителите на съвременния Японски Макак са се появили на планетата преди повече от 5 милиона години. Днес Японски Макак може да бъде видян на японския остров Хоншу. През 70-те години на миналия век обаче стотина Японски Макаци са били откарани в Тексас и днес потомците им се срещат на места в щата.

Японски Макак обитава гори, които са вечно зелени или широколистни. Японски Макак живее на групи от десетина до сто животни, но най-често срещани са групите, които са около 20 до 25 животни - те включват стари мъжкари, женски на различна възраст и бебета. Групата на Японските Макаци е ръководена от мъжкар - обикновено това е най-силният в групата. Лидерът определя накъде поема групата, за да търси храна или нови места за живеене. Алфа женската обаче определя в кой горещ извор да се потопи групата, за да се спаси от студа.

Как изглежда Японски Макак

Мъжките Японски Макаци стават високи около 1 метър и тежат до 12 килограма, женските стават високи до 80 сантиметра и тежат до 8 килограма. Японски Макак има розово-червена кожа, която не е покрита с козина на муцуната, лапите на предните крайници и задните части. Опашката на Японски Макак е дълга около 10 сантиметра. Цялото тяло и главата на Японски Макак са покрити с гъста козина, която е сивкава на цвят и може да има кафеникав нюанс. Тялото и крайниците на Японски Макак са изключително мускулести и силни. Опашката на Японски Макак е съвсем къса и е покрита с козина.

Снежна Маймуна

С какво се храни Японски Макак

Японски Макак се храни с различни части на растенията - листа, плодове, а също така и корени. Японски Макак може да се храни също така с насекоми, с яйца на птици, както и с дребни бозайници. Във водоемите Японски Макак лови риба, ракообразни и различни други водни обитатели. Интересен факт е, че Японски Макак винаги мие продължително храната си във вода, преди да я изяде.

Японски Макак понякога краде селскостопански култури като зърно и различни плодове и зеленчуци. Обикновено Японски Макак мие дори зърната на растенията, преди да ги изяде. През зимата, когато няма растения, Японски Макак се храни предимно с кората на дърветата и храстите и лови дребни гризачи. Японски Макак има много добре развити торби от вътрешната страна на бузите, които му помагат да занесе храната си до водата, за да я измие.

Размножаване на Японски Макак

Лесно се разпознава кога женският Японски Макак е готов за чифтосване - лицето и седалищните мазоли на животното стават ярко червени. Женската на Японски Макак не избира само един партньор - тя се чифтосва с няколко мъжки, които си хареса.

Бременността продължава около 6 месеца, след което на бял свят се появява само едно малко, което тежи около половин килограм. Изключителна рядкост е да се роди повече от едно малко. В момента, в който се роди, малкото се хваща с четирите си крайника за корема на майката, а малко по-късно започва да се катери към гърба й, където остава повече от половин година. За малкото се грижат майката и по-младите женски, понякога се включват и мъжкари.

Любопитни факти за Японски Макак

Японски Макак се справя добре с ниските температури в северната част на Япония, където през зимата те достигат до 5 градуса под нулата. За да се спаси от студа, Японски Макак се кисне по цели дни в горещата вода на местните извори. Японски Макак е изчезващ животински вид и е записан в Международната Червена книга.

Йерархията в групата на Японските Макаци е основана на роднинство по майчина линия. Младите женски могат да останат в групата и след като достигнат полова зрялост, но младите мъжкари са прогонвани. Интересен факт е, че в горещите извори първо влизат само лидерът на групата, алфа женската, сестрите й и всичките й роднини от женски пол.

Останалите Японски Макаци са принудени да чакат с дни разрешение да влязат в горещия извор, а дотогава са принудени да доставят храна на останалите, тъй като ако те излязат от горещата вода на студа, организмът им ще изживее силен стрес от смяната на температурата. Усилията за събиране на храна често са спестени благодарение на туристите, които подхвърлят вкусни лакомства на Японските Макаци, докато те блажено се киснат в изворите.

Самотен Японски Макак

Щастливото изражение на Японски Макак, който се кисне в извор с гореща вода, докато наоколо всичко е затрупано от сняг, често е използвано в реклами. Японските Макаци дремят във водата, докато се опитват да се спасяват от студа. След като излязат от водата обаче, козината им веднага се покрива с ледена кора и им е необходимо доста време, докато свикнат с промяната на температурата.

Според стара японска легенда първият Японски Макак се озовал във водата съвсем случайно - той влязъл, за да си вземе изпуснатата във водата храна. След като усетил колко е приятно в горещата вода, Японският Макак вече не искал да напусне естественото джакузи. Всички от групата го последвали и така започнала традицията тези примати да се топлят във водата на горещите извори.

Японските Макаци имат строга организация на наследствеността на лидерската позиция - в момента, в който водачът на групата загине, неговото място се заема от този, който е бил негов помощник досега. На практика помощникът на водача е този, който се разпорежда с всичко в стадото под строгия надзор на лидера, който се включва само когато трябва да се избере посока на преместване.

Японските Макаци общуват помежду си с най-разнообразни жестове и звуци. Тези интересни примати обичат не само да се киснат в изворите, но също така да плуват и дори да се гмуркат. Японски Макак използва пощенето и приглаждането на козината като средство за общуване и установяване на йерархия - по-младите и по-нисшите в йерархията се грижат за външния вид на по-старите и по-висшестоящите в групата.

Японски Макак е много бързо и любопитно животно и често туристите, които посещават тези интересни примати, остават без мобилните си телефони и фотоапарати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest