Котка Манкс

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Котка Манкс

Манкс е порода котки, известна с абсолютната липса на опашка и с перфектните си качества на ловец. Манкс е порода, която е популярна в цял свят заради добрия си характер и интересния си външен вид, който привлича вниманието.

История на котка Манкс

Историята на Котка Манкс започва преди стотици години, когато странните котки без опашка се появяват на остров Ман в Ирландско море. Смята се, че котките без опашки са пристигнали на борда на испански кораби. Котките Манкс стават популярни едва в началото на ХХ век, когато породата привлича вниманието на селекционерите. След официалното признание на породата котките Манкс се допускат до изложби и често ги печелят.

Стандарт на котка Манкс

Мъжките представители на породата Манкс тежат около 6 килограма, женските - около 4. 5 килограма. Челюстите на Манкс са силни и добре развити. Очите на Манкс са кръгли и може да са както зелени, така и сини или жълти. Ушите на Манкс са разположени така, че ако се погледната откъм тила на котката, заедно с върха на главата приличат по форма на седло. Ушите на Манкс са с широка основа и постепенно се стесняват към върха, крайчетата са заоблени.

Манкс Котка

Манкс е с кръгла глава, заоблено тяло и кръгли лапи. Котката от тази порода е с добре развит гръден кош. Тялото на Манкс е леко скъсено. Вместо опашка Манкс има вдлъбнатина в основата на гръбнака на мястото, където би трябвало да започва опашката му. Манкс може да е без опашка, което е признак за чистотата на породата, но също така може да са и с опашки. Това се дължи на факта, че в едно котило може да се появят котенца, на които е запазена част от хрущяла в основата на гръбнака. Котката Манкс, която се ражда без опашка, се нарича от селекционерите "рампи". Котките, които са със запазен хрущял в оснавата на гръбнака, се наричат "райдър". Този хрущял може да бъде усетен, ако се погали котката по гърба.

Котенцата с много къса опашка се наричат от селекционерите "стампи", а котенцата с дълги опашки, принадлежащи към породата Манкс, са известни като "лонги" или "тейли". До изложби се допускат само рампи и райдър, като хрущяла на райдър не трябва да е като препятствие за ръката на съдията, когато погали котката, а само леко да се усеща. За развъждане не могат да се използват само рампи, тъй като това води до появата на котенца с увреждания. Котките Манкс с опашка са необходими за продължаване на генофонда на породата, като те се кръстосват с рампи.

Козината на Манкс може да е едноцветна - рижава, сива, синкаво-сива, кремава, кафява, черна или бяла. Козината на котката от тази порода може да е също така двуцветна, на ивици или с костенуркова шарка. Не се допускат до изложби и развъждане петнисти котки Манкс, както и котки Манкс с окраска на Сиамска котка.

Грижи за котка Манкс

Козината на Котка Манкс трябва да бъде разресвана два пъти седмично. Котките от тази порода не бива да се къпят по-често от веднъж на два месеца. Редовно трябва да се преглеждат ушите и очите на котка Манкс. Тези игриви котки имат нужда от играчки, които да ги разнообразяват, докато стопанинът им е навън. Котка Манкс ще се чувства най-добре, ако има за компания друга котка.

Обучение на котка Манкс

Котка Манкс е умно животно, но ще изпълнява команди само когато тя прецени. Котка Манкс лесно схваща какво се иска от нея, но не трябва да се очаква много при изпълнението на командите, тъй като тя предпочита да седи в скута на стопанина си, вместо да прави трикове.

Хранене на котка Манкс

Котка порода Манкс

Може да храните котка Манкс с гранулирани и консервирани храни за котки от премиум клас или да съставяте меню от натурални продукти, което обаче е добре да допълвате с минерали и витамини. Котка Манкс с удоволствие ще хапва агнешко, пилешко, телешко, заешко, пуешко и техните субпродукти. Свинското, овнешкото, патешкото и гъшето месо и техните субпродукти не са подходящи за котките от тази порода.

Допълвайте менюто на котка Манкс с кисело мляко, извара, нискомаслена сметана, обезкостена сварена морска риба, сварен ориз, различни видове зеленчуци и плодове, твърдо сварени яйца. Не е добре да давате на Манкс сладки и тестени изделия, пържено и пикантно, мазни и солени храни, прекалено горещи и прекалено студени храни, пушени меса и пушена риба.

Заболявания на котка Манкс

Котка Манкс може да страда от така нареченият Синдром на Манкс, за който вина има генът, заради който котките от тази порода нямат опашка. Този ген е доминантен и освен липсата на опашка предизвиква и скъсяване на гръбнака. Резултат от това понякога са тежки увреждания на гръбнака, които често са вродени - сраснати прешлени, дискова херния.

Понякога тези проблеми може да не са вродени, а котето да ги придобие около месец след раждането си. Манкс може да страда от проблеми с крайниците, а също така от проблеми с отделителната система и стомаха. Женските котки Манкс имат проблеми с износването на котенцата и с раждането. Ако женската е бременна с повече от четири котенца, някое от тях може да загине. Затова се препоръчва бременността да се следи с ултразвук.

Котенцата, които се раждат с опашки, след шестия ден от раждането си обикновено са подложени на купиране на опашката. Това се прави не толкова от естетическа гледна точка, колкото от здравословна - ако опашката на Манкс се остави, към петата година от живота на котката опашните прешлени се калцират. Това води до силни болки и обездвижване и единственото лечение е ампутация на опашката. Възрастните животни зле понасят тази операция, а малките се възстановяват бързо.

Любопитни факти за котка Манкс

Котката Манкс обича да контактува с нови хора. Котките от тази порода лесно свикват с шумотевицата по време на изложба и с удоволствие се оставят да бъдат оглеждани и галени от много непознати хора. Котка Манкс става полово зряла едва към четвъртата си година. Котките от тази порода са гальовни и обичат много децата. Те лесно се сприятеляват с други животни.

Недостатъци на котка Манкс

Котка Манкс има постоянна нужда от внимание и ако не го получава, ще се оплаква, като мяучи непрекъснато.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest