Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Бяло швейцарско овчарско куче

Бяло швейцарско овчарско куче

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Бяло швейцарско овчарско куче

Бяло Швейцарско Овчарско куче е изключително дружелюбно и любвеобилно и в същото време безстрашно животно, което е идеален домашен любимец. Бяло Швейцарско Овчарско куче е известно със своята лоялност и спокоен характер, поради което е спечелило голяма популярност в много страни по света.

Произход на бяло швейцарско овчарско куче

Бяло Швейцарско Овчарско куче е известно с много други имена - Американско-Канадска Бяла Овчарка, Бяла Немска Овчарка, Швейцарска Бяла Овчарка. Историята на породата започва през 70-те години на ХХ век, когато в Швейцария пристигат овчарки от американски произход, които са напълно бели. За основоположник на породата се смята американският мъжкар Лобо, роден през 1966 година. Породата Швейцарска Бяла Овчарка е призната едва през 2003 година и се радва на огромна популярност в цял свят.

Стандарт на бялото швейцарско овчарско куче

Мъжкарите от породата Бяло Швейцарско Овчарско куче стават високи до 66 сантиметра и тежат до 40 килограма, женските са високи до 61 сантиметра и тежат до 35 килограма. Външният вид на бялата швейцарска овчарка е като на немската овчарка, но е с искрящо бяла козина. Главата на швейцарското овчарско куче е едра, с изправени уши с триъгълна форма. Очите са големи и са тъмнокафяви. Носът е черен, но се допускат и по-светли носове. Челюстите са мощни, зъбите са едри. Гръдният кош на швейцарското овчарско куче е добре развит, крайниците са мускулести, опашката е дълга. Козината му винаги е бяла, като съществуват две разновидности на тази порода - с дълга и с къса козина.

Грижи за швейцарското овчарско куче

Бялото швейцарско овчарско куче има нужда да изразходва енергията си. То ще се чувства много добре на двор, но може да живее и в апартамент, ако се извежда редовно на дълги разходки и му се дава възможност да потича на воля. Козината му трябва да бъде разресвана поне през ден, за да не се сплъстява. Редовно трябва да се почистват ушите и очите на кучето. То ще следва стопанина си навсякъде и с удоволствие ще пътува с него. Това куче има нужда от много игри, а също така и от играчки, с които да се забавлява, докато стопанинът му го няма. То има нужда от занимания, които всеки ден да развиват интелекта и мускулатурата му.

Обучение на бялата немска овчарка

порода Бяло швейцарско овчарско куче

Швейцарската бяла овчарка много лесно може да бъде научена на много команди, които са с различна степен на сложност. Това куче с радост се учи на нови неща и винаги с интерес участва в процеса на обучение. Често се случва то от ранна възраст да изпълнява команди не срещу лакомство, а само за да получи похвала от стопанина си. Кучето е перфектно за участие в състезания по аджилити и други кучешки надпревари, където се изисква послушание и изпълнение на команди.

Хранене на швейцарската овчарка

Швейцарската овчарка няма претенции по отношение на това с какво се храни. Може да и давате висококачествени гранулирани или консервирани храни за кучета или да го храните с натурални продукти, които да допълвате с витамини и минерали. Това куче може да похапва различни видове месо, освен прекалено мазните за него свинско, овнешко, гъше и патешко месо, както и техните субпродукти. Може да допълвате менюто на вашето куче с кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, плодове и зеленчуци, сварен ориз и сварена елда, попарени и охладени овесени ядки. Не е добре да му се дава прясно мляко, а също така сладки и тестени изделия, сурова риба и месо, както и пушена риба и пушени меса, салами, тръбни кокали, пикантни, мазни и пържени продукти.

Заболявания на кучето

Бялото швейцарско овчарско куче може да има проблеми със ставите, които обикновено могат да настъпят след четвъртата година от живота на любимеца ви. То може да страда от тазобедрена дисплазия, а също така от различни видове заболявания на очите и на храносмилателната система.

Любопитни факти бялата швейцарска овчарка

Швейцарската овчарка е скъпо животно - кутрето от тази порода, което е с добро родословие, може да достигне цена до 1000 долара.

То се привързва силно към всички членове на семейството, с което живее. То ще ги защитава с цената на живота си, ако се наложи. Бялото швейцарско овчарско куче е много спокойно и се грижи за малките деца като истинска бавачка.

Кучето от тази порода лесно се сприятелява с други кучета и може да живее с други домашни любимци.

две кучета от породата Бяло швейцарско овчарско куче

Бялата немска овчарка често се използва в планинските спасителни служби, в полицията, като водач на незрящи хора, а също така и като помощник на граничари и митничари. Доброто обоняние на кучето позволява то да бъде използвано и за откриване на наркотици и взривни вещества, както и за откриване на закопани мини. То даже може да надуши изтичане на газ от тръби, които се намират на повече от пет метра дълбочина под земята.

Недостатъци на Бяло Швейцарско Овчарско куче

Швейцарското овчарско куче не е агресивно. Към непознати проявява предимно подозрителност, но ако прецени, че ситуацията изисква намеса от негова страна, няма да се двоуми и може да прояви агресия, за да защити стопанина си.

Бялата немска овчарка може да прояви деструктивно поведение, ако се оставя за дълго време само. Това куче трудно свиква със смяната на стопанина и може цял живот да се държи дистанцирано от новия си стопанин, защото тъгува за стария. То може да прояви желание за доминиране над стопанина си още от ранна възраст, но това лесно може да бъде овладяно с категорично, но меко обучение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest