Miau.bg»Статии»Кучета»Немски Шпиц

Немски Шпиц

Нина 2Нина 2
Новак
34514
Немски Шпиц
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Немски Шпиц е една от предпочитаните породи за градски условия, тъй като това е куче, което не заема много място и е много дружелюбно. Немският Шпиц е перфектният домашен любимец за семейства с деца и е винаги готов за приключения със стопанина си.

История на Немски Шпиц

Немски Шпиц е една от най-древните породи и се смята за немска порода, за което говори наименованието ѝ. Според археологически проучвания кучета от породата Немски Шпиц са били срещани преди повече от пет хилядолетия. Породата придобива световна известност през XIX век, когато тези красиви малки кучета стават любимци на аристократите. Те изпълняват функциите както на декоративни кученца, така и на пазачи на лозя, тъй като имат перфектен слух и веднага алармират, ако се появи някой човек. Тъй като Немски Шпиц е много умно куче, то се използвало и за доставяне на тайни бележки и така играело ролята на свързочник, но предимно за любовни авантюри. През ХХ век породата Немски Шпиц става все по-популярна и най-малките представители на тази порода се използват като аксесоар на богати дами, които обикновено ги носят в специални чантички.

Стандарт на Немски Шпиц

Немски Шпиц може да бъде различен по размер в зависимост от вида - среден, голям и мини, наричан също така и той. Големият Немски Шпиц стига до 46 сантиметра височина и може да тежи около 28 килограма. Средният Немски Шпиц става висок до 36 сантиметра и тежи до 13 килограма. Немският Мини Шпиц стига до 28 сантиметра височина и тежи до 5 килограма. Всички представители на породата Немски Шпиц имат заострени муцуни с черен нос, тъмни очи, триъгълни уши, които са изправени, и пухкава опашка, която носят завита над гърба си. Гръдният им кош е добре развит, крайниците са изящни, но мускулести. Тялото на Немски Шпиц е покрито с мека гъста козина, която образува грива, на горната част на задните крака образува нещо като панталонки и е много гъста и дълга на опашката. Козината на Немски Шпиц може да е оцветена в златисто, червеникаво кафяво, бяло, черно. Допустими са малки бели петна по лапите и гърдите.

Грижи за Немски Шпиц

Козината на Немски Шпиц трябва да се сресва през ден, за да изглежда пухкава и красива и да не се сплъстява. Ако все пак козината на Немски Шпиц се сплъсти, тя трябва много внимателно да бъде разделена с пръсти, без да се скубе животното, за да не се стига до изрязване на кичури, което ще загрози външния вид на това ефектно куче. Козината между пръстите на Немски Шпиц трябва да се подкъсява, защото при разходка по нея полепва кал и това може да доведе до травми на лапите на кучето от тази порода. Немски Шпиц може да бъде къпан три или четири пъти в годината с подходящ шампоан с меко действие.

Куче Немски Шпиц

Немски Шпиц е енергично куче, което има нужда от продължителни разходки и от възможност от време на време да потича на воля. Очите на Немски Шпиц редовно трябва да се проверяват, за да не се развият инфекции. Те трябва да се почистват всеки ден с помощта на специални средства или на хладка вода, тъй като кучетата от тази порода са чувствителни към прах. Немски Шпиц обича да играе и се чувства добре, когато стопанинът му има време за него. Немски Шпиц е куче, което е подходящо за отглеждане в домашни условия независимо от размера му. Големият Немски Шпиц може да бъде отглеждан на двор, но е добре през нощта да спи в къщата, защото ще се чувства зле, ако се намира далече от стопанина си.

Обучение на Немски Шпиц

Немски Шпиц лесно се поддава на обучение. Това умно куче с лекота научава нови команди и с готовност ги изпълнява. Препоръчително е обучението на Немски Шпиц да започне около четвъртия месец от появата на кученцето на бял свят. Не се препоръчва да се налагат физически наказания на Немски Шпиц, тъй като кучето може завинаги да се откаже от процеса на обучение.

Хранене на Немски Шпиц

Немски Шпиц може да бъде хранен както с натурални продукти, така и с гранулирани или консервирани храни за кучета от висок клас. Немски Шпиц с удоволствие ще хапва телешко месо и дивеч, заешко, пуешко, пилешко и агнешко месо, както и техните субпродукти, които са изпечени или сварени. Не е добре да се дава свинско или овнешко месо на кучетата от породата Немски Шпиц. Също така не е добре да им се дава прясно мляко, тръбни кокали, пушено месо и салами, сурова и пушена риба, пикантна и пържена храна, прекалено гореща или прекалено студена храна, тестени и сладки изделия. Добре е да допълвате менюто на Немски Шпиц с кисело мляко, извара, плодове и зеленчуци, сварен ориз и сварени яйца, сварена елда. Немски Шпиц има нужда от витамини и минерали, които са важни за неговата козина и мускулатура.

Заболявания на Немски Шпиц

Немски Шпиц може да страда от проблеми с козината и с кожата, затова е важно при първи симптоми да се вземат необходимите мерки, за да не пострада красивата козина на кучето. Немски Шпиц може да има проблеми с очите, както и със ставите. Немски Шпиц може да страда от ушни инфекции, затова при най-малкото почервеняване на ушите на кучето от тази порода трябва да се потърси ветеринар.

Любопитни факти за Немски Шпиц

Порода Немски Шпиц

Немски Шпиц е дружелюбно куче, което се сприятелява лесно с различни видове животни и е винаги готово да играе с тях. Въпреки че се отнася добре с деца, не е добре да се оставя куче от породата Немски Шпиц с малко дете, тъй като е прекалено енергично и може да нарани детето, без да иска.

Немски Шпиц много обича да е близо до стопанина си и с удоволствие си почива с часове в скута му като котка.

Немски Шпиц няма характерната за много породи кучета миризма и е много чистоплътен.

Недостатъци на Немски Шпиц

Немски Шпиц може да прояви агресия към човек, който според него заплашва стопанина му. Дори Немският Мини Шпиц може да се опита да се нахвърли върху непознат, ако подозира, че той има лоши намерения спрямо собственика му.

Немски Шпиц може да прояви деструктивно поведение, ако бъде оставен за прекалено дълго време сам. Немски Шпиц има звънък лай и ако дълго време стои сам, може да лае продължително, за да се опита да привлече вниманието на собственика си.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези обяви за немски шпиц.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest