Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Американски Гол Териер

Американски Гол Териер

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Куче Американски Гол Териер

Американски Гол Териер е сравнително нова порода кучета, която е подходяща за отглеждане в домашни условия от хора, които обичат екзотичните породи. Американски Гол Териер е изключително популярна порода, тъй като е подходяща за хора с алергии.

История на Американски Гол Териер

Историята на Американски Гол Териер започва през 1972 година, когато Едуин Скот от американския град Траут получава подарък - женско кутре без козина, което е от майка и баща Рат Териери. Въпреки че нямал никакъв опит в селекционирането на кучета, Скот решил да се опита да създаде напълно нова порода.

Той кръстосал кучето си със собствения й баща, в резултат на което се появили кученца, само едно от които нямало козина. Кръстосването на женската продължило до деветата й година, докато в кучилото не се появили две кученца с козина и две напълно голи. Породата бързо станала популярна, тъй като се оказала много подходяща за хора с алергия към кучешка козина. Всички международни асоциации по кинология признали новата порода и Американски Гол Териер започнал да се явява на изложби.

Стандарт на Американски Гол Териер

Мъжките представители на породата Американски Гол Териер достигат до 36 сантиметра височина и тежат до 6 килограма, женските стават високи до 32 сантиметра и тежат до 5 килограма и половина. Американски Гол Териер е с добре развита мускулатура. Главата на Американски Гол Териер е с клиновидна форма, като муцуната е леко издължена.

Порода Американски Гол Териер

Ушите са изправени и са с триъгълна форма. Те могат да са също така с клепнал връх и дори напълно клепнали. Опашката на Американски Гол Териер е с формата на сабя и е дълга, но може и да се купира. Очите на Американски Гол Териер са кръгли, средни по размер и леко изпъкнали. Около очите на Американски Гол Териер има кант, който е с цвета на носа на кучето. Крайниците на Американски Гол Териер са тънки и изящни.

Американски Гол Териер се среща както напълно гол, така и покрит с фина козина. При кучетата от тази порода, които са със сиво-синкава козина, очите може да са сиви или сини. Интересен факт е, че кутретата от породата Американски Гол Териер се раждат покрити с мека козина, която при голата разновидност на породата пада напълно към шестата седмица. Голата разновидност на породата има малко козина в областта на веждите, брадичката и има добре оформени бакенбарди. Американски Гол Териер, който е с козина, може да е едноцветен, двуцветен и трицветен, като се допускат всички възможни цветове.

Грижи за Американски Гол Териер

Американски Гол Териер има нужда от специфични грижи, тъй като кожата му не го защитава нито от горещината, нито от студа. През зимата Американски Гол Териер трябва да се облича с топли дрешки, които да го пазят от студа, а през лятото да се маже със специални слънцезащитни кремове, за да не получи кучето силни изгаряния. Американски Гол Териер има нужда от много играчки и изисква много внимание.

Той обича да е в прегръдките или скута на стопанина си, където може да прекара часове. Кожата на Американски Гол Териер лесно се замърсява и трябва да се мие всяка седмица, за да не се развият инфекции. Очите на Американски Гол Териер редовно трябва да се почистват с влажно памуче. Американски Гол Териер не трябва да се оставя в помещения, където има течение, както и на пряка слънчева светлина.

Обучение на Американски Гол Териер

Американски Гол Териер лесно може да бъде научен на различни трикове и с желание ще се включва в процеса на обучение. Американски Гол Териер с радост ще се опита да научи нови команди, за да зарадва стопанина си, независимо от тяхната сложност.

Хранене на Американски Гол Териер

Американски Гол Териер трябва да се храни само с висококачествена гранулирана или консервирана храна за кучета или с натурални продукти, които трябва да са с добро качество, за да осигуряват необходимите вещества за това малко, но енергично животинче. Американски Гол Териер трябва да се храни не по-малко от два пъти дневно, но може да се храни и до четири пъти на малки порции. Американски Гол Териер има бърза обмяна на веществата и има нужда от няколко порции храна, за да се чувства добре.

Американски Гол Териер

Американски Гол Териер може да бъде хранен със ситно нарязано сварено или печено месо - телешко, пилешко, пуешко, заешко, агнешко и техните субпродукти. Не е добре Американски Гол Териер да се храни със свинско или овнешко месо, тъй като са твърде мазни и могат да предизвикат стомашни проблеми при кучето от тази порода. Американски Гол Териер може да хапва кисело мляко, твърдо сварени яйца, извара, овесени ядки, сварен ориз, сварена елда, плодове и зеленчуци. Не се препоръчва да се дават каквито и да е кокали на Американски Гол Териер, както и прясно мляко.

Заболявания на Американски Гол Териер

Американски Гол Териер има доста здравословни проблеми. Кучетата от тази порода често страдат от заболявания на кожата, на очите и ушите. Американски Гол Териер страда от тазобедрена дисплазия, от заболявания на стомаха и на сърдечно-съдовата и на отделителната система.

Любопитни факти за Американски Гол Териер

Американски Гол Териер е доста скъпо куче - цената на кутре с добро родословие достига до 1200 долара. Американски Гол Териер силно се привързва към семейството, с което живее. Американски Гол Териер лесно се сприятелява с други кучета и домашни любимци.

Американски Гол Териер се изпотява обилно, когато е стресиран. Кучетата от породата Американски Гол Териер имат много своеобразна мимика и изразяват емоциите си, като правят смешни муцунки. Американски Гол Териер не предизвиква алергична реакция и заради това се препоръчва на хора, които страдат от различни видове алергии. Тези кучета са много чистоплътни и заради това много хора харесват тази порода.

Недостатъци на Американски Гол Териер

Американски Гол Териер изисква много внимание и ако не сте готови да му посветите много време, не е добра идея да взимате куче от тази порода. Ако се оставя сам, Американски Гол Териер е в състояние да лае силно и продължително в продължение на дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest