miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Бяло швейцарско овчарско куче

Бяло швейцарско овчарско куче

Нина 2Нина 2
Новак
345197
Бяло швейцарско овчарско куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Бяло Швейцарско Овчарско куче е изключително дружелюбно и любвеобилно и в същото време безстрашно животно, което е идеален домашен любимец. Бяло Швейцарско Овчарско куче е известно със своята лоялност и спокоен характер, поради което е спечелило голяма популярност в много страни по света.

История на Бяло Швейцарско Овчарско куче

Бяло Швейцарско Овчарско куче е известно с много други имена - Американско-Канадска Бяла Овчарка, Бяла Немска Овчарка, Швейцарска Бяла Овчарка. Историята на Бяло Швейцарско Овчарско куче започва през 70-те години на ХХ век, когато в Швейцария пристигат овчарки от американски произход, които са напълно бели. За основоположник на породата се смята американският мъжкар Лобо, роден през 1966 година. Породата Бяло Швейцарско Овчарско куче е призната едва през 2003 година и се радва на огромна популярност в цял свят.

Стандарт на Бяло Швейцарско Овчарско куче

Мъжкарите от породата Бяло Швейцарско Овчарско куче стават високи до 66 сантиметра и тежат до 40 килограма, женските са високи до 61 сантиметра и тежат до 35 килограма. Външният вид на Бяло Швейцарско Овчарско куче е като на Немската Овчарка, но е с искрящо бяла козина. Главата на Бяло Швейцарско Овчарско куче е едра, с изправени уши с триъгълна форма. Очите са големи и са тъмнокафяви. Носът е черен, но се допускат и по-светли носове. Челюстите са мощни, зъбите са едри. Гръдният кош на Бяло Швейцарско Овчарско куче е добре развит, крайниците са мускулести, опашката е дълга. Козината на Бяло Швейцарско Овчарско куче винаги е бяла, като съществуват две разновидности на тази порода - с дълга и с къса козина.

Грижи за Бяло Швейцарско Овчарско куче

Бяло Швейцарско Овчарско куче има нужда да изразходва енергията си. То ще се чувства много добре на двор, но може да живее и в апартамент, ако се извежда редовно на дълги разходки и му се дава възможност да потича на воля. Козината на Бяло Швейцарско Овчарско куче трябва да бъде разресвана поне през ден, за да не се сплъстява. Редовно трябва да се почистват ушите и очите на кучето. Бяло Швейцарско Овчарско куче ще следва стопанина си навсякъде и с удоволствие ще пътува с него. Бяло Швейцарско Овчарско куче има нужда от много игри, а също така и от играчки, с които да се забавлява, докато стопанинът му го няма. Бяло Швейцарско Овчарско куче има нужда от занимания, които всеки ден да развиват интелекта и мускулатурата му.

Обучение на Бяло Швейцарско Овчарско куче

порода Бяло швейцарско овчарско куче

Бяло Швейцарско Овчарско куче много лесно може да бъде научено на много команди, които са с различна степен на сложност. Бяло Швейцарско Овчарско куче с радост се учи на нови неща и винаги с интерес участва в процеса на обучение. Често се случва Бяло Швейцарско Овчарско куче от ранна възраст да изпълнява команди не срещу лакомство, а само за да получи похвала от стопанина си. Бяло Швейцарско Овчарско куче е перфектно за участие в състезания по аджилити и други кучешки надпревари, където се изисква послушание и изпълнение на команди.

Хранене на Бяло Швейцарско Овчарско куче

Бяло Швейцарско Овчарско куче няма претенции по отношение на това с какво се храни. Може да давате на Бяло швейцарско Овчарско куче висококачествени гранулирани или консервирани храни за кучета или да го храните с натурални продукти, които да допълвате с витамини и минерали. Бяло Швейцарско Овчарско куче може да похапва различни видове месо, освен прекалено мазните за него свинско, овнешко, гъше и патешко месо, както и техните субпродукти. Може да допълвате менюто на Бяло Швейцарско Овчарско куче с кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, плодове и зеленчуци, сварен ориз и сварена елда, попарени и охладени овесени ядки. Не е добре да се дава на Бяло Швейцарско Овчарско куче прясно мляко, а също така сладки и тестени изделия, сурова риба и месо, както и пушена риба и пушени меса, салами, тръбни кокали, пикантни, мазни и пържени продукти.

Заболявания на Бяло Швейцарско Овчарско куче

Бяло Швейцарско Овчарско куче може да има проблеми със ставите, които обикновено могат да настъпят след четвъртата година от живота на любимеца ви. Бяло Швейцарско Овчарско куче може да страда от тазобедрена дисплазия, а също така от различни видове заболявания на очите и на храносмилателната система.

Любопитни факти за Бяло Швейцарско Овчарско куче

Бяло Швейцарско Овчарско куче е скъпо животно - кутрето от тази порода, което е с добро родословие, може да достигне цена до 1000 долара.

Бяло Швейцарско Овчарско куче се привързва силно към всички членове на семейството, с което живее. То ще ги защитава с цената на живота си, ако се наложи. Бяло Швейцарско Овчарско куче е много спокойно и се грижи за малките деца като истинска бавачка.

Бяло Швейцарско Овчарско куче лесно се сприятелява с други кучета и може да живее с други домашни любимци.

две кучета от породата Бяло швейцарско овчарско куче

Бяло Швейцарско Овчарско куче често се използва в планинските спасителни служби, в полицията, като водач на незрящи хора, а също така и като помощник на граничари и митничари. Доброто обоняние на Бяло Швейцарско Овчарско куче позволява то да бъде използвано и за откриване на наркотици и взривни вещества, както и за откриване на закопани мини. Бяло Швейцарско Овчарско куче може да надуши изтичане на газ от тръби, които се намират на повече от пет метра дълбочина под земята.

Недостатъци на Бяло Швейцарско Овчарско куче

Бяло Швейцарско Овчарско куче не е агресивно. Към непознати проявява предимно подозрителност, но ако прецени, че ситуацията изисква намеса от негова страна, няма да се двоуми и може да прояви агресия, за да защити стопанина си.

Бяло Швейцарско Овчарско куче може да прояви деструктивно поведение, ако се оставя за дълго време само. Бяло Швейцарско Овчарско куче трудно свиква със смяната на стопанина и може цял живот да се държи дистанцирано от новия си стопанин, защото тъгува за стария. Бяло Швейцарско Овчарско куче може да прояви желание за доминиране над стопанина си още от ранна възраст, но това лесно може да бъде овладяно с категорично, но меко обучение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest