Miau.bg»Статии»Животински Свят»Най-умните животни на планетата

Най-умните животни на планетата

Нина НордНина Норд
Джедай
22516
Шимпанзе

Най-умното животно на планетата е шимпанзето, чийто мозък е много сходен с този на човека. Шимпанзетата лесно общуват със себеподобни и имат определени езикови навици. Те използват оръдия на труда, с които си осигуряват храна - пръчици за вадене на термити от дупки, камъни за разбиване на кокосови орехи и много други.

Шимпанзето, за разлика от други животни, се разпознава, когато види отражението си в огледалото. Освен това шимпанзетата могат да създават елементарни копия, с които да ходят на лов. Тези примати имат интелект на дете между 3 и 4 годишна възраст.

Слон

На второ място се нарежда слонът, който е известен с невероятната си памет. Известно е, че ако слон бъде наранен от човек, животното може да си спомни за това след години, ако види човека отново. Паметта на слона му позволява да помни събития, хора и животни за цял живот. Слонът има музикален слух и лесно се поддава на дресировка. Слоновете обичат да се включват в социални дейности с хората, например да играят с тях футбол или да рисуват с тяхна помощ пейзажи.

В челната тройка са делфините. Тези водни обитатели водят социален начин на живот и работят винаги в екип. Те могат да имитират действията на хората или на животни. Доказано е, че мозъчните гънки на делфините са повече, отколкото тези в човешкия мозък.

Делфини

На четвърто място се нареждат кучетата. Те могат да запомнят до 250 думи и да броят до пет. Кучетата са толкова умни, че могат да разпознаят стопанина си на снимка. Те могат с лекота да усетят и най-малката промяна в поведението или настроението на хората.

След кучетата следват котките, които имат интелект, не по-слаб от този на лаещите приятели на хората. Котките могат да бъдат дресирани и лесно разбират какво се иска от тях, просто не винаги са в настроение да го направят веднага.

Куче и котка

Плъховете са на шесто място в класацията на най-умните животни. Плъховете са в състояние да избегнат и най-добрите капани и да успеят да вземат храната от тях. Има теория, че плъховете имат колективен разум, който им позволява да излязат живи от критични ситуации. В групите на плъховете винаги има водач и разузнавачи, които често жертват живота си, като опитват храната първи и ако тя е отровна, останалите успяват да оцелеят.

Враните също влизат в списъка на най-умните създания на планетата. Те се обединяват, когато трябва да нападнат гнездо, за да откраднат яйцата и да ги изядат. Когато врана си намери орех, тя знае, че трябва да го хвърли отвисоко, за да го счупи.

Прасе

Прасетата са известни с интелекта си и са описани не един или два случая, в които прасе успява да извести непознати хора за лошото здравословно състояние на стопанина си.

Катериците също са сред най-умните животни - достатъчно е да хвърлите орехи на катерица в парк и на другия ден по същото време тя ще ви очаква, за да получи порцията си ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest