Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Холандско Овчарско Куче

Холандско Овчарско Куче

Нина 2Нина 2
Новак
34513
Холандско Овчарско куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Холандско Овчарско куче, известно още като Холандско Пастирско куче, а също така и Хердер, е добродушен домашен любимец, който е с уравновесен характер. Холандско Овчарско куче е подходящо за хора, които водят активен начин на живот и са готови да отделят време на любимеца си.

История на Холандско Овчарско куче

Холандско Овчарско куче е пряк потомък на Белгийска Овчарка и е наследила всичките ѝ работни качества. Холандско Овчарско куче е известно в родината си Холандия от векове и е било използвано предимно от фермери, за да се грижи за стадата им и за охраната на имотите им. Това издържливо куче със светкавични рефлекси се радвало на голяма популярност сред холандските скотовъди.

През 1878 година Холандско Овчарско куче за първи път е показано на изложение в Амстердам и става популярно в редица европейски страни. По това време става особено популярна породата Немска овчарка, която естетически се приема много по-добре от любителите на кучета и селекционерите и става любима на хората по света. Холандско Овчарско куче така и не успява да стане една от най-популярните породи, но има своите почитатели в много държави заради перфектните си работни качества и добрия си характер.

Стандарт на Холандско Овчарско куче

Мъжкарите от породата Холандско Овчарско куче достигат до 62 сантиметра височина и тежат около 30 килограма, женските стават високи до 55 сантиметра и тежат до 25 килограма. Холандско Овчарско куче има силно мускулесто тяло и крайници. Главата на Холандско Овчарско куче не е особено едра и е с издължена муцуна. Ушите са триъгълни и са изправени. Очите са бадемовидни и са тъмнокафяви.

Овчарка Холандска

Челюстите са силни, с доста едри зъби. Опашката на Холандско Овчарско куче е леко завита настрани. Козината на Холандско Овчарско куче може да е дълга, къса или много къса, с твърд косъм. Най-разпространена е разновидността с къса козина. Цветът на козината на Холандско Овчарско куче може да е златисто кафяв, черен, сребрист. По козината на кучетата от тази порода винаги има ивици и петна. Допустима е тъмна маска на муцуната на Холандско Овчарско куче.

Грижи за Холандско Овчарско куче

Холандско Овчарско куче има нужда от голямо пространство, за да тича на воля. Затова за тази порода най-подходящо е да се отглежда на двор, а ако се отглежда в апартамент, трябва да се извежда на дълги разходки - не по-малко от 4 часа дневно. Холандско Овчарско куче е активно куче, което има нужда от постоянно движение, за да се чувства добре. Стопанинът на Холандско Овчарско куче трябва да отделя време не само за разходки, но и за игри и физически и умствени упражнения с любимеца си.

Козината на Холандско Овчарско куче никога не трябва да се подстригва, но изисква разресване през ден, а по време на смяната на козината - по два пъти дневно. Редовно трябва да преглеждате състоянието на очите и ушите на Холандско Овчарско куче, за да се избегнат усложнения от инфекции. Не се препоръчва да къпете Холандско Овчарско куче повече от три или четири пъти в годината, за да не пострада защитният слой на козината му. Ако се налага да бъде почистена козината му от кал, изчакайте я да изсъхне и разрешете добре с гъст гребен или четка.

Обучение на Холандско Овчарско куче

Холандско Овчарско куче е послушно и умно същество, което с радост ще изпълнява всяка команда, подадена от стопанина му. Холандско Овчарско куче може лесно да се научи да изпълни дори сложни команди, ако към обучението се подхожда като към игра. Проявата на грубост и на физическо насилие няма да бъде посрещната добре от Холандско Овчарско куче и то ще стане мнително дори към стопанина си. В процеса на обучението на Холандско Овчарско куче трябва да бъдат избягвани наказания, а да се набляга на похвалите и лакомствата при добре изпълнена команда.

Хранене на Холандско Овчарско куче

Холандско Овчарско куче не е претенциозно към храната и можете да му давате както гранулирани или консервирани храни за кучета, така и натурални продукти. Добре е да допълвате менюто на Холандско Овчарско куче с необходимите за здравето му витамини и минерали. Всички видове месо освен овнешко, свинско, гъше и патешко са подходящи за Холандско Овчарско куче, след като са преминали термична обработка.

Може да допълвате храната на Холандско Овчарско куче със сварени или печени субпродукти, твърдо сварени яйца, кисело мляко и извара, плодове и зеленчуци, сварен ориз и сварена елда. Не е добре да давате на Холандско Овчарско куче прясно мляко, пушена риба, пушени меса, тръбни кокали, пикантни и мазни храни, тестени изделия и сладки храни, както и пържени храни.

Холандска Овчарка

Заболявания на Холандско Овчарско куче

Холандско Овчарско куче е изключително здрава порода. Случва се понякога Холандско Овчарско куче да страда от дисплазия на лакетната става, тазобедрена дисплазия, кожни проблеми, заболявания на сърдечно-съдовата система и на стомаха. Не трябва да се позволява на Холандско Овчарско куче да се движи активно поне час и половина, след като се нахрани обилно, за да се избегне превъртане на стомаха, тъй като то може да завърши фатално за животното.

Любопитно за Холандско Овчарско куче

Холандско Овчарско куче се разбира прекрасно с деца и няма опасност да ги нарани. По време на разходка Холандско Овчарско куче може спокойно да бъде пускано и без повод, тъй като няма да се отделя никога далече от стопанина си. Дори стопанинът му да върви съвсем бавно, Холандско Овчарско куче постоянно ще е до него.

Холандско Овчарско куче има перфектен слух и невероятно обоняние. Това превръща Холандско Овчарско куче в перфектен помощник на полицаи, граничари, митничари. Холандско Овчарско куче се използва за охрана, както и за куче-водач на незрящи хора. Холандско Овчарско куче лесно се сприятелява с други кучета, но е възможно да прояви желание за доминиране над тях.

Недостатъци на Холандско Овчарско куче

Холандско Овчарско куче не обича непознати хора и се държи дистанцирано спрямо тях. То дори може да прояви агресия, ако смята, че непознатият човек смята да нападне стопанина му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest