Видра

Нина 2Нина 2
Новак
34513
видра

Видрата е хищен бозайник, който води начин на живот, разпределен между водата и сушата. Видрата от векове е била използвана за добиване на ценната й кожа, но днес това животно е със статут на застрашен вид и ловът му е забранен.

История на Видра

Прародителите на съвременната Видра са се появили на планетата ни преди около 160 милиона години. В наши дни Видрата се среща почти в цяла Европа, а също така и в Азия и дори в Северна Африка. Видрата се среща в най-северните райони на Русия, като например Чукотка. Видрата води полуводен начин на живот. Тя прекарва много време във водата и си търси храна във водоемите. Видра живее в горски реки, в които има изобилие от риба и през зимата има места, които не замръзват. Видра предпочита реките, но при липса на такива живее в езера. Видра може да се срещне и на морското крайбрежие.

Как изглежда Видра

Дължината на тялото на Видра достига до 95 сантиметра, опашката е дълга около 54 сантимера, а теглото на този дребен хищник достига до 10 килограма. Лапите на Видра са много къси, между пръстите има плавателни ципи. Опашката на Видра не е покрита с козина, но е изключително мускулеста и помага на животното да се придвижва във водата. Главата на видра е малка и изглежда леко сплескана. Очите са малки и тъмни на цвят. Ушите на Видра са съвсем малки, със заоблени краища и почти не се виждат от гъстата козина.

видра

Те са разположени от двете страни на главата на Видра. Носът на Видра е устроен така, че когато животното се гмурне, ноздрите му се затварят, а въздухът, който Видра издишва леко и на порции, пречи на водата да попадне в носа на животното. Пътят на Видра под водата лесно се проследява по миниатюрните мехурчета въздух, които излизат на повърхността. Ушите на Видра имат специални клапани, които не позволяват на водата да проникне в ушния канал, когато животното плува или се гмурка.

Муцуната на Видра е къса, около нея козината оформя бакенбарди. Предните крака на Видра са по-къси от задните, благодарение на което животното плува много добре. Козината на Видрата е гъста и твърда на пипане, долният слой козина е много гъст и изключително нежен и мек. Козината на Видра е с кафяв цвят отгоре, по-надолу косъмът става все по-светъл, докато не изсветлее до сребристо. Интересен факт е, че гъстотата на козината на Видра може да достигне до над 50 000 косъмчета на квадратен сантиметър. Такава гъстота на долния слой на козината я прави абсолютно непромокаема и изолира тялото на Видра, като я защитава от студената вода.

С какво се храни Видра

Видра се храни с риба и през лятото ловният участък на една Видра може да достигне до 18 километра дължина по продължение на реката. През зимните месеци Видра се придвижва натам, накъдето смята, че има храна. Тя изминава до 20 километра на ден по леда и снега, като се спуска по корем от заснежените хълмове. Видра хапва пъстърва, щука и дребни рибки, които предпочита пред по-едрите.

През зимата, когато е трудно да се намери храна, Видра хапва жаби и различни ларви. Видра е хищник, който често хапва дребни гризачи, а също така патици и дребни водоплаващи птици, както и яйцата им. Когато не може да открие предпочитаната от нея храна, Видра се храни с различни видове насекоми. Видра обича да играе с храната си, преди да я изяде, както котките играят с мишките, които са хванали.

Размножаване на Видра

Видрата е самотно животно, двойки се образуват само по време на любовния период, след появата на малките бащата не участва в отглеждането. Видра става полово зряла на около 3 години. Женската Видра се разгонва няколко пъти годишно и тогава се оформят двойки, които се чифтосват във водата. По време на любовния период мъжките Видри се бият, като могат да си нанесат много сериозни наранявания.

Бременността на Видра продължава около два месеца и половина, след което на бял свят се появяват до 4 малки Видри, които са покрити с нежна козина. Малките се раждат с тегло около 100 грама. След като станат на два месеца, малките Видри излизат с майка си на лов и започват да плуват всеки ден. Те остават с майка си, докато навършат 4 месеца, след което започват да си търсят нови места за живеене. Понякога обаче малките Видри остават с майка си около година, преди да се отделят от нея.

Любопитни факти за Видра

плуваща видра

Видрата може да остава под вода повече от 3 минути и да плува повече от 150 метра под водата. Тази животинка прави бърлогата си в пещери или строи нещо като гнездо в близост до водата, като го скрива във високи растения край водоема, в който плува и търси храна. Видра предпочита места, където има стари леговища на бобри, тъй като ги използва често за създаване на бърлогата си. Входът на бърлогата на Видра винаги е под водата, на дълбочина около половин метър. Бърлогата на Видра е построена така, че частта, в която животно спи, е разположена под земята, тъй като продължава навътре в брега. Бърлогата на Видра е постлана със сухи листа и с трева. Интересен факт е, че бърлогата на Видра е снабдена с допълнителни отвори за вентилация.

С цел запазване на вида специалисти разработват програми за заселване на райони в Швейцария и Швеция с двойки видри, за да се размножават и да се възстанови популацията им там. Интересен факт е, че Видра може да се използва и като помощник на човека - на места в Бангладеш тези умни животинки подгонват рибата към мрежите на рибарите. За целта Видрите се обучават от малки да изпълняват тази задача.

Враговете на Видра са орелът, вълкът и рисът. Видра е застрашена от рибарските мрежи, в които често попада по време на риболов. Токсичните отпадъци, които се изливат в моретата и реките, също допринасят за намаляване на популацията на Видра. Видра е нощно животно, през деня предпочита да се крие в бърлогата си, а нощем излиза на лов. Видра, която живее с човек, много бързо свиква с него и обича да играе със стопанина си и да я галят. Видра издава различни звуци - тя съска, свирука и пищи.

Вреди от Видра

В някои райони Видра се смята за вредител, тъй като изяжда големи количества риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest