Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Ориенталска котка

Ориенталска котка

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Ориенталска котка
Снимка: Elelur

Ориенталска котка е една от най-популярните породи, тъй като е събрала в себе си изключителни качества - тя е умна, грациозна и обича много човешката компания. Ориенталската котка е с атрактивен външен вид и е една от елитните породи.

История на Ориенталска котка

Ориенталска котка е много близка на една от най-известните породи - Сиамската котка. Историята на Ориенталска котка започва в края на ХIX век, когато прародителите на съвременните представители на тази порода пристигат в Англия от Тайланд. Първоначално Ориенталска котка е била смятана за Сиамска котка, но с едноцветна козина. Английските селекционери дълго се двоумели дали да започнат да развъждат тези едноцветни Сиамски котки, които смятали за дефектни. През 1932 г. Британският клуб на любителите на Сиамски котки излязъл с декларация, че няма да поощрява развъждането на Сиамки, които не са синеоки котки и не са с тъмни петна.

Едва през 60-те години британските селекционери решили да се заемат със създаването на котка, която е изискана, изтънчена и силна, приличаща на Сиамска котка, но с едноцветна козина. За да се получи желаният резултат, Сиамски котки били кръстосвани с късокосмести котки от различни породи, които се различавали от другите по елегантния си силует. В началото на 70-те години Ориенталска котка е призната като порода в Англия, както и в САЩ и останалите страни. Първоначално се приемали само чисто бели котки, но след това се наложили и останалите цветове.

Стандарт на Ориенталска котка

Мъжкарите от породата Ориенталска котка стават високи до 25 сантиметра и тежат до 7 килограма, женските са високи до 23 сантиметра и тежат до 5. 5 килограма. Ориенталска котка е стройна, мускулеста, с дълга изящна шия и тесни рамене и бедра. Главата на Ориенталска котка е средна на размер и има формата на тесен клин, който се разширява към ушите, които са големи и със заоблени краища.

Очите са бадемовидни и са леко скосени, най-разпространеният цвят е зеленият, но са допустими също така жълт и син цвят. Муцуната на Ориенталска котка е съвсем леко заострена. Тялото е мускулесто и изящно, опашката е тънка и дълга. Козината на Ориенталска котка е къса, блестяща, без долен слой. Козината може да бъде синкаво сива, светло сива, черна, кафява, шоколадова, кремава, червеникава, бежова. На муцуната на Ориенталска котка не трябва да има тъмна маска като при Сиамските котки.

Грижи за Ориенталска котка

Козината на Ориенталска котка трябва да се разресва два пъти седмично или да се минава с влажна кърпа, за да се отстранят излишните косъмчета. Заради липсата на долен слой козина Ориенталска котка трудно понася студа, затова трябва да се пази от настинки и течения. Ориенталска котка обича топлината и затова ще направи всичко възможно да си извоюва място за сън под одеялото на стопанина си.

Ориенталска котка има особеност при ползването на котешка тоалетна - тя предпочита никой да не я безпокои или наблюдава. Затова за тези котки е подходяща тоалетна от затворен тип. Тя трябва да се почиства постоянно, защото Ориенталска котка е много чистоплътна и никога не използва котешката тоалетна, ако тя не е почистена, и може да използва за целта килима или някоя мека мебел в къщата.

Ориенталска котка има нужда от много играчки, за да се чувства добре, докато стопанинът й не е вкъщи. Ориенталска котка трябва да бъде къпана не повече от един или два пъти в годината, и то при необходимост, тъй като тези чистоплътни котки по цял ден се грижат за козината си. Ориенталска котка не обича водата и ще окаже съпротива, докато се опитвате да я изкъпете. Ноктите на Ориенталска котка много бързо растат и трябва да се скъсяват, тъй като когато са прекалено дълги, това може да доведе до травми на лапите на животното.

Обучение на Ориенталска котка

Ориенталска котка лесно се поддава на дресировка и може дори да бъде научена да донася леки предмети по команда като куче. Ориенталска котка бързо схваща какво се иска от нея и поради тази причина лесно може да се научи да бъде разхождана на повод и с нагръдник. Когато е навън и е на повод, Ориенталска котка никога няма да се опита да избяга или да се мята наляво и надясно. Ориенталска котка е много умно животно и лесно може да бъде научена да използва човешка тоалетна и дори да пуска водата.

Хранене на Ориенталска котка

Може да храните Ориенталска котка с гранулирани или консервирани храни за котки от премиум клас или с натурални продукти, които да допълвате с котешки витамини и минерали. Най-важното за тази порода котки е да се хранят в спокойна обстановка. Ориенталска котка може да бъде хранена с всички видове месо, освен с овнешко и свинско, и менюто й да се допълва със сварена обезкостена морска риба. Прясното мляко е допустимо в умерени количества за тази порода.

Заболявания на Ориенталска котка

Ориенталска котка е предразположена към инфекции на устната кухина, затова е важно редовно да проверявате състоянието на зъбите и венците й. Ориенталска котка може да страда от котешки заболявания на очите и на сърдечно-съдовата система.

Любопитни факти за Ориенталска котка

Ориенталска котка се различава от Сиамските котки не само по цвета на козината си, но също така и по характера си, който е доста по-мек. Гласът на Ориенталска котка е по-мелодичен от този на Сиамската котка. Ориенталска котка е весело създание, което е изключително предано на стопаните си.

В това отношение тези котки са почти като кучетата и предпочитат да следват стопанина си навсякъде, независимо дали става дума за съседното помещение или за стотици километри пътешествие. Ориенталска котка е много чувствителна и ако усети, че стопанинът й се сърди за нещо, го преживява много зле, може да откаже да се храни и дори да развие невроза. Котките от тази порода много зле понасят смяната на стопанина.

Интересен факт е, че Ориенталска котка е много бъбрива, подобно на сейшелската котка, тя може с часове да се опитва да си говори със стопанина си. Ориенталска котка е сред сравнително скъпите породи - цената на котенце с доказано родословие започва от 600 долара.

Ориенталска котка е призната за едно от животните с телепатични способности. Не е необходимо стопанинът й да казва нищо, тя винаги усеща какво иска той. За Ориенталска котка е важно вниманието на стопанина й да е насочено към нея и затова тя може да прояви известна ревност към други домашни любимци.

Въпреки това след известно време тя свиква с други животни и става приятел с тях. Ориенталска котка обожава децата и няма да прояви агресия спрямо тях, дори те да прекалят с игрите и да се отнасят грубо с нея по невнимание. Ориенталска котка обича всички членове на семейството, с което живее, и обожава да спи в скута на някой от тях.

Недостатъци на Ориенталска котка

Ориенталска котка е изключително емоционално животно и може да вдига прекалено много шум, когато изразява радостта си от контакта със стопанина си. Ориенталска котка проявява известен инат и ако иска да постигне нещо, ще направи всичко възможно, за да постигне целта си. Ориенталска котка много обича да разравя пръстта в саксии, така че трябва да внимавате за стайните растения, ако имате такива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest