Италиански Брак

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Италиански брак
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Италиански Брак е ловна порода, която е прочута с невероятното си обоняние и добри реакции по време на лов. Италиански Брак може също така да бъде чудесен домашен любимец и поради добрия си характер е подходящ за семейства с деца.

История на Италиански Брак

Историята на Италиански Брак започва преди повече от 2500 години. Смята се, че кучетата от тази порода дължат произхода си на древноримските молоси. През Средновековието Италиански Брак става предпочитаното ловно куче на италианската аристокрация и е сред породите, които са отглеждани в двора на Медичите. Италиански Брак бил използван предимно за лов на птици и се смятало за изискано да имаш куче от тази порода. В началото на ХХ век породата Италиански Брак била на път да изчезне, тъй като нейната популярност постепенно намаляла. Благодарение на италианския селекционер Фердинандо Делор породата била възстановена и започнало подобряването на нейните качества. След официалното признаване на породата, Италиански Брак се допуска до участие на изложби и състезания и кучетата от тази италианска порода дори успяват неколкократно да спечелят първи места.

Стандарт на Италиански Брак

Мъжките представители на породата Италиански Брак достигат до 67 сантиметра височина и тежат до 40 килограма, женските стават високи до 62 сантиметра и тежат до 38 килограма. Италианският Брак е едро куче с дълги мускулести крайници и сравнително късо тяло. Гръдният кош на Италиански Брак е изключително добре развит, коремът е прибран. Опашката на Италианския Брак обикновено се купира до 15 сантиметра, но може да се остави и дълга. Лапите на кучетата от тази порода са с овална форма. Главата на Италиански Брак е с правоъгълна форма и и с доста тясна муцуна. Черепът е леко изпъкнал. Носът е голям и кафеникав.

Горната устна на кучетата от породата Италиански Брак са провиснали и покриват долната. Ушите са клепнали и много дълги. Очите на Италиански Брак са с овална форма и са кафяви или тъмно жълти. Козината на Италианския Брак е много къса, твърда на пипане и е доста гъста. Козината може да оцветена в бяло с оранжево, бяло с кехлибарено или бяло със светло кафяво. По тялото и главата има пръски, които са с цвета на петната. Допустим е също така и изцяло бял или изцяло кафяв цвят на козината, но не и черен. Не се допуска също така козина с три цвята.

Грижи за Италиански Брак

Италиански Брак има нужда от възможност да изразходва енергията си, затова е добре да живее в къща с двор. Не е добре Италиански Брак да бъде връзван на верига, защото може да стане агресивен. Късата козина на Италиански Брак няма нужда от много грижи, достатъчно е два-три пъти седмично да се минава с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета, или да се разресва с много гъст гребен. Редовно трябва да се преглеждат ушите и очите на Италиански Брак за инфекции. Не е добре Италиански Брак да се къпе повече от три или четири пъти в годината, за да не пострада защитният слой на козината му. Италиански Брак има нужда от много игри за кучета и занимания, за да се чувства добре, ако не участва в лов.

Кучета Италиански брак

Обучение на Италиански Брак

Италиански Брак е умно куче и много лесно разбира какво се иска от него. Италиански Брак с лекота се научава да изпълнява различни по сложност команди. Добре е обучението на Италиански Брак да започне, когато кученцето е на три месеца, но обучението трябва да отнема не повече от пет или десет минути дневно, докато животното е все още малко. Постепенно, и то под формата на игра, обучението трябва да става по-дълго и по-сложно. Когато играта по време на обучение прилича на лов, Италиански Брак ще бъде още по-ентусиазиран да участва в обучителния процес.

Хранене на Италиански Брак

Италиански Брак ще хапва с удоволствие както различни видове специализирани храни за кучета - гранулирани или консервирани, така и натурални продукти. Ако прецените, че ще храните Италиански Брак с натурални продукти, добре е да допълвате менюто му с важни минерали и витамини, които са му необходими, но му е трудно да си ги набави в нужните количества само от хранителните продукти.

Италиански Брак може да се храни с дивеч, телешко, пилешко, пуешко, заешко и агнешко месо, както и техните субпродукти, но не е добра идея да му се дава овнешко или свинско месо. Твърде мазната храна, както и пържената и пикантната храна не са препоръчителни за кучетата от тази порода. Може да допълвате менюто на Италиански Брак със сварена обезкостена морска риба, сурови или сварени зеленчуци, кисело мляко и извара, различни видове плодове, сварен ориз и твърдо сварени яйца, сварена елда и попарени овесени ядки. Не е добре да давате на Италиански Брак прясно мляко, сурова риба, сурово месо и яйца, както и тръбни кокали, тестени и сладки изделия, прекалено студена и прекалено гореща храна.

Заболявания на Италиански Брак

Кучетата от породата Италиански Брак може да страдат от кучешка тазобедрена дисплазия, както и от дисплазия на лакетната става. Възможни са проблеми с ушите, очите и стомаха. Италиански Брак не трябва да се движи активно поне час и половина след обилно хранене, за да не се получи превъртане на стомаха, което в повечето случаи завършва фатално за животното. Италиански Брак може да има и някои кучешки кожни проблеми, както и проблеми със ставите.

Порода Италиански брак

Любопитни факти за Италиански Брак

Италиански Брак лесно се разбира с деца, но не е добре да се оставя с прекалено малки деца насаме, тъй като е доста игрив и може да ги нарани, без да иска. Италиански Брак може да се сприятели с кучета от други породи. С котки приятелството на Италиански Брак е възможно само ако кучето израсне в тяхната компания. Въпреки че е доста едро и изглежда леко тромаво, кучето от породата Италиански Брак е много бързо куче, когато участва в лов.

Недостатъци на Италиански Брак

Ако не получава възможност да тича достатъчно, за да изразходва енергията си, Италиански Брак може да започне да проявява деструктивно поведение. Тъй като е силно привързан към стопанина си, ако се оставя за дълго време сам, Италиански Брак може да нанесе вреди на интериора, защото му е скучно. Затова е добра идея да се вземе приятел от същата порода или друга, която да не се различава прекалено много по размер от него. Италиански Брак е подозрителен към непознати и може да прояви агресия, ако прецени, че съществува заплаха за стопанина му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest