Кувас

Нина 2Нина 2
Новак
345167
Кувас
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг-29%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
18.50 лв.
Виж ››

Кувас, известно още и като Унгарски Кувас, е силно куче, което е перфектен охранител и домашен любимец. Кувас е идеалното куче за семейства с деца, тъй като е със спокоен и дружелюбен характер и затова е популярна порода в целия свят.

История на Кувас

Кувас е една от най-древните породи кучета, които са живеели на територията на съвременна Унгария преди повече от хиляда години. Смята се, че източни номадски племена, които са минавали през Унгария, са причината това красиво куче да се появи на територията й. Местните хора приели с благодарност огромните кучета, които защитавали векове наред имота и стадата им и им помагали в лова на едър дивеч. Белият цвят на Кувас помагал на стопаните му с лекота да го видят в тъмнината и да не го объркат с хищник, който напада стадото. Затова за развъждане се допускали само бели кучета. Унгарският крал Матиуш Корвинуш, живял през XV век, бил толкова възхитен от тази порода, че никога не се разделял с любимците си. Кувасите на краля следвали монарха навсякъде.

Знак за привързаност на краля към някого било да му подари кутре от кралския развъдник. За пръв път Кувас се появява на изложение в Хамбург през 1863 година и веднага е харесан от любителите на чисти породи. Кувас става популярен в много европейски държави и през 30-те години на ХХ век породата получава официално признание. Но през Втората световна война в цяла Унгария остават по-малко от 30 кучета от тази порода. Необходими са били десетки години, за да се възстанови породата. Днес Кувас е популярен най-вече като домашен любимец, но не е изгубил и работните си качества като овчарско куче. Освен това Кувас продължава да се използва за лов на елени и диви прасета.

Стандарт на Кувас

Кувас

Мъжките представители на породата Кувас достигат до 76 сантиметра височина и тежат до 62 килограма, женските стават високи до 70 сантиметра и тежат до 50 килограма. Главата на Кувас е едра, с леко издължена муцуна с черен нос. Ушите са клепнали и покрити с гъста козина. Челюстите са мощни, зъбите на Кувас са едри. Очите са бадемовидни и са тъмно кафяви. Тялото на Кувас прилича по формата си на квадрат, шията е къса и мускулеста. Гръдният кош на Кувас е много добре развит, коремът е прибран.

Крайниците са едри, дълги и мускулести, с големи лапи с черни възглавнички. Опашката на Кувас е разположена ниско. Тя е покрита обилно с козина. Върхът на опашката на Кувас е леко завит нагоре. Козината на Кувас е вълниста, не много мека. Тя е дълга около 2 сантиметра в областта на главата, а по тялото може да достигне до 15 сантиметра. Козината на Кувас е с плътен долен слой. Козината на кучетата от тази порода може са е само бяла или с цвят на слонова кост. Каквито и да е тъмни петна се смятат за отклонение от стандарта. Козината на Кувас не трябва да е къдрава, нито съвсем права.

Грижи за Кувас

Кувас има нужда от възможност да тича, за да се чувства добре. Това се постига най-лесно, ако Кувас живее на двор. Това едро куче с гъста козина не се страхува от студовете, но не се чувства много комфортно в горещините, затова е добре да има място, където да се скрие от жегата. Кувас може да се отглежда и в апартамент, но трябва да се извежда всеки ден по няколко часа. В противен случай това куче, което има нужда да тича, ще се превърне в тъжно животно, което само ще лежи, а дори може и да се разболее от това. Кувас има нужда от игри, които имитират работа - може да го карате да влачи количка с товар, да го карате да събира предмети на едно място.

Кувас има нужда не само от физически занимания, но и от такива, които да развиват интелекта му. Козината на Кувас трябва да се разресва три пъти седмично, а по време на смяната на козината трябва да се сресва всеки ден. Козината на Кувас лесно образува сплъстявания, които не могат да се махнат и трябва да се отрежат цели кичури, което загрозява вида на кучето. Дори да живее на двор, Кувас има нужда всеки ден да бъде извеждан на разходка, за да чувства близостта на стопанина си.

Обучение на Кувас

Кувас е много умно куче с перфектна памет, затова лесно се поддава на обучение и запомня дори много сложни команди. Кувас понякога може да не изпълни дадена команда, защото първо се опитва да прецени доколко е необходимо това действие. Физическата сила е напълно недопустима при обучението на Кувас, това умно куче ще се опита да изпълни желанието ви, ако му го обясните със спокоен тон.

Хранене на Кувас

Кувас

Кувас има нужда от храни, които да осигурят необходимите за доброто му здраве вещества. Това може да се постигне както с готови храни за кучета, така и с натурални продукти, които да се допълват с витамини и минерали. Въпреки едрия си размер, Кувас не е склонен към преяждане. Може да храните Кувас с различни видове месо - агнешко, пилешко, телешко, заешко, дивеч, както и с техните субпродукти, които са обработени термично. Не е добре да храните кучето от порода Кувас със свинско, овнешко, пушена или сурова риба, сурово месо и субпродукти, прясно мляко, тръбни кокали, пикантни и мазни храни, тестени и сладки храни. Допълвайте менюто на Кувас с плодове, зеленчуци, кисело-млечни продукти, сварени яйца.

Заболявания на Кувас

Кувас е здраво куче, но въпреки това може да страда от някои здравословни проблеми. Сред тях са тазобедрена дисплазия, проблеми с гръбначния стълб, заболявания на стомаха, проблеми с очите. Тъй като е едро куче, Кувас не трябва да тича поне час и половина след като се е нахранил обилно, за да не получи превъртане на стомаха, тъй като то може да завърши фатално.

Любопитни факти за Кувас

Въпреки че изглежда твърде сериозен и дори малко дистанциран от хората, Кувас е много щастлив, когато го галят и хвалят. Кучетата от порода Кувас много обичат да лежат и да спят, но когато се налага, те стават и могат да вървят, без да спират, повече от 30 километра. Кувас лае само когато това е необходимо според него - за да извести стопанина си за присъствието на непознати и за да предупреди, че охранява територията на семейството, с което живее.

Недостатъци на Кувас

Кувас е куче, което взима самостоятелни решения и може да се опита да доминира над стопанина си. С правилно обучение в ранна възраст това може да бъде избегнато. Кувас може да прояви агресия, ако прецени, че стопанинът му е застрашен. Това куче не харесва непознати и винаги се отнася с подозрение към тях. Ако държите Кувас на верига, той може да стане много злобен. Кувас трудно приема други домашни любимци за приятели, освен ако не е израснал в тяхната компания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest