miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Защо трябва да миете зъбите на вашето куче всеки ден

Защо трябва да миете зъбите на вашето куче всеки ден

Кучешки зъби
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Следващия път, преди да изведете кучето си на сутрешна разходка, не забравяйте да му измиете зъбите. Звучи ви странно, но това е съветът, който дават две трети от ветеринарните лекари в Европа.

Според медиците всеки собственик рискува здравето на домашния си любимец, ако не поддържа устаната му хигиена на нужното ниво. По-голямата част от ветеринарите препоръчват зъбите на кучето да се мият по веднъж на ден, но 14 на сто от лекарите смятат, че зъбите трябва да се мият дори два пъти дневно.

Ако това ви звучи крайно, трябва да знаете, че неглижирането на проблема може да ви излезе скъпо. Цените за лечението на зъбите на кучето започват от 150 евро и достигат до 500 евро в повечето европейски страни. Ако пък решите да не лекувате зъбите на любимеца си, то вие ще го подложите на продължителни мъки. Въпреки препоръките на лекарите обаче едва една пета от собсвениците мият зъбите на кучетата си.

Много хора смятат, че лошият дъх на тяхното куче е нещо, с което те трябва да се примирят. Това обаче е първи признак за заболяване на венците. Според световната ветеринарна организация Дайрект Лайн Пет Иншурънс всяко трето куче страда от парадонтоза. Заболяването е тежко за животните и им причинява жестоки болки, когато се задълбочи.

Това обаче може да се избегне, ако собствениците следват няколко прости стъпки, съветват ветеринарите. На първо място, редовно изчетквайте зъбите на любимеца си след хранене, колкото и да се противи той. Също така внимавайте с лакомствата, които му давате.

Куче

Според ветеринарите най-често срещаните причини за проблеми с кучешките зъби са неправилно хранене (42 на сто) и фактът, че собственикът не мие зъбите на животното си достатъчно често (23 на сто). Това може да доведе до пародонтоза и натрупване на плака, при която може, ако не се лекува, бактерии да навлязат в кръвта и понякога дори да се разпространят в другите органи, включително и сърцето.

Така нелекуваните зъбите и венци на кучето водят до зъбни екстракции, отравяне на кръвта и септицемия, загуба на зъби, заболяване в други органи и дори смърт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest